Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tłusty brzuch

Otyłość brzuszna???

Polecane posty

Gość tłusty brzuch

Czy mógłby ktoś obiektywnie ocenić czy dolega mi ta przypadłość? Ogólnie nie jestem strasznie gruba, jedynie mam tłusty brzuch i to jest moja zmora :( Mój wzrost to 167 Waga: 51-55 (ciągle się waha) obwód brzucha- około 70 :O Co o tym myślicie?

Gość mściwa Gośka
masz zaburzony metabolizm , do dietetyka marsz!

Gość carmencarmen
musisz poczytac o otylosci brzusznej, jest jakis tam wskaznik - chyba whr w kazdym razie wkleje z pierwszej lepszej strony Jak rozpoznać otyłość brzuszną? Otyłość brzuszną rozpoznać można na różne sposoby. Najprostsza metoda klasyfikuje otyłość brzuszną jako chorobę, dla której charakterystyczny jest obwód pasa u mężczyzn większy niż 102 cm, a u kobiet 88 cm. Otyłość brzuszną można zdiagnozować również przy pomocy wskaźnika. Należy zmierzyć obwód bioder (w najszerszym punkcie. Trzymając miarę w formie obwodu należy spróbować ją przesunąć na dół. Jeśli bez problemu przejdzie, będzie to oznaczać, że pobraliśmy dobrą miarę). Następnie należy zmierzyć obwód pasa. Potem mierzymy stosunek talii do bioder (dzieląc obwód talii przez obwód bioder), otrzymując wskaźnik WHR. Jeśli wskaźnik ten jest u kobiet równy 0,8 lub wyższy, a u mężczyzn równy bądź większy od 1,0, mówimy o otyłości brzusznej. Niestety istnieje jedna poważna wada tego typu pomiarów: są one zależne od zawartości gazów w jelitach.

Gość carmencarmen
bo BMI masz w porządku, więc pewnie to wina tych gazów, może ćwicz coś? jakieś brzuszki czy coś, pewnie jak sie najesz wygladasz jak w ciazy