Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kobietka w ciąży,

samotna czy meżatka w Anglii? co się opłaca?

Polecane posty

Gość kobietka w ciąży,

może ktoś mi podpowiedzieć jak jest z opieką w Anglii nad matka i dzieckiem? nie mamy łatwo,ledwo się klimatyzujemy a do Polski wracac nie chcemy, dodakowo okazało się że jestem w ciąży, zastanawiamy się czy brać ślub czy nie, co będzie dla nas bardziej korzystne np.meżatka,jakies dodatki,benifity,ulgi podatkowe np.samotna,jakies dodaki socjalne ,benifity,ulgi może ktos podpowie,bedę wdzięczna

Gość samotna czy meżatka w Anglii?
Wydaje mi sie ze samotna.Przedstawie ci sytuacje mojej znajomej.Samotna matka z 2 dzieci pracuje na pol etatu jej ostatni dochód roczny to zaledwie 4.990f wiec przypuszczam ze dodatki ma dosc wysokie cos ok 200 f tygodniowo.Ja i moj partner? ja parcuje tez na pol etatu i w tym roku nie przysługuje mi juz jeden z dodatkow a mamy ich na dzien dzisiejszy 130 f tygodni,po zabraniu jednego bedziemy mieli 9- tyg....mysle ze gdybysmy np byli "osobno"to mielibysmy pelne dodatki moja i jego wyplate, wiadome ze to wiecej.Ale wiadome jest tez to,ze jest to nieuczciwe.Zaraz tu chmara sie zleci i bedzie pisala ze to nie uczciwe ,a ja tez jestem ciekawa co sie bardziej oplaca i w jakich sumach .

a pozniej sie dziwia, ze Polacy nie sa lubiani w Anglii, jak mnostwo jest 'samotnych' matek zyjacych z zasilkow tam

Gość ehhhhhhhhhhhhh........
samotna ma lepiej. pozostan samotna matka-taka moja rada i nie sluchaj tych madrali! to twoje zycie i rob tak aby tobie bylo dobrze .

Gadacie od rzeczy, ze to nie uczciwe...Polacy sa w tym kraju wiele lat, pracuja i placa podatki tak samo jak Anglicy, jesli Angielskie i ciapate kobiety robia takie przekrety i zyja za nasze podatki to i Polkom sie benefity naleza jak najbardziej! To czy chcecie slub wziac czy nie to wasza sprawa, skoro juz jestes w ciazy to i tak pracy nie dostaniesz wiec tych pieniedzy potrzebujesz. Jesli Twoj partner pracuje to jak najbardziej uwazam, ze robcie tak zebyscie mieli jak najwiecej pieniedzy bo sie wam naleza i tyle i nie sluchajcie opinii innych madrych. Ja osobiscie benefitow nigdy nie bralam i mam nadzieje, ze nie bede musiala, moi rodzice tez nie brali, ale haruja w tym kraju juz 5 lat i placa te podatki i juz wole zeby szly na porzadne polskie rodziny niz na ciapatych co przyjezdzaja z pakistanu z 15ciorgiem dzieci tylko po to zeby na zasilkach zyc (bo rozumiem, ze wy przyjechaliscie tu do pracy, a nie tylko po social). Pozdrawiam i zycze powodzenia :)

nie ma juz czegos takiego jak benefit dla samotnej matki.jezeli jestes samotna to mozesz dostac troche wiecej tax creditu.ale samotna musisz byc w ten sposob ze miewszkasz sama,a nie ze jestes niezamezna.tu nieformalny zwiazek to jak malzenstwo.KOMBINATORKO

Gość gfkjghdfklgfkjk
podobno jesli dostajesz benefity jako samotna matka, a masz partnera ktory mieszka z toba, to wspolczuje . wystarczy jeden tel. lub niespodziewana wizyta counsilu i po tobie i po konbinowaniu. pomysl logicznie..zanim zrobisz cos czego mozesz zalowac. w tych czasach zawisc i zazdrosc ludzka nie zna granic. sa tez uczciwi ktorzy sie nie zawachaja zeby cie podac do counsilu ze klamiesz. teraz juz tylko powodzenia ci zycze.

wy to myslicie ze jak tu jestescie juz kilka lat to wielcy z was podatkowicze.oni tu od stuleci harowali ciezko za marne pieniadze by po 100-200 latach taki polak czy inny obcokrajowiec przyjechal se po benefity.

skor o masz patrnera ojca dziecka..to dlaczego nie miec normalnej rodziny??? on niech pracuje ..ciaza to nie jest kalectwo kochana.niestety takie osoby jak ty draznia ludzi ktorzy zyja uczciwie. ja proponuje kartke dlugopis i liczyc ile wydajecie na miesiac..ile jedzenie..ile oplaty.. puzniej ile facet zarabia bo chyba pracuje ktores z was??

Gość Anglia
nie musisz byc mezatka. to bez roznicy chyba. przeciez partnet/maz nie ma znaczenia, mieszkacie razem wiec to sie liczy. pewnie niektorzy podaja nieprawdziwe dane

Gość asaska
Autorko, jest tak jak napisali juz niektorzy, Nie jest wazne czy jestes mezatka czy nie, liczy sie czy mieszkasz z partnerem. Jezeli tak, w oczach prawa nie jestes samotna matka. Jezeli bedziecie razem mieszkac to nie mozesz wystapic o zadne dofinansowanie z racji "samotnosci" bo samotna nie bedziesz. Nie kombinujcie lepiej bo moze was to w konsekwencji bardzo duzo kosztowac (i to doslownie, zwrot nadplaconych benefitow, wstrzymanie wszelich wyplacanych, kara i sprawa w sadzie). Nie warto.

Gość vanillasky..
ty to masz czelnosc!co sie oplaca? powiem ci, oplaca sie byc uczciwa osoba, ty oszustko jedna!wstyd mi za takich polakow, co tylko kalkulatory maja w oczach, ja i moj moz placimy niesamowite podatki na takich darmozjadow jak ty!

Gość Anglia
wiele osob "korzysta" bo kobiety podaja sie za samotne matki a tak naprawde mieszkaja z partnerami. nie chce mi sie tu nikogo oceniac, mozna gadac godzinami... znajomi Anglicy zrobili tak, ze On sie wyprowadzil do rodzicow (bo nie chcieli kombinowac) a Ona z dzieckiem mieszkaja osobno i pobieraja wiecej benefitow tym samym. On zostaje czasami na noc ale tak naprawde nie mieszka z nimi wiec glowe maja spokojna. nie chcieli oszukiwac

Gość 33 44 a ja zrobilam tak
Mieszkam z ex partnerem, kazdy ma wlasny pokoj, ja jestem samotna matka z dzieckiem. Napisalam list do revenue i podalam, jak wyglada sytuacja. Przyslali mi tylko aplikacje do wypelnienia i zapytali tylko o dokladna date rozstania

Gość Beneficira;)))DDD
Roksana powiem Ci jak pókniemy browara;-)

Gość hejhejhelllo
wlasnie,moja krewna tez podala ,ze jest samotna matka z 2 dzieci,dostaje ok200f na tydz.pracuje na pol etatu.ale mieszka z ojcem tych dzieci czyli sa razem;)i sie chwali ile ona pieniedzy niema;)ze stac ja na wszystko.ciekawe czy jakby niemiala benefitow czy by stac ja bylo na chlen ,raczej nie..nielubie ludzi pazernych;)ciekawe kiedy beda sprawdzac takich oszustow;)

Anglia nie chcieli oszukiwać hahaha a to dobre, przecież oszukują bo są naprawdę w związku a skoro są w związku maja wspólne pieniądze. Mieszkam tu 18 lat i nigdy nie wzięłam grosza który mi się nie należał, to ze Anglicy oszukują nie znaczy ze ktokolwiek to popiera, wiec jeśli Wy chcecie oszukiwać tez Was na tym forum nie będziemy popierać.Ale róbcie jak chcecie, jak Was złapią to grozi to więzieniem, rekordem kryminalnym ( a z takim rekordem trudniej o prace ) i oddaniem wszystkiego co nie powinno być Wasze no i pożegnanie się z benefitami nawet takimi które się należą, powodzenie kretacze.

Gość hbchjdkcvhnjdkcj
żal dupe ściska jak sie czyta takie rzeczy. ślub sie bierze z milosci idiotko a nie dlatego ze bedziesz miala benefity czy nie. idz do pracy leniwa krowo albo wracaj do polski.

Gość kokosanga
Wczesniej czy pozniej i tak sie wpadnie. Lepeij wczesniej :D bo mniej do oddania i mniejsza kara. U mnie na osiedlu tez taka byla madra, teraz pracuje po 12 godzin i z dlugow wyjsc nie moze.

Gość hejhejhelllo
dzieki badel.;)raczej chyba nieodwazylabym sie napisac....nieweim ja w porownaniu do nich swinia niejestem....co mi radzicie napisac czy nienapisac?

Gość vanillasky..
pisz, ja kiedys napisalam i nie zaluje. my z mezem zbyt ciezko pracujemy,zeby inni na tym korzystali!

Napisz to jest anonimowe, nigdy sie nie dowie ze to ty, a świnia będziesz jak ich nie zglosisz , to jest nieuczciwe i nieuczciwosci nie powinno się wspierać.

Gość samotna mama ma lepiej
ja jestem mężatką i mamy córkę . obydwoje z mężem pracujemy na cały etat. zarabiamy po 250 Ł tygodniowo. moja koleżanka angielka.jest samotną mamą. kiedys sprawdziłyśmy ile my mamy a ile ona. i wyszło że ma około 70ł wiecej na tydzień. ona pracuje tylko 16 gdzin tygodniowo. Więc nie opłaca się być zamężną hahah. nawet pani w jobcenter tak powiedziała mojej innej znajomej która starciłą pracę.

Gość hejhejhello
kurde ,napisze wam ,ze troche mi oni namieszali w zyciu....poprostu zrobili mi takie swinstwo ,niechce teraz sie mscic..niewiem,zastanowie sie ;)pozdrawiam;)

Gość jhjdj
ale wy jestescie zawistni, jak pies ogrodnika sam nie wezmie i drugiemu nie da. a jak tureckie i murzynskie rodziny rodza po 6 dzieci i biora benefity i maja w d.... czy ktos cos powie czy nie. a polacy maja byc glupi i nie korzystac? bierzecie ile sie da . a w pl niech siedzi ten kto glupi i niech dostaje 70 zl na miesiac rodzinnego. masakra. glupie polskie myslenie, z podatkow. w pl tez te sto zl idzie z podatkow/ to w d... se wsadzcie takie podatki. z podatkow to rzad rzyje a to co daja to ochlapy. KORZYSTAC ILE SIE DA I NIE PATRZEC NA TYCH CO BY CHCIELI A NIE MOGA BO DUMA IM NIE POZWALA A RACZEJ NIE MOGA BO MAJA ZA DUZO KASY I INNYM ZALUJA.

Gość tadaaaam1010
Jezeli mieszkasz z facetem i nie wazne czy to Twoj maz czy partner, konkubent, to automatycznie nie jestes samotna matka. Samotna matka to taka co mieszka sama z dziecmi. Nie oszukuj panstwa. Oni i tak to sprawdza. Mam w pracy Polke, ktora wlasnie dostala list z revenue & customs. Grozi jej wiezienie i ogromna grzywna, poniewaz pobierala zasilki jako samotna a mieszkala z facetem. Sama jej ten list tlumaczylam wiec na 100% wiem, ze to jest prawda.

Gość Fanka Prezesa Wertypa
Ja bym wolala byc mezatka. Samotne matki maja ciezko. Co z tego, ze maja wiecej kasy skoro same o wszystko sie martwia i nawet nie moga isc do pracy bo dziecko musza wychowywac? Bycie samotna matka jest do dupy. A tej kasy to tez bog wie ile nie dostaja, nie sa to jakies kokosy wiec nie zazdrosccie.