Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość załamama7

córaka dostała japonki!!! doradźcie!!

Polecane posty

Gość załamama7

Córka dostała japonki różowe święcące z cekinami idealne dla niej bo ona właśnie w takich rzeczach gustuje. No i chodzi tylko w tych japonkach a sandałki poszły w kąt. Byłoby fajnie tylko problem w tym, ze ona w tym wcale chodzić nie umie. Już mnie dziś zaczepiła babcia jakaś w przychodni i pyta co się dziecku stało w nóżki i czy to uleczalna choroba. Mam ochotę wywalić te buty do kosza, ale jak wyraziłam swoją opinię na głos na temat japonek córki to sobie je schowała do plecaka i chodzi teraz po domu z japonkami w plecaku. Co mam robić? Pokoślawi sobie nogi w tym dziadostwie!

To niech chodzi z japonkami w plecaku, co Ci szkodzi? A można jej kupić porządne sandałki, też różowe, z kwiatuszkami czy innym badziewiem, weź ją do dobrego sklepu i niech sama wybierze buty to będzie w nich chodzić.

mojemu dziecku jak pozwoliłam wybrać bucki to włosy dęba mi stanęły różowe,świecące paskudztwo w cekinki,zapinki,i kwiatuszki nie kupiłam jej takich nie należe do grupy disco polo i kupiłam jednokolorowe sandałki a japonki pozwoliłabym nosić w plecaku niech sobie nosi

jeżeli nosi je tylko w plecaku, to niech sobie nosi. Pół biedy z badziewnym wyglądem japonek, ale uważam że 3-latka jest po prostu za mała na tego typu obuwie, ja bałabym się że dziecko sobie w tym nogę skręci. Jeżeli upiera się, że musi chodzić w tych japonkach, to może japonki się "zepsują" tak żeby nie dało się w nich chodzić? Trochę to chamskie, ale lepiej dyskretnie zepsuć te japonki niż potem latać od ortopedy na rehabilitację.

Gość załamama7
ale ona nie chce w plecaku. Do plecaka schowała bo jej powiedziałam ze wyrzucę, a teraz już założyła i "poszła" na podwórko. Ma dwie pary sandałków. Bardzo porządnych i sama sobie wybierała. Fioletowe i różowe z motylkami a drugie w serduszka bo takie chciała, ale się uparła na te badziewne klapki z których już cekiny odpadają.

Gość załamama7
ma 4 i pół roku, ale po prostu nie potrafi w tych butach chodzić! Wygląda skurcz ją złapał tak nogi koślawo stawia.

Gość no rzeczywiscie mozesz
byc załamana:O toz to straszny problem ohh

Gość jasne ma traumę
A że tak spytam - kto ją, a właściwie Ciebie, uszczęśliwił takim obuwiem? :D Babcia?

Gość nooo nooo
to być drastyczna i jak mała będzie spała to przetni te japonki powiedz ze sie zniszczyły i trzeba wyrzucic....... :-(

Przecież to Ty jestes matką a ona ma tylko 4 lata. Jesli chodzi o kwestie zdrowotne, jak koslawienie nóg przez badziewne klapki to nad czym się zastanawiasz?? Mówisz dziecku, ze to niezdrowe dla nóg i że jest za mała zeby w tym chodzić. Po czym jak nie chce oddac- zabierasz. Kobiety, troche konsekwencji w stosunku do wlasnych dzieci! A nie pozniej bedzie chciala kolczyk w pępku w wieku 10 lat i co? tez sie zgodzisz?

Gość Natsuki
Nie baw się w żadne niszczenie tych butów i bawienie się w przekonywanie dziecka, że już nie można w nich chodzić. Po prostu je wyrzuć. Jesteś matką :O

Gość o o beko
no tak, jest matka ale jak pozwala juz teraz dziecku dokonywac wyborow, to nie ma sie co dziwic, ze mala na glowe jej wchodzi. Juz toba rzadzi a co bedzie za kilka lat? :O

Gość załamama7
tak od babci

Gość załamama7
Jasne ze mogłabym wyrzucić i koniec tematu tyle ze moje dziecko jest z tych bardzo wrażliwych i po stracie czegoś ryczy bardzo długo i ciężko jej zapomnieć, a nie ma już 2 lat i jej nie pociesze lodami bo mi powie ze nie chce i koniec. Ona ma trudny charakter. A jak sobie pomyślę, ze jej zrobię przykrość wywalając te buty to nie wiem czy dobrze bym zrobiła. Z drugiej strony w rodzinie mi mówią żeby jej pozwolić chodzić ze w japonkach trzeba się nauczyć chodzić i po kilku dniach już będzie umiała. A mój nick mial być zlamama a wyszło załamama przez moje roztargnienie. Załamana nie jestem.

jasne, dziecko z tych wrażliwych.. Wiesz co, to raczej Ty ją rozpuściłaś nei stawiając jej granic i ulegając jej. Każde, ale to KAŻDE dziecko nie lubi gdy ktos mu cos zabiera i najczesciej reaguje płaczem, histerią. Niektóre dzieci robią to umyślnie, to mali aktorzy, którzy dobrze wiedzą, że matka im ustąpi jak odegrają wielki lament. I co z tego, że bedzie płakać? Bijesz ją? Krzywdzisz? Nie. A jedynie uczysz, ze nie wszystko jest dla niej i że Ty tez masz cos do powiedzenia. Jesli teraz jej tego nie nauczysz pozniej bedzie tylko gorzej. Jak juz pisalam, kolczyk w pępku w wieku 10 lat, różowe panokcie w pierwszej klasie postawówki i co jeszcze??

Ja jednak jestem za zepsuciem japonek. Wyrzucić tylko po to, żeby pokazać, kto ma władzę? To nie jest dobre wyjście, skoro dziecko już w nich chodziło, to nie zrozumie że mogło i nagle nie może. Trzeba było nie dopuścić do obdarowania dziecka takim badziewiem, a jeśli Cię przy tym nie było, to zrobić z tym porządek od razu jak się dowiedziałaś. Zepsucie ma tą zaletę, że dziecko samo zobaczy, że te japonki są niefajne, skoro nie da się w nich chodzić.

Gość załamama7
Ona ma 4 lata wie co to gwarancja, szczególnie że niedawno oddawałyśmy buty do reklamacji. Nie jest rozpuszczona jest dziwna. Niesamowicie bystra i bardzo wrażliwa. Nie jest moim jedynym dzieckiem więc wiem co pisze. Inne dziecko urządziłoby awanturę, pokrzyczało, popłakało i tyle. Ona o tych butach nie zapomni. Raz coś jej wyrzuciłam w nerwach i potrafi mi to wypomnieć do dziś a miała wtedy 2 lata! Możecie mi nie wierzyć, ale po prostu ją znam i dlatego mam taki problem. Próbuje z nią negocjować te japonki, że te schowamy a kupimy nowe jak trochę podrośnie, ale tu się babcia wtrąca ze przesadzam i że żaden człowiek nie potrafi chodzić w japonkach tylko to trzeba wyćwiczyć żeby się palce przyzwyczaiły i inne tego typu teksty i ja swoje babcia swoje, a chwilowo jesteśmy u babci na wakacjach.

Gość o o beko
to po co tu wlasciwie piszesz i pytasz o rade, skoro masz na wszystko odpowiedz :O co kto nie napisze, to ty na "nie" i swoje nam wciskasz :O a znajac zycie to i tak zrobisz po swojemu, chocby sam psycholog dzieciecy ci radzil co zrobic w tej sytuacji.

Gość załamama7
Bo te rady są dla małych dzieci a nie dla mojej córki. Od jakiego wieku można chodzić w japonkach? Na rolkach można jeździć od 3 roku życia a w japonkach od kiedy? Czy ktoś wie coś na ten temat? Może faktycznie ona się nauczy tylko potrzebuje czasu? Pamiętam swoje pierwsze japonki i też w nich nie potrafiłam chodzić ale nie pamiętam ile wtedy miałam lat.

Gość madame prut prut
naucz ja chodzic w tych japonkach i tyle! albo kup jej buciki jeszcze bardziej rozowe, blyszczace itd itp

zaprowadź młodą do sklepu ortopedycznego, niech zobaczy wkładki supinujące, które nosi się w pełnym obuwiu lato-zima jeśli młoda koślawi stopy do środka (tak przypuszczam), to czeka was w przyszłości wizyta w poradni wad postawy do tego odpowiedni komentarz pani w sklepie ;) może to coś zdziała, czasem słuchają obcych, bo mama się nie zna :P

Gość załamama7
Nie koślawi do zewnątrz raczej zgina paluchy tak podkurcza jakby chciała nimi but trzymać i nogi albo podnosi jak bocian albo szura nimi po ziemi żeby jej buty nie zleciały :D Dlatego dziś tak szurała (tak jak się na wrotkach jeździ) i kobieta stwierdziła ze mała na pewno ma coś z nóżkami i się strasznie wkurzyłam na nią bo biedna pani nam współczuła a co ja mam jej powiedzieć? Że babcia prawnusi buciki sprezentowała i się obydwie świetnie bawią?

niektóre z ćwiczeń polegają na tym, aby podgiętymi paluszkami zbierać woreczki i podnosić to raczej ćwiczy sobie stopy :) a babcię komentatorkę (wszak za jej czasów japonek nie było) można olać jeśli jako mama masz obawy i widzisz że coś niedobrego dzieje się z jej stopami to wywal te buty - nie daj się szantażować, dziś japonka jutro Japoniec :D

Gość załamama7
mumi na to już raczej wpływu mieć nie będę ;) Więc tym się nie stresuje na razie. A od jakiego wieku są zalecane klapki a w szczególności takie japonki?

Gość Ale ile ona ma lat że nie umie
chodzić w japonkach?! Mój dzieciak miał 3 jak zaczął w nich chodzić i nie było z tym żadnych problemów. Normalnie chodził i nie ma nic ze stopami. Ten temat to jakaś ściema czy co?

Gość standaryzacja
według najnowszych norm europejskich w japonkach można chodzić od 5 lat, robili standaryzację i tak im wyszło.

Gość jbvouvou
mi mama zawsze kupowała buty z ortopedyczną wkładką. miałam małe płaskostopie chyba ale dzieki wkładkom i ćwiczeniom wszystko sie wyprowadziło. nie pozwól córce chodzić w tych butach. bedzie zła góra tydzień a nogi ma na całe życie. kup jej różowe ortopedyczne. ja cała podstawówke w takich przechodziłam i mam dobrze wysklepiona stope i bez powikłań po sportach , innym sie ścięgna zrywają bo mają krzywe kości i nogi.