Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zestresowana dziewczyna

mam 21 lat nigdy nie bylam u ginekologa czas sie ogarnac prosze o rady

Polecane posty

tak jak w temacie mam 21 lat i jeszcze nigdy nie bylam u ginekologa, postanowilam ze teraz jak mam wiecej czasu pojde i sie przebadam, poza tym niepokoja mnie moje bardzo nieregularne miesiaczki ost mialam w kwietniu byc moze to przez stres i wieczne odchudzanie... dodam ze nie jestem juz dziewica i byc moze nawet zdecyduje sie na tabletki, i teraz dziewczyny mam do was pytania, jak mniej wiecej wyglada taka wizyta co z depilacja bikini jak w ogole wyglada ten caly fotel ginekologiczny jejku wiem ze to was pewnie rozsmieszy bo stara juz jestem i takie pytania zadaje ale po to jest wkoncu forum:)

Gość ggugtutgu
więksozśc kobiet odwiedza ginekologa jak jest w ciąży albo maja infekcje.Jak chcesz profilaktycznie to odradzam lekarzy z NFZ usłyszysz z czym tu Pani przyszła.

no wlansie mialam zamiar skorzystac z NFZ wiadomo kase sie zaoszczedzi...

Gość nic sie nie martw
Ja mam 23 lata i też niedawno byłam pierwszy raz u ginekologa.Nie ma się ogólnie czego martwić..U tej mojej p.ginekolog wyglądało tak:wchodziło,się do gabinetu i zaraz była taka zasłona. za zasłona na wprost biurko lekarza,po prawej stronie krzesło z podnóżkami(siadasz na nie i rozchylasz nogi kładąc je na te podnóżki).Lekarz tam Ci ogląda mała... na przeciwko taka ala toaleta,gdzie trzeba się przygotować do badania i można się podmyc itd. Obok tego pomieszczenia łóżko i usg dopochwowe..A usg dopochwowe wygląda tak,że wkłada Ci do małej takiego jakby pitolka ubranego w kondona i Cię bada od środka..Czy ciążą,czy jakiś torbiel,guzek.. tak mniej więcej wygląda u gin.:D.

dzieki za odp:)

Gość ggugtutgu
"wkłada Ci do małej takiego jakby pitolka ubranego w kondona" hahahahahaha

Gość 03698745632111
nie prawda że zapytaj po co tu pani przyszła.i to że chodzą do ginekologa tylko kobiety w ciąży lub z jakimiś problemami to typowe zaściankowe myślenie. dlatego chociaż mieszkam na wsi, to do ginekologa jeżdżę do miasta. mam 25 lat i regularnie raz na pół roku z racji tego że brałam tabletki odwiedzałam mojego ginekologa. raz w roku cytologia ( lekarz pobiera komórki z szyjki macicy taką jakby małą szczoteczką, wygląda ona jak patyczek higieniczny. pobranie wymazu jest bezbolesne, może wystąpić niewielkie plamienie) na wynik czeka się u mnie bynajmniej ok 3 tyg. Ginekolog zapyta Cię na pewno o to kiedy miałaś ostatnią miesiączkę, długość cykli. badanie wygląda tak że siada się na fotelu, który po bokach ma takie uchwyty ( mi się to kojarzy z uchwytami do rynny) zakładasz na to nogi. lekarz bada Cię wziernikiem (taka plastikowa rurka) i/lub ręcznie (wkłada polce). może zlecić lub wykonać usg dopochwowe( wtedy leżysz z podkurczonymi nogami na leżance. lekarz wkłada Ci do środka coś co wg mnie wygląda jak taki patyk na który założona jest prezerwatywa ( chyba, przynajmniej tak to wygląda). Może też wykonać badanie ręczne piersi. jeśli chcesz brać tabletki pewnie wyśle Cię do laboratorium na badanie krwi. i potem z wszystkimi wynikami wrócisz do niego a on na podstawie wyników badań, dobierze Ci odpowiednie tabletki. wybierz ginekologa takiego którego polecają inne kobiety, który wzbudza zaufanie. wpisz np w google imię i nazwisko z dopiskiem ginekolog. może będzie coś o nim jakieś opinie pacjentek. badania są krępujące ale pamiętaj że robisz to dla swojego zdrowia. pozdrawiam

Gość Teraz ja zaczynam - BASIA
a ja byłam jak miałam 23 lata i w spr antykoncepcji.

Ja mam 20 lat i też nie byłam u ginekologa bo się wstydzę,a mam kilka niepokojących obaw które mógłby rozwiać tylko gin i tu nie chodzi o ciążę...

Gość 03698745632111
zapomniałam dodać że chodzę regularnie od 6 lat. czyli zaczęłam jak miałam 19 lat. dziewczyny wiem że to nic przyjemnego rozebrać się przed kimś obcym. jednak naprawdę warto zadbać o siebie.

Gość salianka
Zachęcam by raz w roku wybrać się na wizytę do gina (podobnie jak do dentysty).To nic przyjemnego,jednak lepiej zapobiegać niż potem leczyć. Przed wizytą się podmyj i wygol okolice bikini (jeżeli to robisz).W gabinecie (częściej przed) jest toaleta.Polecam wilgotne chusteczki,którymi możesz się jeszcze przemyć tuż przed samym badaniem. Skoro nie jesteś dziewicą to badanie będzie tradycyjne (a nie przez odbyt).Lekarz/lekarka najpierw zajrzy w kartę,a potem poprosi byś się rozebrała od pasa w dół i usiadła na fotelu.Do badania musi włożyć jednorazowe rękawiczki i użyć jednorazowych narzędzi (wyciąga je przy tobie w opakowania).Najczęściej bada wkładając palce i uciskając brzuch,czasem używa wziernika (rozciągnie ci nim krocze,by zajrzeć do środka i obejrzeć np.szyjkę macicy pod kątem ew. nadżerki) - nie jest to przyjemne,ale lepiej nie napinać mięści,bo wtedy nieco boli.Po zejściu z fotela powinien jeszcze zbadać ci piersi.

Gość nknfksknfkn
Cześć, ja byłam raz (mam 20 lat), ale Pani nic u mnie nie badała. Już nie pamiętam z jakiego powodu poszłam, w każdym razie to był tylko 'wywiad'

Gość nknfksknfkn
Aha, zapomniałam dodać, że mam hemoroidy na tyłku (od dziecka) i dlatego się wstydzę :O

Gość hahahahahahaiha
siadasz na ten fotel co link ze zdjęciem masz powyżej i "wkłada Ci do małej takiego jakby pitolka ubranego w kondona"