Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a może być uzywany

jak odliczyć vat od paliwa i od auta używanego kupionego na firmę

Polecane posty

Gość a może być uzywany

Chcę kupić auto na firmę, najlepiej takie, od którego będe mogła odliczyc cały vat, no i dalej następne pytanie jaki potrzebuje dokument, żeby później odliczac vat od paliwa, koszty eksloatacji itd

Gość a może być uzywany
pomoże ktoś

Przepisy zmieniły się od stycznia i nie można już odliczać VAT od aut z kratką. Jeśli ma to być auto osobowo-towarowe, to musi być coś w rodzaju VANa albo pick-upa z trwale oddzieloną częścią bagażową. Przy czym część bagażowa musi być dłuższa od osobowej, wtedy można odliczać VAT od zakupu jak i od paliwa.

Gość kfkkghg
wielbiciel a skad jestes ??? :)

Gość kfkkghg
przeciez od ciezarowki mozna odliczyc vat od paliwa, musi miec homologacje, od osobowego kwota brutto w koszty.

Gość kfkkghg
jak masz biuro rachunkowe, to zatrudnij mnie :) mam 70B :P

z Bydgoszczy jestem :) Właśnie tłumaczę, że przepisy się zmieniły i homologacja nie wystarczy - auta z kratką mają homologacje na ciężarowy, ale jak teraz taki kupisz, to VATu od paliwa nie odliczysz.

Gość kfkkghg
aha, ja od listopada szukam pracy, wiec nie jestem na biezaco z przepisami :)

Gość kfkkghg
no wiem, ale sie szybko ucze :P

Gość kfkkghg
poza tym ja nie szukam na samodzielne stanowisko, tylko pomoc ksiegowej. a znam takie co 6lat w biurze pracuja , a nie wiedza co to LIFO FIFO.....

Gość kfkkghg
dziekowac

Gość a może być uzywany
wielbiciel a powiedz mi jaki dokument muszę miec jeśli już kupię taki samochód ok ktorego bede mogła odliczyc VAT bo o taki mi właśnie chodzi, bo słyszałam, że okręgowa stacja kontroli pojazdów cos takiego będzie musiała mi wystawić. Interesuje mnie auto typu Mercedes Vito, albo WV transporter

Gość a może być uzywany
znalazłam taki, ale gość nie daje faktury, tylko zwykłą umowe kupna-sprzedaży, czy ją mogę wrzucić w koszty, a później odliczać paliwo?

Gość a może być uzywany
zastanawia mnie jeszcze to po co ludzie wystawiając auto na sprzedaż "chwalą" się tym, że ma homologacje na ciężarowy, skoro to teraz generalnie nie ma żadnego znaczenia

Tak, trzeba mieć papier ze stacji kontroli, ale nie trzeba go już wysyłać do skarbówki, wystarczy trzymać u siebie. Natomiast bez faktury VAT nie odliczysz VATu od zakupu, wartość z umowy możesz jedynie w całości wliczyć w koszty, co nie jest korzystne. VAT od paliwa w tym przypadku możesz odliczać. Nie wiem dlaczego się chwalą, może liczą na to, że ktoś nie słyszał o zmianach i szybciej wóz sprzeda. W każdym razie kratka + homologacja nie upoważnia już do odliczania VATu jak od ciężarówki (w pełnej kwocie), musi być stała przegroda między przedziałem osobowym a bagażowym, a część osobowa - może mieć 2 rzędy siedzeń, ale nie może być dłuższa od bagażowej.

Gość a może być uzywany
Dlaczego mówisz, że wrzucenie całości kwoty z umowy w koszty nie jest korzystne? Wiesz może jak nazywa się ten papier ze stacji kontroli pojazdów?

Nie jest korzystne dlatego, że jeśli masz np. 10.000 VATu, to mając fakturę zwraca Ci się do kieszeni cała dycha. Wrzucając w koszty całość zwróci Ci się tylko 18 %, lub 19 jeśli jesteś na liniowym. Lub 32 %, jeśli nie jesteś na liniowym, a wpadasz w drugi próg podatkowy, ale to już bardziej skomplikowane. W każdym razie max. 32 % dostajesz. Papier nazywa się i wygląda tak: http://www.mi.gov.pl/files/0/1791772/ZawiadczenieOprzeprowadzonymBadaniuTechnicznymPojazdu.pdf

Gość a może być uzywany
to według Ciebie lepsza byłaby faktura vat marża, przy której podatek to o, czy zwykła umowa i też podatek 0, czy na to samo wyjdzie Bo auto które mi się podoba sprzedaj gość ale on nie ma działalności i pozostaje tylko umowa kupna - sprzedaży

Gość a może być uzywany
czytaj ze zrozumieniem co napisałam, tłumoku, wydaje Ci się, że coś wiesz i już możesz obrażać ludzi, przecięz napisałam, że przy vakturze vat marża podatek to 0, więc pytam jak jest różnica pomiędzy fakturą vat marżą a umowa kupna sprzedaży skoro przy jednej i przy drugiej jest podatek 0 zł. A jezeli chodzi o zwykłą fakturę vat to wszystko wiem, no ale jak ktoś nie potrafi czytać ze zrozumieniem to nie dziwne, że potrafi obrażać ludzi

pisałem wcześniej o fakturze Vat marża czy o fakturze Vat?? :o sama czytaj ze zrozumieniem, a z tłumokami to wiesz... wypierdalaj w podskokach 🖐️

Gość a może być uzywany
pisałeś wcześniej o fakturze vat, a ja się zapytałam o zupełnie inną kwestię, czyli o różnice między umową a fakturą vat marża Ps przepraszam za takie określenie ale też nie lubię jak ktoś mnie obraża, pytam bo nie wiem od tego jest forum, na ktrym wypowiada sie ktoś kto sie na tym zna, a w necie jest dużo, ale bzdur, a w każdym artykule co innego piszą

Gość aksjfhetgcvr
mam podobny dylemat, pomoże ktoś

Gość czesławaM
Ja również polecam program faktura.pl do zarządzania księgowością. Program ten wdraża firma https://bluemedia.pl/ która zajmuje się działaniami związanymi z prowadzeniem własnej firmy.