Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamalusi

do mam doświadczonych w karmieniu piersią - pytanie

Polecane posty

Gość mamalusi

moja córcia ma tydzień, od początku karmię ją piersią i do dziś rana ładnie objadała mi dwie piersi a potem spała średnio 2,5 godziny po każdym posiłku. dziś za każdym razem gdy się wybudzi possie pierś może z 3 minuty i znów śpi, po 1,5 godzinie się budzi i znów troszeczkę, a czasem wystarczy że złapie sutka i już zasypia. martwię się, ze jest głodna, wiem że z głodu powinna płakać, ale może spadł jej już tak cukier, ze jest za bardzo osłabiona...wybudzanie i karmienie nic nie da, bo trzyma usteczka zaciśnięte i nie daje sobie nic wcisnąć:( czy mam powody do zmartwień?

Gość hbshfbhs8247qw84
tutaj kobiety nie karmią piersią, bo jest 21 wiek, i nie chcą mieć piersi obwisłych. A Ty chyba z wioski jesteś?

Gość 333333
sama jesteś z wioski, piersi obwisłe robią się nie od karmienia tylko od nagłego przybierania a potem opadania wagi

A położna do ciebie przychodzi? Może Jej zapytaj. Ale myślę, że póki nie płacze i nie ma żadnych objawów to nie masz się czym martwić. Ja nie wiem, ja nie karmię piersią a nikogo nie chcę namawiać do butelki. I pisze się XXI wiek a nie 21:D

Gość mamalusi
położna była wczoraj, a dopiero dziś zaczęły się te numery, może moja córa jest takim śpiochem...pewnie i położna nic nie powie dopóki waga nie pokaże, ze dziecko nie przybiera, ale martwię się, zeby to spanie nie było od spadku cukru i nie wiem co robić:(

Gość hbshfbhs8247qw84
no nie czepiaj się!!!!!!!!

moj synek znów cały czas wisiał na piersi, powiem ci co mi powiedziała moja połozna - tak malutkie dziecko nawet jak spi trzeba wybudzac co 3h na karmienie, mialam bardzo dobra doswiadczona polozna, w razie czego umów sie na wizyte u pediatry

Gość hbshfbhs8247qw84
A tak serio to Daj mm to bedziesz widziała ile zje na raz, moze tak szybko sie najada, Albo z piersi sciągnij i daj butelką

Gość Basia........
mamalusi - córcia powinna na jeden posiłek opróżniać jedną pierś mleko składa się z początkowego, bardzo wodnistego do napicia, póżniej właściwego do najedzenia i na koniec dostaje mleko które jest najbardziej kaloryczne taką śmietankę która syci i sprawia że dziecko nabiera wagi. Każde dziecko jest inne i jedno będzie książkowo spało 2,5 - 3 godzinny, potem jedzenie, a inne zupełnie inaczej, dzieci mają także różne etapy rozwoju i to się objawia też jedzeniem mniejszej ilości bądź większej. Twoja Córka na pewno nie jest wygłodzona :) uwierz mi, a mam parę lat doświadczenia więc wiem o czym mówię, dziecko samo siebie nie zagłodzi, spokojnie jak się przebudzi przystaw ją do piersi, jeżeli będzie bardzo szybko przysypiać pogłaszcz ją po policzku, pouśmiechaj się do niej, porozmawiaj. Najlepszym wskaźnikiem tego czy dziecko zjada tyle ile powinno jest jego waga, więc sprawdź ile Córcia przybrała od porodu. Jesli mieszkasz w większym mieście możesz poszukać poradni laktacyjnej - teraz pracują w nich naprawdę dobrzy fachowcy. Powodzenia - Basia, jeden z tych fachowców :)

Gość mamalusi
ona nie śpi nawet 3 godzin wiec na to jedzenie budzi się, tyle że wczoraj zjadała z obu piersi i zasypiała po jakimś czasie, a teraz budzi się pocmokta trochę z jednej piersi i śpi od razu.

Gość mamalusi
dziękuję basiu za odp!

Gość Basia........
upewnij się jeszcze czy dziecko dobrze łapie pierś. Czy po powrocie ze szpitala nie dawałaś jej może smoczka?

Gość mamalusi
ssie ładnie i słychać jak przełyka, a smoczka jeszcze nie poznała ani butelki, bo mleko pojawiło mi sie już w ciąży, więc od razu jadła z cyca

Gość dorota, ta od kota
To bardzo dobrze, pytałam o smoczek bo smoczki zaburzają naturalny mechanizm ssania, stąd czasami pojawiają się nagle problemy. Najlepiej przejdź się jutro do pediatry zważyć Córcię - w niektórych przychodniach wystarczy iść do pielęgniarek i one zważą.

Gość skoro małej nic nie dolega
to po co kombinujecie Je tyle ile potrzebuje. rzeczywiście można stymulować pocierając policzek ale z doświadczenia wiem, że działa na moment - dzicko i tak przysypia :) karmiłam dwójkę po 2 i pół roku. Najlepsze co mozna dac dziecku..

Jak jesteś tydzień po porodzie, to może zwyczajnie masz nawał pokarmu. Nie zawsze to się objawia bolesnością piersi, ale pokarmu może jest więcej i mała się szybko najada. Ciesz się tym, że jje co 2 godziny, bo u takich dzieci się zmienia jak w kalejdoskopie. Ja miałam problemy że miałam niedużo pokarmu, ale potem napłynął. Potem jak mały miał 7 tygodni znowu był kryzys, szarpał mi piersi, piszczał. Prawdopodobnie to był jego skok rozwojowy i potrzebował więcej mleka, a cycki nie nadążały. Nagonił sobie pokarmu i jest spokój. A już się bałam, że nam się to karmienie nie uda. I nie dawaj mleka modyfikowanego, jak ktoś radził. Już lepiej ściągnij laktatorem i zobacz ile możesz "udoić" przez na przykład 10 minut. Może bardzo dużo po prostu.

Takie maleństwo najada sie z jednej piersi - uwierz mi. Dawaj jej jedną "na raz". Mój synek ma 19 tygodni i najada się z 1 piersi, ale pamiętam na poczatku też dawałam mu obie bo wydawało mi się, ze jest jeszcze głodny. Jak co 3 godziny nie chce ssać to ją delikatnie obudź i namów do jedzenia :) Najszybciej się obudzi jak będziesz jej zmieinać pieluszkę. I nie martw się na zapas bo dzieciaczki tak mają raz chcą jeść bez przerwy a raz prawie wcale.

Ja mam w jednej piersi kilka razy więcej niż w drugiej, więc u mnie z lewej nie ma opcji żeby wystarczyło na jedno karmienie, chyba że po nocnej przerwie :) Autorko- może mała ma po prostu gorszy dzień, mój też jad ładnie ale jakieś wybryki zawsze się zdarzały. Czasem dziecku jest za gorąco albo rozdrażnione z jakiegoś powodu, może jakieś nowe bodźce (np. goście?). Jak w ogóle przystawiasz co jakiś czas to ok. Mój synek też był senny bardzo bo miał żółtaczkę i też się spadku cukru bałam. Możesz w czasie jedzenia palcem naciskać mu punkt pod brodą, za kością, tam gdzie po drugiej stronie ma język- doradzili mi to w szpitalu i pomagało. Jakby to za długo trwało to dopiero możesz się martwić. Ważenie po tygodniu nie ma większego sensu, raczej po dwóch, bo przez pierwszy tydzień dzieci mogą jeszcze tracić na wadze.