Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość in blanco

Czy ktoś spotkał się z czymś takim??????

Polecane posty

Gość in blanco

Czy komuś przydarzyła się taka sytuacja że przy podpisywaniu umowy o pracę wymagano podpisu weksla in blanco? (praca np w sklepie odzieżowym, jubilerskim)

Gość werraola
jak coś zginie lub ktoś ukradnie to poniesiesz tego koszt zabezpieczają sie

Gość in blanco
nawet jeśli jest to znana marka, istniejąca od ponad 20 lat?chcę popracować 3 miesiące a w razie rozwiązania umowy weksel zostaje zwrócony

Gość werraola
mogą cie wrobić w coś że masz zwrócić koszt i kalkulując będziesz pracować za darmo cały miesiąc lub więcej ale jesli jestes w potrzebie to moze idz, w koncu trzeba ryzykować

Gość in blanco
jeśli klient coś ukradnie to płacą za to wszyscy pracownicy( tak jest w wielu sklepach z tego co wiem) a jeśli któryś pracownik ukradłby np jakąś duża sumę pieniędzy z kasy (co się podobno zdarzyło) to właśnie po to ten weksel żeby ścigać tego co zawinił a nie wszystkich sama już nie wiem:/

moim zdaniem to jest chore, że sprzedawca ma ponosić odpowiedzialnośc za skradziony towar. Od pilnowania jest ochrona, jak sprzedawca obsługuje klienta to nie jest w stanie pilnować, czy gdzieś ktoś czegoś nie wynosi. Jedyne za co sprzedawca powinien odpowiadać to stan kasy, przy czym nie powinno być tak, ze do jednej kasy ma dostęp więcej niż jedna osoba, bo potem co, współpracownik się pomyli lub ukradnie pieniądze, a odpowiadać mają wszyscy.

Gość in blanco
gdyby to był prywatny pracodawca, nikomu nieznany, z jednym sklepem itd to w życiu bym nie podpisała ale to ogólnopolska sieć, od lat istniejąca, pracuje w niej wiele osób i podobno każdy to podpisał. gdyby robili jakieś przekręty to chyba byłoby coś o tym słychać, przekopałam internet i nigdzie nie znalazłam słowa skargi nie wiem co zrobić, zależy mi na tej pracy ale nie chciałabym się wpakować w jakieś bagno

Gość kjhugnhuyg
he??? jezeli jest manko odpowiada ten kasjer, ktory w tym czasie byl na kasie. od tego jest kasa fiskalna a nie zeszyt jak za PRLu :O tak samo jak za kradziez odpowiada (3 krotnoscia miesiecznego wynagrodzenia), w zyciu nie podpisalabym czeku in blanco :O przy podpisywaniu umowy podpisujesz papiery o odpowiedzialnosci materialnej itp itd, jest caly zestaw roznych papierow ale nie czeki in blanco! :O

Gość werraola
Podpisywanie takiego weksla jest bardzo niebezpieczne, nawet jeśli sporządzi się do niego poprawną umowę wekslową, pracownikowi będzie bardzo trudno udowodnić, że weksel ten był kiedyś wekslem in blanco. Mamy wszak inną datę wystawienia, innego remitenta, inną kwotę np Kraków, dnia 1 lipca 2011r. Na 10 000zł. Dnia 15 lipca 2011r. zapłacę bez protestu za ten własny weksel na zlecenie IFO sp. z o.o. sumę dziesięć tysięcy zł (podpis)

Gość in blanco
mój nosi nazwę "weksel in blanco" nie ma na nim daty ani kwoty jedynie nazwa firmy do dyspozycji której jest ten weksel do tego jest deklaracja wekslowa w ktorej napisane jest że pracodawca(nazwa) ma prawo wypełnić weksel na sumę odpowiadającą mojemu zadłużeniu(kwocie wyrządzonych strat)

Gość werraola
nie ma nic napisane bo dopiero to napiszą rozumiesz ?

Gość in blanco
taką strategię stosuje podobno również firma Apart pracował ktoś w Aparcie?

Gość werraola
to zależy od osoby , są pracownicy którzy to podpisują i pracują natomiast ja nie wyraziłabym zgody ponieważ nie jestem w takiej sytuacji życiowej że muszę pracować byle by mnie chcieli

Gość in blanco
pomóżcie

Gość in blanco
up

Gość gość
Mam takie pytanie. Bedac z obecnym partnerem podpisalam mu in blanko. Zlozylam swoj podpis na czystej kartce w sumie chyba na trzech albo cztereciAle to bylo wymuszone szantazen. Bylam wtedy w ciazy. mialam wybor albo podpisac albo sie wyprowadzic. Tak wiem glupia jestem ze sie zgodzilam... Teraz na swiecie jest juz nasz synek. Miedzy nami sie nie uklada. Boje sie go...zdarzylo sie ze mnie uderzyl. Zneca sie nade mna psychicznie. Przy kazdej awanturze grozi ze jak odejde to bede miala problemy ze zabierze mi dziecko ze nic nie bede miala w zyciu bo bede musia oddawac mu kase bo on tam moze napisac co chce. Nawet ze zrzekam sie praw do dziecka. Co mam teraz robic? Czy taki moj podpis daje mu takie prawa? Chce od niego odejsc ale sie boje.