Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajacaoti

Turystyka i rekreacja czy filologia?

Polecane posty

Gość pytajacaoti

Co lepsze? Turystyka i rekreacja, specjalizacja turystyka międzynarodowa lub organizacja ruchu turystycznego, czy 2.filologia germańska, łączona z angielskim, specjalizacja język w turystyce i biznesie? Co byście wybrali?

Gość żadne
żadne z nich. Po takich bzdurach w polsce nie znajdziesz pracy, chyba że cudem.

Gość bliplplp
Mam możliwość studiowania w Niemczech, mając obywatelstwo niemieckie ale przyzwyczaiłam się do polskich realiów. Nie wiem co wybrać. Jeżdżę bardzo często firmą Sindbad, rozpoczynam tam praktyki a później praca jaka pilot. Po ukończeniu studiów chciałabym nadal pracować w branży turystycznej, prezencje też mam a to też się liczy.. znajomość języków też by dobrze wpłynęła..

przepraszam co to drugie ci da? oto co mozna robic po filologiach: tlumaczenie lub nauka jezyka w szkolach. AAALE FRAJDAAAA, AAAALEE KASAAAA. lingwistow mamy juz za duzo, zwlaszcza jezykow germanskich (ang, niem) daruj to sobie! jak chcesz sie nauczyc bardzo dobrze tych jezykow nie musisz ich "studiowac" i marnowac sobie 3/5 lat zycia. bez przesady idz do dobrej skzoly jezykowej, wykup sobie semestr czy dwa, czytaj ksiazki z tych jezykach, ogladaj filmy w oryginale. starczy pierwsza opcja jest w miare ok. jesli zaczniesz syzbko robic praktyki w roznych agencjach moja przyjaciolka jest na drugim roku tych studiow i pracuje teraz na pelnym etacie w TUI i ma b.dobra place :)

Gość pytajacaoti
Mam możliwość studiowania w Niemczech, mając obywatelstwo niemieckie ale przyzwyczaiłam się do polskich realiów. Nie wiem co wybrać. Jeżdżę bardzo często firmą Sindbad, rozpoczynam tam praktyki a później praca jaka pilot. Po ukończeniu studiów chciałabym nadal pracować w branży turystycznej, prezencje też mam a to też się liczy.. znajomość języków też by dobrze wpłynęła.. Powyżej, to ja ale pod innym nickiem

Gość pytajacaoti
ivaa-a jaką wybrała specjalizacje?

no ona studiuje na sggw w warszawie , o ile sie nie myle nie ma tam specjalizacji na licencjacie, dopiero po 3 latach jak idziesz na magistra mozesz sobie cos wybrac

a nie sorry, wlasnie sie dopytalam, przedsiebiorstwo na rynku uslug turystycznych

Gość pytajacaoti
no właśnie a ja mam do dyspozycji Wrocław. Turystyka jest na wyższej szkole bankowej a filologia na wyższej szkole filologicznej.. aj.. nie wiem czy po otrzymaniu wyników matur a ja do tych dwóch szkół mam wysłać odpis świadectwa maturalnego czy od razu orginał.. tyle pytań..

Gość pytajacaoti
a no widzisz przedsiębiorstwo

no ale jakie ma znaczenie jaka ma specjalizacje? pracuje w biurze podrozy razem z dziewczyna ktora studiuje geografie :) musze ci powiedziec ze tak naprawde studia maja srednie znaczenie do tego co bedziesz robic...... wielu geografow pracuje w banku, moja lektorka angielskiego jest architektem ale musiala sie przeksztalcic.... ludzie po socjologii zakladaja biznes itd.. jesli studiujesz cos "humanistycznego" to wyladujesz po tym raczej w jakims biurze przy pracach biurowych do ktorych potrzeba krotkiego przeszkolenia, inteligencji i to tyle. wazne bys tylko miala wyzsze wyksztalcenie bo to swiadczy dla pracodowcy ze jestes kumata, umiesz przyswajac wiedze itd. tak to jest z kierunkami humanistycznymi. wiec nie przejmuj sie tak bardzo tymi specjalizacjami, wybierz bylebys sie dostala i potem zacznij ogladac sie praktykami, stazami, kursami, doksztalceniem sie. jakis certyfikat jezykowy? kurs na pilota wycieczek? itd

Gość fgdxxxxxxxxxxx
ja studiuję w wyższej szkole filologicznej we wroclawiu, ale f.angielską, a ty na dzienne czy na zaoczne.

Gość fgdxxxxxxxxxxx
mogę Ci co nieco napisać jak chcesz o tej szkole.

Gość pytajacaoti
hej mam nadzieję, że Ciebie tu załapię... chcę iść na zaoczne... napisz coś o tej szkole... mam nadzieję, że się jeszcze tu pojawisz...

Gość pytajacaoti
sorry złapię;p

Gość QuQU19
A macie może doświadczenia z Wyższą Szkołą Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej ??? Myślę o turystyce właśnie u nich :) Program mają super, ale chciałąbym wiedzieć coś wiecej ;)

Gość pelqqq
WSTIE w Suchej B. moim zdaniem jest bardzo ok, kończę u nich teraz powoli III rok turystyki i jestem bardzo zadowolona :) Zwłąszcza, że plany zawsze miałąm tak ułożone, że mogłam sobie bez problemu dorabiać. Do tego uczelnia załatwiła mi super praktyki, co nie zdarza sie często na innych :)

Gość fancy34
Ja od tego roku studiuje turystykę i rekreacje na krakowskiej uczelni www.ignatianum.edu.pl i sobie chwale. Mamy bardzo ciekawe zajęcia i bardzo nowoczesny budynek :)