Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

internetowa

Ile przysługuje przerwy na 8 godzin pracy?

Polecane posty

Witam serdecznie! Zna się ktoś na prawie pracy? Ile przysługuje przerwy podczas 8 godzin pracy na stanowisku telemarketerki czy umowie zlecenie? Z góry bardzo dziękuję za pomoc!!!

Gość o o o o o o o o o o
15 minut

kazdy pracownik ma 15 min przerwy na 8 godz pracy ale pracownicy biurowi maja 5 min przerwy co godzine

Gość łłłłóóóó mamo
pracujący przy komputerze mają 5 minut przerwy co godzinę ale od pracy przy komputerze a nie od pracy w ogóle. a na 8h przysługuje 15minut

Gość heidiheidi
tak, 15min + 5 min po każdej godzinie spędzonej na pracy przy komputerze. w sumie daje ci to 50 min przerwy w ciągu 8-godzinnego dnia pracy.

Gość dodaj jeszcze jedną
15 sto to się przestaną burzyć :O

Gość heidiheidi
sobie ustalilas takie przerwy? czy ty ustalilas swoim pracownikom? bo jesli to drugie, to tez bym sie burzyla.

Gość a co ma moze bez przerw
pracować? trzeba pilnować własnych spraw i nie dawać sobie nasrać na łeb

No, ale chyba lepiej mieć 3 bardziej konkretne przerwy, gdzie można coś zjeść, napić się, nawet wyjść na papierosa, niż jedna i co godzinę przerwa na 5 minut gdzie jak ktoś tu napisał ma być to przerwa od komputera a nie od pracy... Poza tym i tak jak chcą odpocząć to znajdą sposób, żeby udawać, że coś robią...

Ustaliłam to pracownikom. Ja pracuję praktycznie 12 godzin z jedną przerwą na śniadanie w okolicach 14. Ja również zaczynałam od telemarketingu w dużej korporacji i miałam 45 minut przerwy.

Gość heidiheidi
byc moze z twojej perspektywy to lepiej, ale niekoniecznie dla kazdego, a ty swiadomie odbierasz pracownikom 15 min przerwy, ktora im ustawowo przysluguje. jak ktos bedzie chcial, zeby za to beknela, to za to bekniesz i to srogo. dla wlasnego bezpieczenstwa trzymalabym się KPP, zamiast ustalac jakieś z dupy wzięte przerwy i uszczęsliwiac wszystkich na siłę.

Tu nie chodzi o to, że ja chce komuś coś zabrać, albo na siłę uszczęśliwić. Widzę, że bez określenia kiedy jest przerwa więcej siedzą i gadają o pierdołach niż pracują :o Jak można wyjść do sklepu po 2 godzinach pracy i wrócić po 45 minutach?

Gość heidiheidi
jesli tak robia, to tez jest przegiecie, to logiczne. ale ja np jestem krótkowidzem i męczy mnie zbyt długie siedzenie przy kompie, dlatego skrupulatnie wykorzystuję co godzinę moje 5 min przerwy i naprawdę zrobiłabym awanturę, gdyby mi ktoś to odebrał. dla jasności - to 5 min wykorzystuję różnie, czasami pogrzebię w papierach, czasami wyjasniam różne sprawy, które trzeba wyjaśnić, a czasami siedzię i po prostu gapię się w okno, żeby wzrok mi odpoczął i mięśnie rozciągnęły.