Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowatutututu

Urząd pracy

Polecane posty

Gość nowatutututu

Mam pytanie może ktoś się w tym lepiej orientuje niż ja. W tym roku ukończyłam licencjat w pewnym mieście i tam teraz mieszkam. nie jestem tu jednak zameldowana. Interesuje mnie inf czy mogę zarejestrować się w tutejszym urzędzie pracy czy muszę zrobić to w up właściwym miejscu zameldowania? Dostałam propozycję stażu, ale warunkiem koniecznym jest rejestracja w up w tym mieście i chciałam się zorientować czy w ogóle istnieje taka możliwość. Z góry dziękuję konkretne odpowiedzi, może ktoś umiałby mi te kwestie przybliżyć bo nie wiem czy jest sens rozważania tej opcji:)

Gość wiem, bo się przeprowadzam
Żeby się zarejestrować musisz mieć meldunek tymczasowy.

Gość nowatutututu
Czyli nic z tego. No nic. Dzięki za odpowiedź.

A zgłasza to właściciel mieszkania, w którym mieszkasz, bo to on idzie do urzędu miasta, (wydział meldunkowy) i Cię rejestruje na pobyt czasowy.

A dlaczego?

Gość nowatutututu
Właściciele nie są raczej zbyt chętni do meldowania lokatorów, bo wtedy nie muszą odprowadzać podatku:)

A co ma jedno z drugim wspólnego? Nikt nie powiedział, ze musisz im płacić, zameldować mogą kogo chcą, nie tylko najemcę, ale nawet obcą osobę

Gość nowatutututu
Tak ale kiedy meldują lokatorów, którym wynajmują mieszkanie odprowadzają podatek od uzyskanego z tego wynajmu przychodu.

Ale w urzędzie nie zgłaszasz kogo meldujesz, w sensie kto jest tą osobą :) A w przypadku lokatorów owszem, bo niepłacenie podatków lub wynajem na czarno są nielegalne.

Gość nowatutututu
No i ja jestem takim lokatorem i nie mam możliwości uzyskania zameldowania nawet czasowego ponieważ właściciele się na to nie zgadzają - po prostu nie chcą meldować i już. Zresztą jak 90% osób które wynajmują studentom stancje.

To fakt, jak powiedzą, że się nie zgadzają to nic z tego. W swojej złośliwości możesz ich na przykład zgłosić do skarbówki, bo naprawdę grosze podatku się płaci za najem...

A może powiedz im, ze to właśnie pod kątem pracy potrzebujesz meldunku. Nie pomoże to?

Gość nowatutututu
Złośliwa nie jestem, mieszka mi się tu dobrze niezbyt drogo więc całość raczej nie jest warta robienia takiego szumu. Na poprzedniej stancji zaproponowałam meldunek na co pani z uśmiechem odpowiedziała że stawka za mieszkanie automatycznie wzrasta w górę bo ona musi zapłacić podatek i wtedy ma ogólnie więcej kłopotu więc od tego czasu już dałam sobie spokój z tym całym meldowaniem.

Bezczelna ta kobieta :o Podejrzewam, ze wynajmujesz pokój i jest was tam więcej. A podatek wynosi 8% od kwoty najmu i płaci się go jak za prąd, telewizję czy cokolwiek - albo przez Internet albo pocztą.

Gość nowatutututu
No tak czy inaczej dzięki za odpowiedź. Raczej dam sobie spokój z tym meldowaniem bo cała gra nie warta świeczki, staż jak staż - kasa niewielka, a równie dobrze mogę poszukać innej pracy. Po prostu ciekawiło mnie jak to jest z tym rejestrowaniem się itd. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam:)

Powodzenia w szukaniu.