Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Adwerrge

Lepiej być biednym, czy Bogatym?

Polecane posty

Gość Adwerrge

Stereotyp Biednych: są wytrzymali na przeciwności losu, potrafia walczyć, są zdyscyplinowani zdeterminowani. Odpowiedzialni, mądrzy zaradni - wręcz wybitni. Stereotyp Bogatych: sa leniwi, zgnuśniali, niezaradni wrażliwi, szybko się łamią. Są otyli i ie maja przyjaciół. Są niesympatyczni i złośliwi. - tylko skąd ci łamliwi bogacze ciągle sa bogaci i zaradni, a ci wspaniali biedni żyja ciągle w poniżeniu, depresji i stoją w kolejce po paczki dla biednych Karitasu? "Łatwiej przejść wielbłądowi przez ucho igielne, niż bogatemu wejśc do raju". :) No tylko zostać biednym. Ale księza zazwycaj do biedoty nie należą.

Gość Bieda wzmacnia psychicznie
:)

Gość Bóg kocha biednych
:)

Gość Bóg kocha biednych
W Ewangelii dzisiejszej niedzieli (Łk 16, 19-31) Jezus opowiada przypowieść o bogaczu i ubogim Łazarzu. Bogacz żyje wystawnie i egoistycznie, a po śmierci trafia do piekła. Natomiast biedak, który żywił się odpadkami ze stołu bogacza, po śmierci zostaje zaniesiony przez aniołów do wiecznego mieszkania Boga i świętych. Błogosławieni , ubodzy, albowiem do was należy królestwo Boże (Łk 6, 20).

Gość don morello
w biblii specjalnie o tym pierdolili aby uciszyć tłum i po to aby nie buntował się

moze nie odrazu bogatym ale miec pieniedzy na tyle aby sie o nie nie martwic! U mnie to roznie bywa, raz z gorki a raz pod gorke. Byly gorsze momenty, a nawet koszmarne wiec jednoznacznie stwierdzam....wybralabym bogactwo!

Pieniądze są bardzo ważne, ale do pewnego poziomu (w miarę podstawowego), później nie mają takiego znaczenia. Liczą się inne rzeczy a pieniądze to tylko cyfry ;-)

Gość eyh
ja właśnie wydałam ostatnie 20 złoty i wcale mnie to nie napawa dumą jestem biedna i uważam że lepiej mieć kasę bo wtedy choć o to nie trzeba się martwić jeśli bogaci będą smażyć się w piekle to co będzie z naszymi księżami ?

Gość eyh
pieniądze to tylko cyfry ? chyba kpisz uświadom sobie że bez tych cyfr byś nie przeżył i dopiero wygłaszaj takie teorie

ależ kurwa inteligencja, kasa jest ważna do momentu aby przeżyć i mieć na własne potrzeby, ale po co mieć tyle, żeby kupować idiotyczne niepotrzebne rzeczy. Chory konsumpcjonizm, to jest zło, chciwość to jest zło, kasa sama w sobie nie jest złem, zależy czy jest celem samym w sobie czy tylko środkiem do celu, podam przykład kiedy biedak nie ma pieniędzy to normalne że chce kasę na bułkę i spodnie, ale kiedy pewna pani czy facet ma 20 par spodni i kupuje następne 5 i rzuca w kąt by nawet tego nigdy nie założyć - to jest nienormalne. Ja bym w życiu nie chciał być bogaty, bo często duża kasa = duże problemy, nagle wszyscy "przyjaciele" sobie o tobie przypominają. A nawet jeśli miałbym dużo kasy, to chciał bym umieć się nią podzielić z potrzebującymi.

Gość fdsxsz
Stereotyp Biednych: są wytrzymali na przeciwności losu, potrafia walczyć, są zdyscyplinowani zdeterminowani. Odpowiedzialni, mądrzy zaradni - wręcz wybitni. bogaci mają takie cechy :) dzięki nim dochodzą do bogactwa

Gość fdsxsz
W Ewangelii dzisiejszej niedzieli (Łk 16, 19-31) Jezus opowiada przypowieść o bogaczu i ubogim Łazarzu. Bogacz żyje wystawnie i egoistycznie, a po śmierci trafia do piekła. Natomiast biedak, który żywił się odpadkami ze stołu bogacza, po śmierci zostaje zaniesiony przez aniołów do wiecznego mieszkania Boga i świętych. Błogosławieni , ubodzy, albowiem do was należy królestwo Boże (Łk 6, 20). czy król Salomon był biedny ? :). za bardzo uogólniacie

Gość simian raticus - sexuolog
Bogaty ma gorzej, bo ma więcej problemów od biedaka. Fałszywi ludzie obok, a biedakowi potrzeba się tylko najeść i wypróżnić.

Gość refforma_.
Ta Biblia to musi być mądra książka. Bóg kocha biednych, bogatych i przedsiębiorczych, albo tych ciężko pracujących całe dnie już nie.To ja się cieszę, że jestem Polką, pewnie z Polski jest bliżej do nieba niż z takiej Ameryki :)

Gość fdsxsz
bogaty ma lepiej :) inaczej każdy bogaty chciałby być biedny

Gość fdsxsz
Bóg kocha biednych, bogatych i przedsiębiorczych, albo tych ciężko pracujących całe dnie już nie. Bóg kocha tych którzy w niego wierzą, kochają go z całego, serca, z całej duszy, z całych sił swoich. Traktują bliźniego normalnie i przestrzegają wszystkich zaleceń Boga. prawdą jest że Jezus powiedział iż biednemu jest łatwiej wejść do domu jego ojca, dlatego że często do bogactwa dochodzi się po trupach, łamiąc wszystkie przykazania boże

Gość refforma_.
Wiesz, Bóg jest tworem ludzkim, a już z pewnością słowo Boże nim jest, więc można to sobie interpretować jak komu wygodnie. Dla każdego coś miłego :)

Gość fdsxsz
ludzie są tworem Boga

Gość refforma_.
skąd ta pewność?

Gość fdsxsz
zapytaj się żydów

Gość refforma_.
pytam Ciebie, skoro wierzysz, to oświeć mnie

Gość jak jesteś bardzo biedny
to nawet nie masz na piwo by się rozweselić - więc płęta jest taka, że lepiej mieć jakiś grosz przy duszy ;)

Gość refforma_.
Albo swój browar :)

Gość fdsxsz
żydzi mają o ponad 2000 lat większe doświadczenie z Bogiem

Gość anooo
Jedni i drudzy mają masę dylematów...jeśli jesteś bogaty nie myślisz, że burczy ci w brzuchu, ale masz masę innych dylematów i suma summarum wcale łatwiej nie jest...

Gość anooo
bogatemu jest łatwiej, że tak powiem fizycznie, bo ma jedzenie, dach na głową, jeśli potrzeba dobra opiekę medyczną...

Gość gość
Drogie polactwo - jestescie tak zalosni ze bol d**e sciska. Pieniadze sa super wazne. Masz tylko jedno zycie od tego ile masz hajsu zalezy jak je przezyjesz. Pozniej nie ma nic - jak ktos wiezy w te banialuki dla sredniowiecznej biedoty ktore byly tu przytaczane to jest tak glupi ze zasluguje na to by byc biedakiem. Bogaci sa zazwyczaj ludzmi, zaradnymi i zdyscyplinowanymi, ktorzy umieja walczyc z przeciwnosciami losu. Wiem to z wlasnego przykladu. Znam tez ludzi bez samodyscypliny, ktorzy maja slomiany zapal i przy pierwszych przeciwnosciach poddaja sie - ci naleza wlasnie do biedoty - nic nie maja, hujowa praca, kiepskie zycie, ciagle narzekanie ze ktos ma lepiej a oni przeciez tak sie starali. Gdy moi koledzy z liceum zabawiali sie ja wytrwale siedzialem przy ksiazkach. Teraz mam 60 tys na miesiac a oni po 3 - 4 tys gora. Najwieksza frajde sprawia mi gdy podjezdzam pod moja lokalna myjnie i jednym z pracownikow myjacych auta jest "kolega" ze szkoly - cwaniaczek co to mial sie za super sprytnego, podziwiany przez dziewuchy myje mi teraz felgi jak pies. Czasem zostawie mu 5 zl napiwku ale zawsze powtarzam ze felgi maja sie lsnic jak zajacowi jaja i sie lsnia :)