Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gabisandecka

zasiłek z zusu z okazji ciąży kiedy pierwszy?

Polecane posty

Gość tez mam dzialalnosc
mam termin na za dwa tygodnie i tez jestem zdania, ze jak nie zakombinujesz to tylko na tym stracisz

Gość rozczarowana zusem
To mamy ten sam miesiac :) zycze Ci szybkiego porodu i zdrowego maleństwa. Poczekaj, jezeli jestes na umowie o prace to przysluguje Ci wychowawczy- szczesciara :)

Gość tez mam dzialalnosc
i na wychowawczym zus oplaca mi zus ;)

Gość tez mam dzialalnosc
ale przygnebiajace jest, ze ludzie ktorzy maja wlasna dzialalnosc na wszystkim wychodza gorzej. czlowiek by chcial normalnie, bez kombinatorstwa, no ale sie nie da. tez masz na lipiec? od kiedy jestes na zwolnieniu?

Gość rozczarowana zusem
dopiero teraz pomyslalam o wychowawczym... ale spieprzylam sprawe... i tak mam zamiar byc na tel caly czas, ale kurcze 890zl/miesiecznie piechota nie chodzi

Gość rozczarowana zusem
do 27.05 bylam 2 tyg na zwolnieniu i od 02.06 jestem na 4tygodniowym. Ciaglosci miedzy nimi nie ma. Termin z OM mamy na 24.07, ale 02.07 mamy wizyte u lekarza i ma nam ustalic termin cc (maly sie nie odwrocil :()

Gość tez mam dzialalnosc
bardzo pozno poszlas na zwolnienie, ja w sumie jestem od grudnia i tez mam wstepnie umowiona cc, bo polozenie posladkowe, za kilka dni ide do gina, to wtedy sprawdzimy, czy maly sie odwrocil, chociaz juz sie nie ludze. z tego co jeszcze pamietam jak bylam na samozatrudnieniu, to nie musisz miec ciaglosci, bo tobie od pierwszego dnia musi wyplacic zus, pamietam jak bylam na poczatku na malym zusie, zachorowalam na zapalenie pluc to za 10 dni dostalam 25zl! porazka. i wiesz o tym, ze na zwolnieniu nie placisz zusu?

Gość rozczarowana zusem
Powiem Ci szczerze,ze gdybym dala rade normalnie chodzic to o zadnym zwolnieniu do ostatniego dnia nie byloby mowy, ale strasznie zaczelam puchnac i dokucza mi bol spojenia taki,ze placze jak musze sie w nocy przewrocic na drugi bok. Ja sie nie ludze,ze nasz maly sie odwroci, bo w miedzyczasie poszlam na konsultacje to drugiego lekarza, oczywiscie prywatnie obaj lekarze, to nam pow,zebysmy sie nastawiali na cc. Aha, i gdyby cokolwiek wczesniej sie zaczelo to mam sie nie godzic na porod sn ani odwrócenie mechaniczne dzieciaczka. Jak to na zwolnieniu nie place zus, chyba jezeli jestem caly miesiac to wtedy, bo jak bylam na tym 2 tyg wczesniej to do 10.06 zaplacilam 560zł zusu, bo tak ksiegowy mi pow. Wiesz, nie licze na kokosy za te pol miesiaca, ale za to zwolnienie to powinni cos wiekszego wyplacic. Fakt, jezeli Tobie za 1,5tyg wyplacili 25zl to plakac mi sie chce. Ok, ciaza jest 100% platna, nie 80, ale to zadna roznica...

Gość tez mam dzialalnosc
zle sie wyrazilam, na zwolnieniu nie placisz zusu za dni na ktorym jestes na zwolnieniu, a z tego co napisalas zaplaciclas mniej za tamten miesiac. mi gin powiedzial, ze moze jeszcze odwrocic, no ale szanse sa male. moj byl do 34 tygodnia dobrze ustawiony. oczywiscie po badaniu od razu uslyszalam, ze tylko cc. z jednej strony mi ulzylo, bo strasznie balam sie porodu ale z drugiej strony boje sie tez cc, a raczej tego co bedzie po. ja cala ciaze chodze prywatnie, to samo dotyczy wszystkich badan, nie wiem po co ten zus place, skoro boje sie isc do lekarza na kase chorych. na kase chodze tylko z przeziebieniem.

Gość rozczarowana zusem
Tak, zaplacilam mniej o 330zł za 2 tyg przebywania na zwolnieniu. do tej pory ani razu nie bylam na l4 od poczatku prowadzenia dzialalnosci, ani na zadnym urlopie. A nasz sie ani razu nie ulozyl prawidlowo. A ja na poczatku ciazy chcialam cc, pozniej jak poczytalam troszeczke o tym to sie nastawilam na sn, a teraz nic nie jest zalezne ode mnie. Oby maluchowi bylo jak najlepiej i zeby urodzil sie caly i zdrowy. Na NFZ chodze jedynie do internisty, podobnie jak Ty i to jak juz mnie mocno zlamie

Gość powiedzcie mi jak to będzie...
jak to jest gdy sama powadzę firmę i gdy będę na macierzyńskim to płacę zus czy ne? no ale jak mam płacić jak sama pracuję? a urodzę dziecko?

Gość rozczarowana zusem
Nie boj sie CC, nie my pierwsze i nie ostatnie :) Od poczatku ciazy powtarzam Mezowi,ze chce aby byl przynajmniej przez pierwsze 2 tyg po porodzie z nami w domu poki sie nie nauczymy siebie nawzajem z maluchem oraz ze wzgledu na szwy :/ Nie chce pomocy ani mojej mamy, ani tesciowej , bo chcialabym uniknac pozniejszego wypominania mi,ze pomagaly nam i mialy nieprzespane nocki przez maluszka. A Ty jak planujesz rozwiazac ten najblizszy czas po porodzie?

Gość rozczarowana zusem
z tego co zrozumialam do tej pory, to na macierzynskim nie placimy zusu, a otrzymujemy comiesieczny zasilek

Gość powiedzcie mi jak to będzie...
dzieęki też wszystko przede mną , jestem w 4 miesiącu- musimy z mężem ten zus przeanalizoać dokładnie co i jak

Gość NIEmoralnaaaaa1333
ale jaki zasiłek przede wszystkim? jesli na wlasnej dzialalnosci idziesz na zWolnienei wciazy czy nie,to zus placi ci chorobowe a nie zasilek. zasilek to dopero jak urodzisz i dostajesz go przez 4 miesiace w wysokosci ostatniej pensji.potem adieu. nie ma wychowawczego jak się miało dzialalnosc.

Gość rozczarowana zusem
dokladnie tak napisalam

Gość NIEmoralnaaaaa1333
wiem,bo sama tak mialam 2 lata temu.ale zastanawiające jest to ze niektorzy mysla ze jak zajda w ciaze to sie im niewiadomo jakie pieniadze naleza. a tymczasem rzeczywistość nie jest taka słodka.

Gość nkdkjdsd
A ja płacę co miesiąc tylko składkę zdrowotną i ZUS nic mi nie mówi, zebym nie płaciła, księgowy też mi powiedział że mam płacić zdrowotną, a Wy nie płacicie? Czy na macierzyńskim dostanę tyle samo co za ciążowe czy jest to inna kwota (przy własnej działalności oczywiście) ?

Gość NIEmoralnaaaaa1333
a co to jest "ciążowe"?

Gość nknhjhjm
no tyle samo co za zwolnienie l-4 z racji ciąży?