Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość placek drozdzowy

placek drozdzowy pomocy

Polecane posty

Gość placek drozdzowy

musze ubic jaja z cukrem i potem wlac na drozdze,czy mam ubic na sztyno czy jak bo nie wiem :(

Gość uja
Najpierw rozpuszczasz drożdże z odrobiną ciepłego, nie gorącego mleka i cukrem, odstawiasz na 15-20 min. do wyrosniecia, po wyrosnieciu dodajesz zaczyn do przesianej maki, stopionej, nie goracej margaryny i utartych z cukrem jajek no i mleka.

Gość *****************))))
ale to ma byc na ciasto drozdzowe jak rozumiem??? nie ubija sie napewno na sztywno. wogole jakis dziwny przepis?? ja rozdrabniam drozdze ,dodaje cukru ,dwie lyzki maki i szklanke cieplego mleka.i czekam az urosnie.dopiero jak urosnie dodaje jajka lekko roztrzepane

Ja to robię tak: 3-5 dag drożdży rozcieram z łyżką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka, zostawiam na 15 min. Przesiewam 50 dag mąki, wlewam szklankę ciepłego mleka, dodaję pół łyżeczki soli a potem te wyrośnięte drożdze (wlewam zaczyn nie prosto w sól, zawsze ją sypię trochę z boku naczynia). Topię w rondelku 1/2 kostki masła, nie może się zagotować, studzę do "ciepłości", wlewam do mąki z drożdżami. Ucieram 3 jajka z 0,5 szklanki cukru, wlewam do mąki z drożdżami. Wyrabiam ciasto aż będzie gładkie i lśniące i będzie odchodzić od ręki. Odstawiam na 30 min.

Gość placek drozdzowy
ok dzieki,ja mam wlasnie inny przepis,musze zostawic ciasto na 2h i potem je wyrobic lekka lyzka hmm mam nadzije ze sie uda a kruszonke jak sie robi?

Gość placek drozdzowy
up

Gość placek drozdzowy
blache wysmarowac tylko tluszczem? czy tez maka

Gość to pomysl co sie robi
znajdz sobie przepis na necie jak sie nie znasz