Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Murzyna,w dżungli

Pewność ateistów,że nie ma Boga jest podobna do pewności

Polecane posty

Gość Murzyna,w dżungli

który był pewny,że nie ma nic poza sąsiędnią wioską.

Gość bnvnnvnvnv
spierdalaj na ogólny

Gość Murzyna,w dżungli
Wierzę w jakąś niezbadaną siłę wyższą.

Gość refforma_.
Czy ta "siła wyższa" mogłaby mi dać nowy komputer, względnie naprawić stary ? :( Spytaj.

Gość bnvnnvnvnv
to ja poprosze zeby ta sila zdjęcia ze mnie cięzar ... nogi mnie bolą ,chyba mam żylaki :(

Gość refforma_.
żeby siłę wyższą mieszać w żylaki, to chyba lekka przesada

Gość natoamiast Bóg wielokrotnie
Siła wyższa ma pod opieką jedynie dobrych ludzi,a nie tylko takich którym się wydaje.To nie współczesna matka,spełniająca wszystkie zachcianki.

Gość bnvnnvnvnv
ależ ja cierpię droga refformo !! 😭

Gość natoamiast Bóg wielokrotnie
Bo Elfy nigdy nie miały mnie pod opieką a Bóg jako siła wyższa tak.Gdyby nie opieka Boża to w rzeczywistości dzisiejszej skończyłbym jako sprzedawca hamburgerów,a tak w najgorszym razie odziedziczę firmę rodzinną.Siła wyższa w miarę dobrych ludzi ma pod opieką,a złych karze.

A skąd wiesz, ze nie masz swojego opiekunczego elfa ktory o ciebie dba?

Gość refforma_.
jasno z tego wynika, że wszyscy sprzedawcy hamburgerów to źli ludzie :-(

Gość pewność ateistów nie bierze
się z nikąd. Jako człowiek religijny patrzysz przez pryzmat takiego właśnie dogmatycznego myślenia: ateista mówiąc, że bogów nie ma, wnioskuje z tego, co może zbadać. Masz rację - jest to pewność podobna do pewności Murzyna w dżungli - kiedy przyjdzie do niego biały żołnierz, opowie o swoim świecie i pójdzie - to Murzyn uwierzy i będzie wiedział, że są ludzie biali. Ale jednocześnie nie będzie wierzył, że są także niebiescy, zieloni i fioletowi - bo widział tylko białych. Pewność wierzącego, że Bóg jest, jest jak wiara Murzyna w dżungli w to, że poza jego wioską są niebiescy i filetowi ludzie, choć nie widział nikogo takiego. Który z tych Murzynów jest rozsądniejszy?

Gość natomiast Bóg wielokrotnie
Nie wiem,może to Elf.Siła wyższa Bóg lub Karma a może Elf,za dobre wynagradza a za złe karze.Kto nie wierzy się przkona.

Ja uważam, że jeżeli ktos jest dobry ma zwyczajnie mniejsze ryzyko komuś podpaść i wpakować się w kłopoty. W żaden bóg/elf/cokolwiek innego nie jest potrzebne. Poza tym jak być dobrym to z samego siebie, a nie ze strachu.

Gość szczupłaiwrednaizbulwersowana
ta a katole zawsze potrafią dobrać odpowiednią bajkę do sytuaji. stało się coś złego - bóg cie opuścił, to kara za grzechy, módl się o łaskę, to test twojej wiary, w niebie dostaniesz rekompensatę, stało się coś dobrego - to dzięki maryi/aniołom/bogu nic się nie dzieje - bóg nie może ingerować w życie ludzkie. Stworzył nas żebyśmy sami decydowali co jest dobre a co złe... I mogłabym bez końca. Raz głosi się że wszyscy są równi i zostaną rozgrzeszeni po śmierci, a raz że to Bóg karze za krzechy. Absurd goni absurd

To nie chodzi o popadnięcie komuś,ale o różne zakręty i okoliczności i zakręty życiowe na które nie ma wpływu aż tak bardzo.

Katolikiem nie jestem,dawno nie byłem w Kościele. Nie ma nic złego w byciu dobrym i dostaniu nagrody.

Jak dobrze się zastanowisz to życie bazuje na interakcjach. Ludziom którzy są dobrzy dla innych jest łatwiej, bo zawsze mają wsparcie, mają mniej wrogów, łatwiej im nawet zyskać sympatię w głupim biurze. Bóg tu niepotrzebny.

To nie chodzi o interakcje z innymi ludzmi,ale o rzeczy na które nie masz za bardzo wpływu z różnych przyczyn.Np. strasznie trudny egzamin,który chce się mieć z głowy,a na który aż tak bardzo się nie umie,losujesz pytania takie,że ze wszystkich przedmiotów dostajesz przynajmniej trzy minus.Opieka Siły Wyższej jak nic.

Gość Ojojoj ludziskaaa
"Siła wyższa ma pod opieką jedynie dobrych ludzi,a nie tylko takich którym się wydaje.To nie współczesna matka,spełniająca wszystkie zachcianki." - łomatko, matko... Bóg kocha wszystkich ludzi jednakowo, ale to, że za mało "doświadczamy Jego miłości" chyba nie leży po stronie Stwórcy tylko nas samych. Poza tym ktoś mądrze tu powiedział, że Bóg nie jest maszynką do spełniania zyczeń. Boga nie wystawia się na żadną próbę, wierzy się Jemu, wierzy w Niego bezwarunkowo lub nie i dopóki tego sobie nie uświadomimy, na nic takie czy owakie pogadanki

Ok, teraz widzę, że robisz sobie jaja...bo jak nie zdasz to rozumiem, że sila wyższa wzięła wolne.

ktoś np. przegania bezdomnego psu,który do niego przyjdzie,mimo,że mógłby go przygarnąć i ruszyć dupę na spacer,a potem żyje jako frustrat ledwo z jednej pensji.A inny przygarnie,i po jakimś czasie należy do ludzi zamożnych.Jak nic działanie siły wyższej Boga Karmy lub Elfów.

Nie robię sobie jaj,bo w moim przypadku w takich sytuacjach Siła Wyższa nigdy nie wzięła wolnego.

Co do twojego przykładu z psem...ktoś kto bezinteresownie bierze psiaka i umie się nim zająć zwykle jest pracowity, ma poczucie obowiązku, jest honorowy....nie łatwo zgadnąć czemu taki człowiek szybko uzbiera fortunkę...miły, pracowity...jak do tego pomysłowy to już komplet zalet :)

Gość Ojojoj ludziskaaa
Widzę tu same transakcje, coś za coś, a przecież wiara to nie transakcja...

Gość MAAABEEE
'''' BÓG pomaga tym, co sami sobie pomagają'''''''

Są rzeczy niezależne od człowieka,jaki on nie był,musi być pewien tak zwany fart,chociaż oczywiście wiele zależy od samego człowieka,ale są rzeczy,że chociażby się zesrał to ich nie przeskoczy,musi być pewien fart.