Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xavierskaja niepinda osoba 2

Polećcie jakieś dobre książki polskich pisarzy albo nazwiska hmm? PROSZĘ

Polecane posty

Gość xavierskaja niepinda osoba 2

Proszę Was kafeterianie, napiszcie co aktualnie czytacie i czy polecacie, albo jacyś dobrzy polscy pisarze, mogą być współcześni ;) Miałam wieeeeloletni zastój w czytaniu a teraz mam w końcu czas ale nie wiem co w trawie piszczy. Tylko nie polecajcie mi klasyki w stylu Potopu ;p albo książek Grocholi bo to znam :) Chodzi mi o inne fajne opowiadania, mogą być starsze. Bardzo lubię książki o polskiej wsi, albo o szkole, albo z czasów PRL-u Generalnie- piszcie co chcecie, ważne żeby był tytuł książki POZDRAWIAM!

Czytam obecnie Musierowicz - "Kłamczuchę" z cyklu Jeżycjada - w tym cyklu jest conajmniej kilkanaście książek, pisanych od lat siedemdziesiątych (dotyczą, w dużej części, rodziny, miłości nastolarek, szkoły ale) znajdziesz tam też "wzmianki" o PRL - u - bo tak właściwie są o życiu codziennym a przecież Polacy w latach siedemdziesiątych czy osiemdziesiątych żyli w PRLu. Rzeczywistość literacka w książkach rozpoczyna się od lat siedemdziesiątych, kończy (tzn cykl jeszcze nie jest zakończony, autorka pracuje obecnie nad kolejną pozycją ale zakończony cykl obecnie) się na czasach współczesnych. Jestem młodą osobą i bardzo fajnie mi się to czyta. Lubię też Wiśniewskiego, jest fajny cykl opowiadań "Opowiadania letnie, a nawet gorące" różnych autorów...

A z Wiśniewskiego ostatnio czytałam "Bikini" (czy tam "Atol Bikini"... hm... cos z "Bikini").. Dobrze mi sie tez czytało Monikę Szwaję.

Ja lubię Stasiuka, Musierowicz( dobra na relaks mózgu- niby dla nastolatków, a jednak uniwersalna), Pilipiuka i jego Jakuba Wędrowycza, Wiśniewski- niektóre książki. Możesz sie zabrać za Masłowską, ale krzyżyk na drogę:D Chmielewska- to juz chyba klasyk:)

zależy co lubisz czytać. tak rzucę patrząc na półkę: janusz zajdel, manula kalicka, paweł huelle, piotr czerwiński, wojciech cejrowski, krystyna kofta, joanna szczepkowska, olga tokarczuk, ... ale tak to bez sensuuuu. napisz w czym gustujesz, co ci zapadło w pamięć. tylko polska literatura?

Gość gość
Polecam "Uśmiech Losu", autor: Wiktor

Gość gość
Wszystko Lysiaka.

Wojciech Chmielarz - Cykl gliwicki. W tym momencie, to dwa tytuły. Wampir i Zombie. Jestem w trakcie czytania tego drugiego. Kryminał z humorem.

Gość gość
Krzyk ciszy Jana Oborniaka

Gość gość

Jak czytałam niedawno Ciszę przed burzą, to nie wydało mi się to momentami fantasy, tylko odniesienie jakieś do współczesnej rzeczywistości. Mądry czytelnik zaskoczy się wieloma perełkami umieszczonymi w treści. Przetrwanie ludzkości na krawędzi, magia, nietypowe prowadzenie, jakby wojny krwi.