Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kamkaaaaaa

Do mam noszacych dzieci w CHUSCIE!!!!

Polecane posty

Gość kamkaaaaaa

Hej dziewczyny moglybyscie pomoc mi w wyborze chusty?? nie znam sie na tym i nie mam zielonego pojecia na ten temat ;] chcem kupic na poczatek jakas tania bo nie wiem czy sie naucze zawiazywac heh a poza tym nie wiem czy moja mala bd chciala w niej siedziec..

Gość cos ty cyganka ?
dzieci tak nosily praprabaki jak chodzily po wsi i cyganki :D

Gość krekerekke
nie "chcem" tylko "chcę". Na początek zalecam naukę ortografii, a dalszej kolejności wiązania chusty.

ja byłam na warsztatach chustowych,bo się bałam sama zawiązać. Polecam. Ale jak wolisz sama, to chociaż tam nie polecali chust elestycznych, bo mają tylko jedno wiązanie i są dla małych dzieci, to mi się jednak lepiej je wiązało na początku - lepiej się dociągają. Teraz mam już tkaną nati baby. Kupiłam w sklepie internetowym ich, ale niby przecenioną, że jakąś tam ma wadę. Na razie nie zauważyłam - sprawdza się dobrze, ale trzeba się nauczyć dociągać.

Gość kamkaaaaaa
czasem kazdemu sie zdarzy blad napisac.. tym bardziej w pospiechu

Gość kamkaaaaaa
u mnie nie ma takich warsztatow.. z czasem sie naucze.. no ja wlasnie chcem tkana .

Gość kamkaaaaaa
bynajmniej mam nadzieje ze sie naucze :) dlatego chce tania heh

Gość macrolane
ale żeby pisać "chcem" zamiast "chcę" to raczej trzeba być opóźnionym w rozwoju.

Gość macrolane
współczuję temu dziecku haha..... jak jego matka tak chusty chce wiązać jak pisze to krzyz na drogę :D

Gość Matriszka
jak kangurzyce :D

Gość krekerekke
ja nosze od 6 miesiecy i jakos nic takiego mi sie nie przytrafilo .Wystarczy przeczytac instrukcje.

Gość Kalej dos kok
to że tobie sie nie przytrafiło to nie znaczy ze każdy jest taki bystry jak ty ;)

Gość krekerekke
No ja nie wiem, moim zdaniem jesli dziecko sie prawidlowo w tym ulozy to jest ok i nie ma takiej mozliwosci zeby sie udusilo. Wystarzcy podtrzymywac jedna reka.

Gość mama z chustą
ja noszę moje dziecko w chuście odkąd skończyło 4 miesiące, więc nosiłam je już w pionie, nie wiem jak z młodszymi dziećmi, ale dla mnie chusta była i jest dużą pomocą. Głównie wiążę chustę na podwójny krzyż ( możesz znaleźć na yuotube na przykład jak się to wiąże) Noszę w tym córkę, usypiam, wychodzę na zakupy, super mam wolne ręce a dziecko jest zadowolone, bo jest przy mnie blisko. Ja chustę zrobiłam sobie sama, z bawełnianej poszewki na kołdrę, której nie używałam, po prostu rozcięłam pościel wzdłuż i wycięłam pas o szer 60 czy 70 cm (długi jest na 4metry) Miałam tylko tym spróbować jak to jest w ogóle w chuście, a potem kupić jakąś "prawdziwą" ale ta się sprawdziła i używam ciągle :)

Gość mama z chustą
a na samym początku mała chciała być w chuście góra 15 minut, ale szybko polubiła ten sposób noszenia, nie mam nawet problemu ją z tego odplątać jak zaśnie i przełożyć do łóżeczka. Moja "chusta" jest bawełniana nieelastyczna.

To nieprawda że elastyczna ma jedno wiązanie, ma więcej zdecydowanie, nawet "moją" kieszonkę można wiązać na 2 spodoby, dziecko pod 1, 2 lub 3 warstwami chusty, u nas zależne od pogody. Mój synek takiego noszenia na boku nie lubi, więc na leżąco nigdy nie był noszony. Od 5 tyg. noszę go w chuście i od razu w pionie. Chustę elastyczną kupiła za 50 zł na allegro- tkana jest podobno lepsza dla cięższych. Patrzyłam na instrukcje z neta, ćwiczyłam na lalce. A co tych informacji o śmierci dziecki- po piersze, mogę się założyć że więcej dzieci ginie z powodu np, wypadnięcia z wózka- a jakoś nikt tego nie zabrania, po drugie- sprawa dotyczyła nosiedeł które nie powinny być w ogóle używane, z grubego materiału i ze sztywnym dnem, a nie elastycznej chusty... Mój synek chustę lubi, a dla mnie jest super jak mam coś z nim załatwiać na mieście, ostatnio próbowałam się bujać z wózkiem po sklepach i albo schodki, albo za wąskie drzwi, albo nie ma miejsca na wózek w środku... Masakra. A z chustą nie ma ograniczeń. No, nie usiądę poczytać bo mały woli bujanie... :)

no to każdy mówi co innego. Ja wiązałam chustę elastyczną w kieszonkę, ale potem dowiedziałam się, że nie wolno, bo w elastycznej musi być dziecko opatulone trzema warstwami. I kupiłam tkaną dlatego.

To, że w instrukcji do chusty elastycznej jest tylko jedno wiązanie, to nie przypadek. Do chust elastycznych jest polecane właśnie jedno wiązanie (czyli wariant kieszonki w którym podczas wiązania pionowe części chusty są chowane pod poziomą centralną część chusty na brzuchu). W tym wiązaniu chusty elastyczne najlepiej się sprawdzają (uciągliwość materiału jest wtedy sprzymierzeńcem a nie wrogiem użytkownika), a maluch jest bezpieczny (otulony trzema warstwami chusty). W chuście elastycznej, przy zastosowaniu tego właśnie wiązania (z lekką modyfikacją - złożenie poły chusty na pół) można ułożyć małe niemowlę na leżąco w pozycji jak do karmienia. Ale w ten sposób w tym typie chusty zmieści się maluch najwyżej do około 3 miesiąca życia. Nie wiem ile teraz waży i mierzy Twój Synuś, ale obawiam się, że nawet drobnego 5-miesięczniaka już tak w chuście elastycznej nie dasz rady ułożyć. Do karmienia nawet dużego malucha bardzo wygodna jest chusta kółkowa (na kółkach). Mieści się w niej na leżąco maluch do wzrostu około 86 cm. A różne rodzaje wiązań stosuje się przy chustach tkanych, dzięki czemu można w nich nosić malucha np. również na plecach. Oprócz zawiązania chusty, trzeba precyzyjnie dociągnąć materiał, tak aby przylegał do ciała dziecka i opiekuna. Chusty wiązane elastyczne są przeznaczone do noszenia malucha z przodu ciała opiekuna. Nie dociąga się ich, a jedynie wiąże, pozostawiając odpowiednią ilość miejsca na dziecko. Efekt miękkiego przylegania chusty do ciała dziecka i opiekuna uzyskujemy dzięki elastyczności materiału.

tak że Historynka - żebyś nie zrobiła krzywdy dziecku, bo jednak ja miałam racje.

Gość ja mam i tkaną i elastyczną
I w zależności od tego ile ma dziecko i ile wazy to mogę polecić jedną albo drugą. Chusta elastyczna jest fajna dla małego dziecka tak do 5 kg. Łatwiej się ją wiąże niż tkaną jest miękka i poddana. Miałam styczność z polekontem i pentelką i prócz różnicy cenowej żadnej innej nie widzę więc polecam pentelkę. Natomiast jeśli dziecko jest starsze lub wazy więcej to zdecydowanie fajniejsza jest tkana i tutaj wiem, ze prym wiodą Nati baby, bebelulu rapalu lenny lamb i Hoppediz. Tu też miałam styczność z dwoma bebelulu rapalu i Nati i na lato zdecydowanie Nati bo jest cieńsza. Jest jeszcze coś takiego jak Hoppediz ultracienka i podobno jest fajna, ale osobiście jej nie widziałam. Ważne przy wyborze chusty wziąć odpowiednią długość. Wszędzie znajdziesz info że lepiej dłuższa niż za krótką, ale moim zdaniem lepiej taką w sam raz. Jeśli nosisz ubrania do rozmiaru 44 to nie kupuje L bo można tym słonia owinąć. Weź M. Owszem cyganki, mieszkanki afryki noszą dzieci w chustach. Dzieci dużo mniej płaczą i świetnie się rozwijają. Chusty super się sprawdzają podczas kolek. Maluch fajnie w niej śpi a mama ma wolne ręce. Ortopedzi polecają noszenie w chustach w pozycji pionowej ze względu na dobre ułożenie bioderek. Także ja widze same plusy. Jedyny minus to ceny chust gdyż kosztują tyle co spacerówka- parasolka. Polecam szukać używanych.

agbr- pierwszy raz słyszę żeby dla chusty elastycznej był "jedyny słuszny" sposób wiązania. Kieszonka z trzema warstwami sprawdza się równie dobrze na dwie- po prostu dziecko ma przewiewniej, a jest dokładnie w tej samej pozycji... Ja instrukcję brałam stąd: http://www.chustomania.pl/online/chustomania/CiS-web2_chust.nsf/Inhalt/Instrukcje_wiazania_chusty . Jest też X, kangurek, druga kieszonka... Moje wiązanie w chuście widzieli pediatrzy, ortopeda, pan od usg bioderek, położna- i wszyscy chwalili. Dziecko noszone w takiej pozycji jak na rękach nie jest krzywdzone, a Tobie współczuję jak katujesz siebie (i dziecko) trzema warstwami chusty w taki upał... I jak pisała dziewczyna wyżej0 w chustach noszą dzieci Afrykanki, Hinduski... uwierz że w bardzo różnych wiązaniach. A nie słyszałam o pladze skoliozy w Indiach... Co do wagi- mój synek dobija do 7 kg, a dalej w elastycznej nam wygodnie więc jeszcze trochę trak ponoszę.

Historynka -nie doczytałaś - zamieściłam Ci link, poza tym byłam na warsztatach i też tak mówili. To co mi przytoczyłaś , to sposoby wiązania chust tkanych - doczytaj. Przede wszystkim zerknij na mój link. Ja do noszenia w chuście się starannie przygotowałam - tak źe ja z kolei nigdzie nie słyszałam, że elastyczną można wiązać na różne sposoby. Nie doczytałaś znowu. Najlepszy dowód, że nie doczytałaś, to to że nie zauważyłaś, że napisałam też, że aby nie katować dziecka trzema warstwami kupiłam DRUGĄ CHUSTĘ - TKANĄ. Choć zgadzam się, że elastyczną lepiej się wiążę.

agbr- doczytałam. Twierdzisz że chustę elastyczną można wiązać tylko na jeden sposób, a ja mówię że to nieprawda. Nawet na stronie pentelki widziałam różne posoby wiązania elastycznej,. Skąd Ty wzięłaś informację że instrukcje z chustomanii są dla chusty tkanej? Bo nie są... Jak uważasz, wolisz tkaną- to tak noś, a ja noszę w elastycznej dopóki uważam to za wygodniejsze... I tak, pod okiem może nie "specjalistów od wiązania", ale jednak lekarzy wiążę na różne sposoby...

Gość gość
Ja kupiłam chustę za 50 zł na allegro, tkaną i sprawdza mi się już piąty miesiąc. Bałam sie, że wrzucę hajs w błoto, a chusta będzie leżeć na dnie szafy, bo ile mam tyle opinii co do nosenia, ale używam jej bardzo często, nauczyłam się wiązać z wujkiem google i dziecko jest zadowolone siedząc w środku. Nie sprawdza się tylko w upały no i w zimne dni też będzie pewnie lipa, jak poubieramy się w kurtki.