Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Twoja_królewna

Jestem w ciąży. Co dalej?

Polecane posty

Zrobiłam rano test... ujrzałam dwie kreski, jedna mocna, druga słabsza... ale już wiadomo, że jestem w ciąży. Jestem w 5-letnim związku, nad życie kocham swojego faceta więc ciąża nie jest dla nas problemem, chociaż i tak oboje jesteśmy w mega szoku. Ale co dalej? Powtórzyć jutro test czy lepiej od razu umówić się do lekarza na wizytę? Ale teraz do którego lepiej? Prywatnie czy publicznie? Czy w tak wczesnym stadium będzie można zrobić usg? Uświadomcie mnie bo po raz pierwszy jestem w ciąży, nikomu na razie nic nie mówiliśmy bo chcemy najpierw żeby potwierdził ciążę lekarz, a to nasza pierwsza.

Gość po pierwsze ile ci się okres
spóźnia? Do lekarza nie ma co zbyt wcześnie pędzić bo przy bardzo wczesnej ciąży usg i tak nic nie wykaże.

Powinnam jutro dostać także jeszcze mi się nie spóźnia. Ale na teście są dwie kreski co oznacza ciążę. Jutro albo pojutrze powtórzę test.

Gość dwie cory
IDz do laboratorium niech zrobia Ci beta HCG z krwi,bo to najpewnijsze..Do gina sie mozesz zapisac zaraz po wynikach :) Gratuluje :)

Gość dwie cory
JA robilam test na 3 dni przed spodziewana miesiaczka i wlasnie slabsza 2 kreska,potem powtorzylam juz w dniu spodziewanego okresu i byla mega gruba..

Gość syll19
gratuluję!! ja też jestem w pierwszej ciąży :) idz od razu do lekarza! na usg napewno bedzie widac juz pecherzyk

Ja bym jeszcze odczekała kilka dni- wiem że trudno;-) Ale lekarze zalecają poczekać kilka dni po terminie spodziewanej miesiączki.

Czy muszę mieć skierowanie żeby zrobić beta HCG? Czy po prostu idę dowolnego dnia, płacę i pobierają mi krew? Ile takie badanie kosztuje i jak długo czeka się na wyniki? Dziękuję Wam bardzo :)

droga autorko, spokojnie, posluchaj :) wiec powtorz test powiedzmy w niedziele. Pewnie bedzie pozytywny a kreska grubsza :) i wtedy w ponidzialek leć z rana do przychodni, niech ci pobira krew i zrob badanie BETA HCG - to jest najpewniejsza metoda by stwierdzic czy jestes w ciazy, chodzi tu o hormon hcg, ktory rosnie wtedy. Jesli jak sama mowisz @ ci sie nie spoznia, bo na jutro masz termin, to absolutnie nie ma sensu isc do ginekologa!!!!!!!!!!!! dlaczego? poniewaz to bardzo wczesna ciaza, jakis 3 tydz pewnie, i nic na usg nie bedzie widac, a nawet jesli bedzie widac pechezryk to pewnie jeszcze bez zarodka! na usg zaleca sie isc ok. 6 tygodnia - bo wtedy juz jest zarodek i najczesciej bijace serduszko - a to pozwala stwierdzic ze ciaza faktycznie sie 'zagniezdzila' - wczesniejsze usg NIE MA SENSU. Chyba ze test beta hcg wykazalby ciaze, a ty np. dostałabys plamienia - to wtedy od razu do gina! ale jesli nic sie nie bedzie dzialo niepokojacego, to nie idz do gina, poczekaj do ok. 6 tyg. W pon zrob beta hcg (nie musisz byc na czczo, koszt w zaleznosci od laboratorium 20-40 zł), potem mozesz ja po 2-3 dniach powtorzyc, poniewaz ona bardzo szybko przyrasta we wczesniej fazie ciazy, dlatego warto raz skontrolowac jej przyrost, czy duzo urosla wzgledem pierwszego pomiaru. Powodzenia!!!

wyniki beta hcg w niektorych przychodniach sa jeszcze tego samego dnia pod wieczor, ok. 18 , a w innych dopiero nastepnego dnia - zapytasz o to w rejestracji

kurcze moja próba nastąpila 11dc w cyklach 26 dniowych i czekam teraz jestem w 22dc i tak bym chciała byc na waszym miejscu

To potórze jeszcze raz jutro normalne test, w pn. zrobię betę a potem odczekam jeszcze trochę znaim pójdę do lekarza. Ale ile mam czekać? Współżyłam 4 czerwca, a wg testu jestem w ciążu. Wychodziłoby na to, żę jestem w 1 tyg. ciąży? Bo trzeba też liczyć czas zagnieżdżenia itd. Chyba, że wcześniej zaszłam o czym nie wiedziałam.

Gość ola155
hej dziewczyny a czy to mozliwe ze jestem w ciazy bo dzien przed okresem moja temperatura w srodku wynosi 37 a podobno spada przed okresem do 36 i na dodatek mam wrazliwe piersi

autorko, poczatek ciazy liczy sie (ginekolodzy tez tak licza) od pierwszego dnia miesiaczki poprzedzajacej zaplodnienie :) czyli jesli powiemy mialas miesiaczke pod koniec maja to jestes teraz w jakims 3 tyg ciazy wg tego. Tak wiec z wizyta u ginekologa poczekaj od dzis jeszcze z jakies 2-3 tyg minimum :)

Gość kapiszi
Po zajściu w ciążę po prostu musisz zacząć o siebie dbać, zmienić trochę dietę, a już na pewno zrezygnować z używek. Jeśli dziecku coś by się stało, to uwierz mi - nigdy byś sobie tego nie wybaczyła!

Gość byby
no autorka to już urodziła. :P patrz na daty. :D

Gość garyska g.
Hehe... stary temat, ale wiecznie aktualny. Ja zmieniałam wszystko co mogłam bo zależało mi na zapewnieniu dziecku zdrowia - przy pierwszej ciąży skutki mojego niedbalstwa były niestety tragiczne. Zmieniłam nawet pastę na ajonę - po co mam się zastanawiać nad zmianą, jeśli ona nic nie kosztuj, a wszystko robię dla dobra dziecka? No właśnie...

Gość malkina
W 100% cię rozumiem ;/ Miałam problemy przy pierwszej ciąży, ale wszystko skończyło się dobrze. Przy kolejnej na pewno będę o siebie w 100% dbała.

Gość garyska g.
Niektóre koleżanki się ze mnie śmiały, ale moje dziecko urodziło się zdrowe i nie mieliśmy z nich żadnych problemów. To wszystko czego musiałam dopilnować nie wymagało ode mnie wielkiego zachodu. Zdrowie dziecka na pierwszym miejscu.

Gość malkina
Szkoda gadać. To raczej gówniary... Jeśli ktokolwiek mi zaleci zmianę pasty to na pewno to zrobię, bo co to za problem? Żaden...

Gość garyska g.
Dokładnie gówniary, które nie mają pojęcia o odpowiedzialności. Ja jestem zdania, że ciąża powinna być tym okresem kiedy zapominamy o wszystkim i dbamy tylko o tego malucha. Pasta? Ajone zostawiłam do dziś, bo jest bardzo dobra, więc jaki problem ze zmianą pasty na taką bez fluoru?

dziewczyny ja wlasnie zrobilam test - 2 kreski. okres ostatnio mialam 3 sierpnia, czyli spoznia sie juz 10 dni ale mnie sie zawsze spoznial no to czekalam , ale robilam wyniki do pracy i wczoraj pani doktor powiedziala, ze w moczu za duzo czegos i obstawia ciaze. zrobilam dlatego test dzisiaj no i 2 kreski. co teraz? przyznam, ze nie planowalam tego. zdarzylo sie bez zabezpieczenia, ale mialy to byc nieplodne , ale ja czulam, ze jest inaczej. no i dobrze czulam... nie wiem co teraz , jakiego lekarza wybrac itd

Gość no to wypowiem sie i ja
spozniajacy sie okres, podejrzenie o ciaze? Na spokojnie umowcie sie do lekarza.....jesli test potwierdzil ciaze. Najlepiej wybrac sie tak po 2,3 tygodniach od brakujacego okresu :) Wtedy jest szansa ze lekarz potwierdzi ciaze, w sensie zobaczy juz zagniezdzony zarodek i bijace serce..wczesniej bedzie widzial byc moze tylko pecherzyk i tyle....to jeszcze nie ciaza. Potem gdy serce juz bedzie bilo zleci wam badania - ale juz teraz bierzcie sobie kwas foliowy (powinno sie go brac nawet 3 mce przed ciaza, ale lepiej pozno niz wcale), na pierwszy rzut tych badan jest b. duzo, no ale dla spokoju trzeba je robic, potem glownie tylko morfologia i mocz co miesiac. Zrobcie tez sobie cytologie i tyle. Nie pijcie, nie palcie i nie szalejcie, a tak poza tym to jesli nie prowadzicie jakiegos ostrego stylu zycia, niewiele sie zmienia, mozna zyc jak do tej pory, o ile dobrze znosicie ciaze, czego wam zycze!

no tak, badania itd to jedno a zrobienie szybkiego slubu i wesela to drugie.... mialo byc za dwa lata a wyszlo ze ... i o ile rodzice mojego narzeczonego sa wyluzowani pod tym wzgledem to moi maja podejscie staroswieckie, seks po slubie i nawet nie wiem jak ja im o tym powiem

Gość gość
Po teście ciążowym polecam zrobić test na płeć dziecka . Super sprawa :)

Gość gość
Robił ktoś ten test ? Jak on działa ?

Gość gość
Robi się go tak samo jak test ciążowy , sikasz i płeć dziecka określają kolory .