Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gabisandecka

zasiłek z zusu z okazji ciąży kiedy pierwszy?

Polecane posty

Gość gabisandecka

pierwsze zwolnienie dostałam na 2 tyg (dokładnie od 1 czerwca) po tych dwóch tyg, teraz dostałam na 4 tyg, oba wysłane już do zusu. Kiedy zus wypłaca pierwszy zasiłek? po jakim czasie? prowadzę działalnosc gosp. i ten miesiąc praktycznie nie zarabiam :( Wypłacą po tych 30 dniach czy jak?

Gość eheheheheheheheh
Wszystko za darmo by chciała...

Gość gabisandecka
jak za darmo??? dobrze się czujesz?? przed ciążą pracowałam dzień w dzień!!!! a teraz mój zwód mi na to nie pozwala kumasz? za darmo!!! za darmo płaciłam przez lata ZUS w wysokosci 900 zł miesięcznie.!!! wiec chyba po cos to robiłam, zwłaszcza, ze teraz nie moge zarabiac to chyba cos się bezdyskusji nalezy! pomyśl za nim cos napiszesz, masakra...

Gość gabisandecka
up?

Gość gabisandecka
ktos tu prowadzi działalność i mi pomoże?

Gość gabisandecka
halo uuu!

Gość ja nie prowadziłam działalnośc
ale dostawałam z ZUS-u, bo pracowałam w malej firmie. Ogólnie ZUS wypłaca raz w miesiącu zasiłek, a nie za każde zwolnienie. Dostawałam za pełny miesiąc- 10 dnia miesiąca za poprzedni miesiąc. Jeśli przy działalności jest tak samo to za czerwiec dostaniesz 10lipca itd. Wiem, że niektóre dziewczyny mają też 20. Najlepiej zadzwoń do ZUS i się wypytaj. Wbrew pozorom są bardzo pomocni

Gość jeśli prowadzisz działalność
to masz pewnie księgową/księgowego, to jest osoba, która ci udzieli takich informacji.

Gość gabisandecka
kiedys dzwoniłam i pytałam ale cos mi mówiono o rozpatrywaniu sprawy przez okres 30 dni... hmmm. od kiedy oni zaczynają rozpatrywac te swoje 30 dni? od doręczenia pierwszego mojefo zwplnienia czy dopiero jak zobaczą , że ciagłość jest juz na miesiąc. nie wiem czy dobrze tłumaczę to o co mi chodzi :)

Gość to że dałas dupy to twój probl
em, a nie Zusu. Nie ma się czym chwalić, bo to żadne osiągnięcie.

Gość teraz ZUS nie daje zasiłków
tylko medale za głupotę :-)

Gość rozczarowana zusem
Witaj! Ja rowniez jestem w tej samej sytuacji. Bylam do 27.05 na zwolnieniu dwutygodniowym,a od2.06 jestem na zwolnieniu miesiecznym. Termin mam na 24.07. Do chwili obecnej nie dostalam z zusu ani zlotowki! Nie zarabiam,bo to dzialalnosc jednoosobowa,zwolnienia dostarczam w terminie,przyslali mi pismo w ktorym musialam im zlozyc jakies korekty-zrobilam to i nic. Juz polowa czerwca za Nami czynsz,rachunki trzeba placic a za co?

Gość jeśli prowadzisz działalność
Trzeba było robić oszczędności, a nie liczyć na zus :( Bo nawet jak ci kiedyś w końcu wypłacą - o ile w ogóle wypłacą - to za co masz zamiar żyć do tego czasu?

Gość ja byłam ale 8lat temu
i już nie pamiętam wtedy było tak że musiał być miesiąc ciągłości, więc pierwszy zasiłek dostałam jakoś 10 ale za 1,5mieisąca. Teraz pewnie się pozmieniało podpytajcie księgowych

Gość rozczarowana zusem
Nie zrozumiales. Pieniadze na dzialalnosc a moje to zupelnie dwie inne sprawy. Moich nie dorzucam do puli firmowej i odwrotnie.

Gość rozczarowana zusem
Ksiegowy powiedzial,ze niezbadane sa wyroki zusu i mam byc cierpliwa,ale ile mozna?

Gość gabisandecka
ojej czyli grają tak na zwłokę... no tak... a do reszty: chyba jestescie nienormalni- jak z czego życ? mam męża jeszcze!!! a swoją drogą co? nawet gdybym nie miała to co mam isc na kasę do biedronki? Jetsescie co najmniej dziwni, po co te komentarze. Ciąża czy nie ciąża, są tez inne sytuacje w życiu gdzie się idzie na zasiłek chorobowy i państwo jest po to by osobie opłacającej regularnie składki pomóc w tym czasie, choc i tak to marna pomoc. Płace podatki, składki do ZUSU-utrzymuję tym emerytów i innych nierobów do cholery! co się tak burzycie??? za ta skąłdkę zdrowotną w kwocie 240 zł moze raz na rok ide do lekarza z katarem na nfz!!! a tak wszystko płacę z włsnej kieszeni. Wasze teksty w stylu za darmo albo inne swiadczą, ze Was kazdy w tyłek kopac moze a Wy bedziecie jeszcze dziekować, Zyjemy w bznadziejnym kraju gdzie emeryt, rencista, samotna matka nie ma na podtstawowe potzreby i nikt nie pomoże. Wydrę im kazdą kasę która mi sie należy, bo nierobem nie jestem. Pracuję od 19 roku życia teraz mam 33 i przez ten czas nigdy nie potzrebowałam wsparcia, nie byłam n igdy na bezrobociu itd. od tego jest ta instytucja i takie mają przepisy, to co mam podziękować i powiedzieć : nie nie potzrebuję ? zapracowałam na to. boże co ludzie,,,

Gość gabisandecka
rozczarowana zusem- ale nie da sie nic w twoim przypadku przyspieszyc? wypłacą Ci potem zaległe? co to za polityka ja nie wiem... oni to co do dnia Cię scigają ale odwrotnie?

Gość rozczarowana zusem
Nie ma sensu im tego tlumaczyc. Pracujacy ne etavie nie zrozumie os.prow dzialalnosc. Wy odbabniacie swoje od do i macie wszystko gdzies,a ja od 7 lat nie bylam na zadnym urlopie,zadnym zwolnieniu. Swiatek,piatek jestem non stop pod tel. Ale Wy tylko widzicie efekty tego za to jadaczek nie zamkniecie. Tak naprawde to Wy okradacie Zus i panstwo!

Gość rozczarowana zusem
Gabisandecka,wole ich nie poganiac ,bo moze to jeszcze dluzej potrwac. Sluchaj, czy dostalas juz moze zwrot ze skarbowki nadplaconego podatku za rok ubiegly? Ja rowniez czekam na ten zwrot od nich inic. Moj Maz dostal juz miesiac temu,a skladalismy w tyg odstepie

Gość gabisandecka
dostałam dokładnie 3 dni temu

Gość rozczarowana zusem
Super! Ja niestety nadal czekam. Co to za polityka, zamiast wspierac os prowadzace dzialalnosc jeszcze rzucaja klody pod nogi. Przepraszam,ale ja nie odczulam ani razu jakijkolwiek pomocy ze str panstwa. Jezeli sama niczego nie wychodzisz to mozesz jedynie pomarzyc o czymkolwiek. Sprobuj spoznic sie chockaz kilka dni z jakakolwiek oplata,a juz sla Ci listy milosne,ale jak Ty chcesz od nich cos co Ci sie z ustawy nalezy to czekaj!

ja na pierwsze pieniadze czekalam ok 2 miesiecy, a potem juz przychodzily z dniem zakonczenia jednego a rozpoczecia drugiego l4 :)

Gość nkhgduhgcgs
Nie patrz na głupie komentarze, ja też mam swoją działalność i też co miesiąc prawie 900 zł szło, ktoś kto zawsze pracuje na etacie nie wie o czym mówi, bo ma opłacone składki przez szefa, ma tylko pójść do pracy, zrobić swoje i wrócić, a ktoś kto miał swoją własną działalność wie jakie to są koszty i ciężka praca. Nie rozumiem tego, że jak się idzie na zwolnienie przy swojej działalności to już na niego najeżdżają, debilizm normalnie, przecież po to się opłaca te cholerne składki. Ja złożyłam pierwsze zwolnienie i musiałam jeszcze złozyć druk ZUS Z-3a wypełniony przez ksiegowego, na tej podstawie wyliczają Ci wysokość świadczenia. Przy etacie wyliczają chyba średnią z ostatnich 12 miesięcy, a tu jest inaczej. Mają 30 dni na rozpatrzenie, ja za pierwsze zwolnienie dostałam po ponad miesiącu, a potem w tym samym miesiącu mi wypłacili za nastepne zwolnienie, a teraz to na bierząco, zwolnienie się kończy i wypłacają.

Gość rozczarowana zusem
dziekuje,czyli czekac,czekac i jeszcze raz czekac.. ale im wszystko oplacac w terminie

Gość tez mam dzialalnosc
ale problem zusu rozwiazalam inaczej, co prawda teraz jak jestes w ciazy nic nie zrobisz ale rada na przyszlosc, to przepisz firme na meza albo rodzica i zatrudnij siebie w tej firmie, po pierwsze miesiecznie wyjdzie ci mniej do placenia bo ok. 800zl i jeszcze bedziesz miala wiecej odkladane na przyszla emeryture. tak, tak - osoba na dzialalnosci placac 900zl miesiecznie ma mniej odkladane na emeryture niz ta co jest zatrudniona za najnizsza u kogos.

Gość tez mam dzialalnosc
i nie ma problemu z wyplata kasy na zwolnieniu w ciazu, ja dostaje w przeciagu tygodnia od daty koncowej zwolnienia

Gość rozczarowana zusem
myslalam nad tym jakis czas temu, ale moi rodzice oboje prowadza wlasne dzialalnosci, maz tak samo +umowa o prace. Poza tym, dzialalnosc wymaga pozwolen,wiec to nie do konca takie proste... Moja kolezanka zatrudnila sie u ojca swojego dziecka, na papierze miala 12tys wypolaty+ zus od tego wysoki i teraz (3 miesiace po urodzeniu ) smieje sie ze mnie, bo dostaje konkretne pieniadze, a ja licze kazda zlotowke

Gość tez mam dzialalnosc
ale nic nie stoi na przeszkodzie zeby twoj maz mial dwie dzialalnosci

Gość rozczarowana zusem
musialby robic szkolenia i zdawac egzaminy, malo tego jego dzialalnosc podlega vatowi, a moja jest zwolniona, w takiej sytuacji ja automatycznie wchodze na vat. Teraz nie zrobie juz nic, natomiast w nastepnej ciazy napewno zatrudnie sie , jak radzisz, czy to u ktoregos z rodzicow czy u meza i dodatkowo bede prowadzila dzialalnosc. Jak widac w tym kraju bycie uczciwym nie poplaca, a dorobic sie mozna garba ... Kiedy rodzisz?