Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaszamama

kiedy zacząć dawać kaszke???

Polecane posty

Gość kaszamama

moja córka już zaczyna jesć papki czy mogę jej w to włączyć juz kaszke?

Gość PoProstuPaulina
Ja mojemu synkowi zaczęłam dawać na noc od 2 miesiąca życia, poważnie... z początku sama gotowałam z błyskawicznej. Od tego momentu dziecko przesypiało całe noce, wcześniej budziło się po kilka razy.

Gość kaszamama
2tyg. temu skonczyła 4 mies.

Gość kaszamama
2 mies. ? nie za wcześnie? ja karmię cały czas piersią tylko na noc dawałam mleko modyfikow. pediatra powiedział że po 4 moge jej rozszerzać diete zaczęłam od marchewki i jabuszka

Gość PoProstuPaulina
śmiało możesz wprowadzić, nawet na podstawowych kaszkach jest oznaczenie 'od 4 miesiąca' , może najpierw spróbuj w dzień, aby zobaczyć jak maluch reaguje, potem na noc. Jeżeli karmisz dziecko w nocy mlekiem modyfikowanym, nie zmieniaj tego i do mleka dodawaj kaszkę ryżową.

Myślę, że możesz zacząć podawać kaszkę, pewnie na początek bezsmakową, potem włączać smaki, sama zobaczysz czy będzie pasować konsystencja, czy nie :). Na początek raczej rzadsza.

Gość kaszamama
no to od jutra spróbujemy:-)

Gość mama_6587
Ja bym chciała sie was tutaj poradzić a nie będę zakładać nowego tematu. Mój synek 3 lipca skończy 4 miesiące co mogę mu podawać do jedzenia? Jak na razie je tylko samą pierś.

Gość PoProstuPaulina
możesz też spróbować kleik ryżowy, jest bardzo fajny i ma lepszą konsystencje niż kaszka

Gość PoProstuPaulina
możesz wypróbować jakieś owoce np, banan, jabłko. Male słoiczki też są dobre w sam raz na początek, jeżeli nie masz czasu na przygotowanie. Kaszkę też możesz wprowadzić.

Gość ja po konsultacji
z pediatrą po 3miesiącu zaczęłam dodawać kleik ryżowy, żeby zagęścić mleko. Kaszki są już od 4mies., więc spokojnie możesz. Ja szczerze mówiąc nie widziałam nigdy bezsmakowych, a tylko słodkie, więc wolę kleik mama_6587 na piersi to po 6miesiącu

Gość kaszamama
zacznij od gotowanej marchewki (może byc słoiczek jak nie gotujesz) po kilku dniach dodaj jabłko potem jakiś ziemniak lub dynie i tak co kilka dni coś nowego nie dawaj kilku nowości w jednym dniu żeby w razie alergi wykluczyć dane waszywo ok 5 mies. możesz dodac kawałek mięsa np.indyka

Gość PoProstuPaulina
Jeżeli to już 4 miesiąc to zacznij wprowadzać powoli z każdym miesiącem coraz więcej, oczywiście obserwując reakcję dziecka, tym bardziej jeżeli karmisz piersią.

Gość mama_6587
to jest taka różnica w wprowadzaniu nowych posiłków u mam karmiących mlekiem modyfikowanym a piersią?

Gość kaszamama
karmione piersią powinny zacząc rozszerzanie o miesiąc puzniej ale uzgodnij to ze swoim pediatrą

Gość ewcia krewcia
Dziecko karmione modyfikowanym jest przyzwyczajone do trawienia cięższej mieszanki (mleko matki jest lekkostrawne) poza tym mleko matki ma lepiej przyswajalne składniki więc wystarczają do 6 miesiąca choć też nie u każdego dziecka a mleko modyfikowane jest ciężkie w porównaniu z mlekiem matki i układ trawienny takiego niemowlaka już przyzwyczaił się do trawienia cięższej "strawy" ale też wolniej przyjmuje składniki takiego mleka a w 5 lub 6 miesiącu już nie pokrywa takie mleko zapotrzebowania na żelazo i nne pierwiastki.

ja zagęściłam 2 łyżeczkami mleko w 5 miesiącu a częściej dawałam w 6-7 bo wtedy synowi smakowała,a teraz codziennie

Gość uknino
mama6... jak karmisz piersia to diete mozesz wprowadzac kleiki ryzowe i kukurydziane (kaszki zawieraja cukier). z czasem wprowadzaj kaszke manne (bo zawiera gluten) a potem zupki, soczki, deserki

Gość gość
Ja zaczęłam wprowadzać kaszkę obiadki deserki i kleik tydzień przed skończeniem 4 miesiąca :)