Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

XliloX

dwa pytania dot. niemowlaka

Polecane posty

dziewczyny, mam 3 tyg. syna i dwa pytania, poradźcie mi z własnego doświadczenia 1. w jakiej pozycji najlepiej układać niemowlę do spania? w szpitalu kazali na boku (raz na jednym, raz a drugim), bo tak podobno lepiej się mięśnie rozwijają i jak dziecko uleje, to się nie zakrztusi. ale dzisiaj zobaczyłam, że przewrócił się sam na brzuszek (strasznie się wierci przez sen, odkrywa i rozkopuje kocyk - boję się, że może się udusić, jeśli źle się ułoży, np. główką na dół. więc lepiej na pleckach? 2. czym pielęgnować skórę na buzi niemowlaka? bo też się nasłuchałam i nie wiem, co najlepsze. z góry dziękuję za odpowiedzi!

co do pierwszego pytania - ja do ok 2 miesięcy kładłam małego na boku, oczywiście zmieniając go co jakiś czas a żeby nie przewrócił się na brzuszek robiłam mu wałeczek z kocyka. Działało :)

acha. i ten wałeczek jak ułożyć? wzdłuż brzuszka jak rozumiem?

mój synek miał problemy z ulewaniem i właśnie na boku było najlepiej a potem kupiłam mu profilowaną poduszkę dzięki której mógł leżeć na plecach a główka była lekko uniesiona (koszt ok. 30 zł) a w taką pogodę spał w samych bodach , może dlatego się twój rozkopuje bo mu ciepło i temu przewraca się na brzuch? co do kremu na twarz w aptekach są próbki darmowe różnych firm więc spróbuj który mu spasuje , na mojego Kubę działał oilatum soft powodzenia

Gość kasiaa:))))
ja układałam na pleckach, z głowa raz w jedną raz w drugą strone na bok. Tak mi kazali w szpitalu, bo ponoć według najnowszych badań jest najmiejsza śmiertelnośc noworodków, niczym nie pielęgnowałam skóry twarz, myłam przegotowaną wodą.

dokładnie wzdłóż brzuszka , kończył się na mostku bo ja też panikara i bałam się że gdzieś się krzywo ułoży i się udusi :)

no, ja się dzisiaj nieźle wystraszyłam. spał sobie, nagle słyszę że popiskuje, jakoś tak dziwie. patrzę, a on na brzuszku i z nosem prawie zagrzebanym w materac! teraz boję się go zostawiać samego w pokoju, położyłam go na pleckach na razie.

Rodziłam w Anglii. Od początku kazali układać dziecko na pleckach,z główką na bok,bo niby mniejsze prawdopodobieństwo śmierci łóżeczkowej itd.Dziś mój mały ma 9 miesięcy i dopiero teraz pozwalam spać mu na boku,na brzuszku nigdy.A i tak zazwyczaj śpi na pleckach,z głową na bok. Nawet jak się mu uleje to i tak wyleci z buzki w takiej pozycji. A jeśli chodzi o buzię,to smaruje mu balsamem ,którym smaruje mu reszte ciałka lub wazeliną,jak wychodzimy na spacer,krem ochronny Ziajka,a w dni słoneczne Nivea z filtrem 50.

1. Ja kładłam małą na pleckach z głóka na bok bo jak na boczku kładła o sie odrazu wybudzała ;/ teraz ma 4 miesiace i sama przez sen przewraca sie na bok albo na brzuszek ;) 2. ja myje małej wod przegotowaną w dzień tylko takąletnią a nie zimną a jak ją kąpie to do wody dodaje normalnie oilatum i pierwszą przemywam jej buzie a późiej reszta ciała ;) XliloX - to jaki ty masz maerac, że mały zapada ci sie w materac? ja mam gryka - kokos i nic jej nie przeszkadza jak przewróci sie na brzuszek ;)

gosiaczek90 >> ja też mam taki, ale on obrócił cię dokładnie nosem w niego, nie wiem jak to inaczej opisać, i nie mógł podnieść głowy, tak się jakoś dziwnie złożył :( dobra, będę układała na pleckach i już. a z pyszczkiem potestuję wasze rady. dzięki dziewczyny!

Gość mamama26
kupcie sobie poduszkę klin i bezpieczne wałeczki - popatrzcie na allegro - są super i dziecko jest na boku i się nie przekręci - mój maluszek na plecach nie dał rady bo kilka razy się zaksztusił że aż strach

polecam klasc dziecko na boczku- choc ortopeda (od bioderek) zwykle tego nie zaleca (u nas mimo wszystko bioderka sa super). Ja rodzilam zima wiec uzywalam innych kremow na podworko a w domu tylko ciepla woda do mycia. nie polecam oliwki na lato tylko krem z filtrami mineralnymi np ziajka lub babydream