Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy warto uczyc sie rosyjskieg

Czy warto w tych czasach uczyc sie jezyka rosyjskiego i zdawac ten przedmiot na

Polecane posty

maturze?

Bo wiecie ten jezyk w tych czasach nie jest dosc popularny. A ja bym chciala zdac ten jezyk, tym bardziej ze w tym roku nie zdalam przedmiotow ustnych :( a zdawalam niemiecki. Problem polega na tym ze lepiej umiem rosyjski bo uczylam sie go z mama(gdyz moja mama pochodzi z Rosji) ale w szkole nie mamy tego jezyka i nie mam pojecia czy moge ten jezyk zdawac na maturze za rok?

Gość języka zawsze warto się uczyć
to czy warto zdawać na maturze, zależy od Twoich dalszych planów, ale dobra znajomość języka przyda choćby po to, żeby mieć łatwiej na lektoracie na studiach. Już sama znajomość alfabetu rosyjskiego jest pożyteczna.

Gość kolejność musi być
warto bo przes Kaczyński jek będzie na Syberii , będzie potrzebował tłumacza.

No wlasnie, myslisz ze skoro w tym roku nie zdalem niemieckiego to warto bym zdawala za rok jezyk rosyjski na maturze zamias tamtego jezyka. Czy skladajac od nowo deklaracje bede musiala mimo wszystko ponownie zdawac mature z niemca?

Możesz go zdawać na maturze nawet jeśli nie uczyłaś się go w szkole. Co do tego czy się przydaje to dobrze jest połączyć jego znajomość ze znajomością np. języka ukraińskiego czy języka innej byłej republiki radzieckiej.

Co do tego czy będziesz musiała zdawać ten niezdany niemiecki to nie wiem. Najlepiej dowiedz się tego u siebie w szkole.

A wtedy niemiecki rowniez bede musiala zdawac czy nie???

ja zdawałam rosyjski na maturze, bardzo mi się ten język przydał jest piękny, trochę skomplikowany ale do ogarnięcia, poza tym teraz mogę się dogadać z hotelowymi gośćmi ze wschodu, przydał mi się też na studiowaniu rusyfistyki na Uniwersytecie Moskiewskim

Gość kingusia jakie masz haslo
by zobaczyc twoje zdjecia?

Gość klassi
Jak najbardziej warto uczyć się tego języka. W obecnych czasach kiedy prowadzimy coraz więcej interesów ze wschodnimi sąsiadami znajomość rosyjskiego jest przydatną umiejętnością. W axonie dość ciekawie prowadzą takie językowe zajęcia, gdzie od razu nastawienie jest na komunikację. Myślę, że wszyscy którzy posługują się tym językiem mają duże szanse na rynku pracy.