Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaccciekawiiona

anulssss pracujesz w opiece , mam pytanie !

Polecane posty

Gość zaccciekawiiona

Hej, jak możesz powiedz mi ile zasiłku należy się samotnej matce, jakie papiery trzeba złożyć , jaka to jest kwota?Nie mamy ślubu, ja jestem na wychowawczym , on uznał dziecko i dał mu nazwisko.

Gość kiru
też mi , liczyłaś na darmową poradę? precz, przepadnij!:D

Gość buahahahahah
anulsss ci chooja pomoże, bo ją sukę zbluzgałam i tyle buahahaa

Gość delfin30
170zł

Gość jcsdf
jak uznał dziecko i dał mu nazwisko t dostaniesz tylko rodzinne i jak sie postarasz alimenty. Te 170 zł to dostaje sie wtedy kiedy ojciec dziecka jest nieznany bądź nie żyje. A jak uzał dziecko to jak mozesz być samotną matką? Według prawa samotna matka to nie taka co sama wychowuje lecz taka co nie ma uznanego ojcostwa na dzieco.

jeśli jesteś na urlopie wychowawczym to możesz ubiegać się o zasiłek wychowawczy. O ile nic się nie zmieniło (zaznaczam, że obecnie jestem na macierzyńskim i mogę nie mieć aktualnych informacji) to kwota takiego zaiłku wynosi 400zł pod warunkiem, że dochód na czonka rodziny nie przekracza 504zł. Jeżeli zamieszkujesz wraz z ojcem dziecka i on pracuje to jego dochód będzie policzony. Żeby dostać ten zasiłek to musisz również wykazać, że zanim poszłaś na u. wychowawczy to przepracowałaś co najmniej 6 miesięcy. Będą Ci ptrzebne: zaświadczenie pracodawcy dotyczące tego na jak długi okres przydzielono Ci urlop, potwierdzenie od pracodawcy, że przepracowałaś przed urlopem 6 m-cy, zaświadczenie ZUS o odprowadzanych przez Twojego pracodawcę składkach, całkowity przychód z zeszłego roku podatkowego obojga rodziców (powinien wystarczyć PIT), no i wypełniony wniosek oczywiście

Gość jakkkkk tooo jest
przepraszam,zapomniałam dodać, ze odszedł od nas i chciałam się ubiegać o jakiś dodatkowy zasiłek,dla samotnej maki np.

Gość jcsdf
jak facet uznał dziecko to nie jesteś według prawa samtoną matką,

Gość delfin30
do jcsdf ciekawe skąd wzięłaś taki bzdury :O

Gość jcsdf
Definicja samotnej matki: 1. Ojciec dziecka jest nieznany, lub 2. Ojciec dziecka nie żyje, lub 3. Powództwo o alimenty na rzecz dziecka zostało oddalone

Gość jcsdf
wiembo sama jestem samtoną matką, i mam taki zasiłek czyli te 170 zł.

"panna, kawaler, wdowa, wdowiec, osoba pozostająca w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, rozwiedziona, chyba że wychowuje przynajmniej jedno dziecko z jego rodzicem" . Jeśli nie pozostaje w związku z ojcem dziecka, ma zasądzone alimenty a miejsce przebywania dziecka jest z matką to wg prawa jest samotną matką. Masz racje jednak że dodatek o którym mówisz przysługiuje tylko w wypadku nn ojca, lub śmierci. W innych wypadkach należy sie tylko rodzinne ( jeśli oczywiśce mieści się w granicach finansowych ), większy zwrot z podatku i bodajże zwrot kosztów leczenia.