Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hannahhhjjjj

Kiedy zacząć dawać dziecku kaszki i kleiki?

Polecane posty

Gość hannahhhjjjj

Mój maluch za tydz kończy 4 mies, karmiony jest mlekiem modyfikowanym. Jak powinnam rozszerazć jego dietę, chciałam zrobić tak: najpierw codziennie trochę zeskrobanego jabłka lub ugotowanej marchewki, po kilku dniach dodać kleik lub kaszkę na wieczór (trochę kleiku/kaszki + mleko mm), po kilku dniach słoiczki/przeciery na obiad marchew + ziemniak i kontynuacja karmienia kleikiem czy kaszką na wieczór. Czy może tak być? Czy najpierw same kaszki/ kleiki, a po 1-2 tyg wprowadzić jabłko/ marchew?

Gość Ja tez chetnie sie dowiem
bo moj maly ma za dwa tygodnie 4 miesiace :)

Napiszę Ci jak jak zrobiłam. Najpierw poszła marchewka sama. Po 2 łyżeczki dziennie może, bo więcej się nie dało, bo Młody nie wiedziała o co chodzi ;] Ja dawałam słoiczki także jak skończyłam marchewkę to dałam jabłko. Po jabłku banan. Gruszka. Morela. Później mixy: jabłko gruszka, jabłko morela, jabłko banan, banan brzoskwinia itp. Jeśli chodzi o warzywa to tak jak pisałam najpierw marchew. Później marchew z ziemniakiem, dynia z ziemniakiem, marchew z ziemniakiem i pietruszką itd. Ja dawałam w porze obiadowej warzywa, a w porze podwieczorku owoce. Za każdym urozmaiceniem patrzyłam czy Małemu nic się nie dzieje. Kaszki i kleiki. Kleik ryżowy (Nestle) zaczęłam dosypywać do wieczornego mleka jak Piotrek miał 4 miesiące i tydzień. Najpierw jedną miarkę, później dwie. Kupiłam też kleik kukurydzany i teraz daję na zmianę, raz ryż, raz kuku. Kaszkę Młody zaczął jeść jak miał 4 miesiące i dwa tygodnie. Zaczęłam od ryżowych - porażka u nas. Kupiłam kaszkę manną z mlekiem (Nestle) - bomba. I dzięki tej kaszce powoli wprowadziłam gluten, bo ona właśnie gluten zawiera, a jest od 4 miesiąca.

Kaszkę robię mu na gęsto jako normalny posiłek zastępujący jedno karmienie mlekiem. Kleik, tak jak pisałam, dosypuję do zagęszczenia mleka na noc, żeby lepiej i dłużej mi pospał.

hej! Mój szkrab w czwartek też konczy 4 mies. więc jestem w temacie. Z tego co mi tłumaczyła pediatra sprawa wygląda tak: na początek zacznij wprowadzać zupki- w małych ilościach- zacznij od pół łyżeczki w południe (lub o której tam przypada Wam karmienie), ale broń boże popołudniu- w razie jakiejś brzuszkowej reakcji będziesz miała nieprzespaną noc- a tego pewnie wolisz uniknąć. No i na początek ma to być marchew, ziemniak, troszke pietruszki(korzeń) i selera. Lub jak wolisz jakiś słoiczek po 4. mies. I tak stopniowo zwiększać porcje, aż dojdziesz do pełnej. Jak już wprowadzisz podstawowe jarzynki, wtedy dopiero można wprowadzać owoce- dzidzia jak poczuje najpierw słodki smak owoca to później nie będzie chciał warzyw. No a co do kaszek i kleików- ja już teraz dodaję mu na noc do butli (150ml) płaską łyżkę kleiku ryżowego lub kukurydzianego (ponoć lepszy) i jest wszystko ok. No i jak będziesz miała już te wszystkie podstawowe warzywka, o można dalej próbować dodawać po troszkę innych warzyw- zgodnie ze schematem wprowadzania pokarmów stałych. Życzę powodzenia i braku jakichkolwiek alergii :)

Gość Ja tez chetnie sie dowiem
fajnie :) Bo ja to wlasnie jestem totalnie zielona od czego i jak zaczac :)

Gość hannahhhjjjj
Hej, dzięki;) to może zacznę od kleiku kukurydzianego (mam takowy zakupiony), podam małemu za kilka dni na noc, a po kilku dniach dopiero marchew, słoiczki czy jabłko;)

Gość hannahhhjjjj
Ola, a mam jeszcze pytanie, jak dajesz ten kleik, to jaki masz smoczek w butli? Tzn zmieniasz na ten do kaszek, czy spokojnie przejdzie przez smoczek do mleka modyfikowanego?

Moja mała za dwa dni kończy 4 miesiące i za tydzień podam jej kleik ryżowy na noc do mleka i grysik ryżowo kukurydziany (wszystko po 4 miesiącu życia) Każdy nowy produkt powinien być "testowany" przez ok 7 dni a potem można podawać kolejny i najlepiej zacząć od warzyw a nie owoców. Potem podam marchew kolejno pasternak i ziemniaczek a na końcu jabłko i tak po kolei.

ja odkad mala skonmczyla 5 miesiecy dodaje do wieczornego mleka jedna, 2 lyzeczki klieku kukurydzianego ale to dlatego, ze corka ulewa czasami bardzo mocno a dzieki kliekowi jest poprawa.

Gość olivkaolivka
Który kleik lepszy, kukurydziany czy ryżowy? I jeszcze jedno, czym się różni kleik od kaszki?

Kaszkę lepiej podawać od razu łyżeczką, z butli to ewentualnie lekko zagęszczone mleko kleikiem. Najpierw zacznij od obiadków warzywnych po 2-3 łyżeczki i dopychaj malucha mlekiem. Po 4-5 dniach podawania obiadków możesz wprowadzić deserki w porze popołudniowej, to słodkie to dziecko chętnie je i tutaj możesz podać wodę do popicia a po 2h już dziecię będzie głodne to wtedy mleko normalna porcja. Kaszki możesz spróbować albo na śniadanie albo na kolację (łyżeczką na gęsto), mniej więcej po tygodniu od podania deserków. I będzie dobrze ;)

Gość gość
Dzięki :-)

Gość mamakuby2014
ja zaczelam od wprowadzenia samej marchewki po 5 miesiącu(maly jest na mm Bebilon) po paru dniach dolozylam ziemniaka i jak nic się nie działo zaczelam dokladac pietruszkę,dalej brokula itd.czego koncem była warzywna zupka oczywiście z mala iloscia masełka.po 6 miesiącu zaczelam dodawać kleik ryzowy do zupki naszczescie zadnych zatwardzen nie było.no i wkoncu doszłam do kaszki na razie daje mu do zupki pol lyzeczki.owoce je rownolegle z warzywami jako deserek. niebawem dorzucę miesko itd.mysle ze to rozsądne.a na noc dodam do mleka kleiku ryzowego żeby mleko było bardziej pozywne.narazie młody pije 180ml i spi nam od 19-20h do 4-5h rano.i tez chyba radziłabym podawac kaszke lyzeczka żeby dziecko nabralo nawykow:)zycze wszystkim mamom bezproblemowych poszerzania diet swoich pociech:)

Gość gość
A czy moze mi ktos tak schematycznie wytlumaczyc jak dziecku krok po kroku od czego zaczac? Moj syn jutro konczy 4 miesiace, wlasnie czesto mu sie ulewalo, je mleko NAN Pro i lekarz mu na ulewanie przepisał Bebilon Nutriton 0,5 łyżeczki dziennie do mleka. Moj maluch je 150ml przewaznie o godz 6,9,13,16,19 i do tego jeszcze budzi sie w nocy ;/ np o 2 lub 3 i spi do tej 6. Co polecacie? przez caly dzien normalnie mleko i np o tej 19 dosypac troche kaszki do mleka czy jak? Kupilam kaszke mleczno ryzowa bananowa i mam sloiczki marchewka, marchewak+ziemniaczki, jabłko i banan. Czy moze lepiej kupic ten kleik?? Bo ja juz cala zglupialam:( i jak to podawac tak krok po kroku moze mi ktoras uprzejma mama wytlumaczyc? Blagam

Gość gość
Ja na początek wprowadziła bym warzywa (najpierw marchew, następnie ziemniak itd ) każdy nowy produkt w kilkudniowych odstępach aby sprawdzić reakcje. Owoce (jabłko, banan itd ) na zmianę z warzywami. Gdy dziecko będzie juz akceptowalo można podać to i to (przynajmniej ja bym tak zrobiła ). Kaszki i kleiki i od 6 miesiąca lub od końca 5. Następnie 6-7 miesiąc mięso a dalej nabiał. Tak naprawdę to najlepiej poradzić się pediatry, on najlepiej dopasuje rozszerzanie diety do naszego dziecka.

Gość kasiek 26
Hej mój mały ma 11 tygodni i od 4 dni mu podaje do mleka modyfikowanego 150 ml i półtorej łyżeczki kaszki. I wcale nie prawda że wolno kaszki czy kleiki wprowadzać dopiero od 4 miesiąca życia rozmawialam z pediatra i jeżeli dziecko dobrze się po tym czuje można już spokojnie podawać mu to z mlekiem. Marchewke zacznę mu podawać gdzieś za półtorej miesiąca potem jabłuszko. Mojej koleżanki synek dostał do ssania kiełbasę z grilla jak miał 4 miesiące i nic mu nie było a mało tego przestał mieć kołki z którymi się męczył od 3 tyg życia. Przestańcie wychowywać dzieci książkowo bo to nie jest dobre dla dziecka. Nasze babcie robiły inaczej szybciej podawały inne jedzenie niż tylko mleko i dzieci były zdrowe.jedynie za czym nie jestem to jedzenie z słoiczków dla mnie to ochyda i lepiej kupić garnek na parze i mikser i samemu gotowac wszystko dzieciakom. Pozdrawiam

Gość kasiek 26
Malo tego dodam że mój synek w nocy przesypia juz 7-8 godzin od kąd dodaje do mleka kaszki i jest bardziej najedzony i zadowolony. I przepraszam za półtorej tygodnia zacznę mu wprowadzać marchewkę jabłuszko co dwa dni coś nowego.

Gość kasiek 26
Malo tego dodam że mój synek w nocy przesypia juz 7-8 godzin od kąd dodaje do mleka kaszki i jest bardziej najedzony i zadowolony. I przepraszam za półtorej tygodnia zacznę mu wprowadzać marchewkę jabłuszko co dwa dni coś nowego.

Gość gość
W zaleceniach rozszerzenia diety wyczytałam żeby np. do deseru owocowego dodać 1-2 łyżeczki kleiku ryżowego to wtedy będzie to bardziej sycące. Tylko czy ja mam go dosypać "na sucho" czy rozrobić z wodą i wtedy tej papki dodać?

Gość gość
Ja mojemu maluchowi zaczełam podawac kleiki jak mial niecale 3 miesiace, oczywiscie powoli, musialam bo byl glodny :p pewnie po ojcu;) jesli wszystko jest wporzadku to nie trzeba czekac, i nie swirujcie z tymi roszrzezaniami, poprostu podawajcie powoli i obserwujcie dziecko, ja zalecam podawac przed poludniem bo jak by sie cos dzialo to lepiej w dzien a nie w nocy ;)

Gość sh_ee
Witam, ja również mam problem z rozszerzeniem diety mojemu maluchowi. skończyliśmy 4 miesiące karmimy się mm od początku, więc zgodnie z nowym schematem żywienia z tego roku zaczęliśmy wprowadzać nowe produkty - i tak od 5 dni jesteśmy na etapie warzywek - zaczęliśmy od marchewki - na początku nie wchodziła w ogóle - i tak 3 dni sama marchewka - od sb jemy marchewkę z ziemniakiem - w sb jeszcze nie za bardzo nam wchodziło ale dziś zjadł pół słoiczka gerbera tego 125g - jutro zjemy reszte i od wt myślimy o wprowadzeniu jakbłuszka - też przez 3 dni - oczywiście już w porze obiadowej postaramy się zamiast butli mleka zjeść te 180ml zupki jarzynowej. ale pojawiło się pytanie co z kaszką? bo powinno się wprowadzić ją w 5 m.ż najpóźniej przed ukończeniem 6 m.ż. młody dobrze przybiera na wadze - ma 4 miesiace i 7 dni i waży na pewno ponad 7 kg także chucherko nie jest. i nie wiem co z tą kaszką - i przede wszystkim jaką - bo najpierw trzeba bezglutenową a później dop glutenową tak? dodawać mu do mleka na kolację? ale jaką tą kaszkę i ile? i jak to dawkować? ile dzieć powinien jeść tą kaszkę bezgl żeby można było wprowadzać glutenową? i przede wszystkim w jakim ilościach - jak zacząc i na ilu poiwnno sie skończyć? bo z warzywkami iowocami nie ma problemu - po 3 dni każde nowe jedzonko - jeśli nic nie jest to ok a z kaszką jak? eh dużo tego wszystkiego na jedno małe dzieciątko - jajo też podobno można już wprowadzać w 5 m.ż - i to całe dodawać np do zupki warzywnej... eh miesiąca na to wszystko braknie:/ z tymi kaszkami to jest problem bo jeśli nie zrobi się tego do końca 6 m.ż to później trzeba czekać do 9 m.ż. dziewczyny pomóżcie.

Gość sh_ee
Dodam jeszcze ze myśle ze mlody zjadły wiecej tego gerbera wczoraj tylko nie chciałam mu wiecej dawać wiec jeszcze 135ml mm dostał i było ok. Ogolnie zjada 200ml zazwyczaj 5 razy na dobę - raz - przedwczoraj zdarzyło sie ze przespał 11h bez jedzenia od 20 do 7 rano dzis juz wlasnie od 2 nie spi myślałam ze uda sie go uśpić ale nie - przespał 6h i teraz musiałam dac mu mleko oczywiście wypił wszystko...nie wiem czy on sie nie najada na noc czy jak w każdym razie meczy mnie to wstawanie i karmienie go w nocy:/ po tym jak z sb na ndz przespał ładnie calutka noc miałam nadzieje ze dzis tez da radę - tak samo przetrzymalismy go od 16 stej jak wstał do tej 19.30-20 zeby nie spał i dop po myciu butla i spac...dzis sie nie udało i tez dlatego tak sie zaczęłam zast nas ta kaszka - czy moze nie dawać mu jej do mleka miedzy 19-20? Tylko jak ile kiedy zaczac itp itd wszystko o co pytałam wcześniej...eh

Gość sh_ee
słucham??????? nikt Ci nie każe czytać - a skoro nie pasuje to po co tu włazisz?????

Gość Alicjanna
Mam 4 miesięczną córeczkę i też szukam wskazówek dotyczących rozszerzania diety. Trafiłam na bardzo interesującą rozmowę w telewizji śniadaniowej https://www.youtube.com/watch?v=I5ILCo8Ytog Może komuś się przyda.

Gość Mama małej Kasi
Czytam z niedowierzaniem.Moje dziecko ma dziewiąty miesiąc i w życiu bym dziecku nie dała ziemniaka.Potem zdziwienie ze dzieci maja chore żoładki i cos jeszcze.

Gość gość
To biedne to Twoje dziecko - bo dietę dziecku rozszerza sie po 4/6 miesuacu i podaje jako pierwsze wladnie ziemniak i marchewka...a potem sie dziwią rodzice ze dziecko niedobory witamin ma...