Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ej, ej

wakacje w Egipcie ?

Polecane posty

Gość ej, ej

Czy jest tam juz bezpiecznie i mozna planowac urlop ? Orientujecie się ? Był tam ktoś z Was niedawno ? Jeśli jest ktoś kto podzieli się radami dotyczacymy wyjazdu w tamte regiony to bedę wdzięczna za wszystkie wskazówki - to bedzie mój pierwszy wyjazd w tamte strony :)

Gość dhdrtjrtj
miesiac temu byli tam moi rodzice, tydzien temu pojechala kolezanka a za miesiąc jadę ja. Jest tam całkowicie bezpiecznie, wszyscy co straszą to chyba tam nie byli, ludzie nawet milsi niz rok temu, bo tracą turystow i im zależy. W kurorty są zazwyczaj odizolowane i bezpieczne, tylko w miastach nic sie nie zmienilo i sklepikarze są dalej tak nachalni jak dawniej :P

Gość ej, ej
dhdrtjrtj poradź jeszcze cos w kwestii wyjazdu tam :) ja planuję wyjazd na wrzesień. Który rejon proponujesz ?

Gość dhdrtjrtj
aha no i ceny znacznie spadły, wczasy 2 tygodniowe są srednio o 1tys tańsze na osobę w porownaniu do cen w pazdzierniku (które i tak są zawsze mniejsze, ze względu na wczesniejszą rezerwację), a to wlasnie z powodu tych co sieją zamęt gadając ze tam jest niebezpiecznie. Moi rodzice lecieli 2 rok z rzędu, wybrali sie nawet na wycieczke do kairu i jakoś żyją. byli w 5* hotelu, mialo to kosztowac 3,5 tys zł wg katalogtu, ale przez tą panike płacili 2 tys.

Gość dhdrtjrtj
we wrzesniu to masz fajny okres, nie ma tylu turystów w hotelach :) zalezy od tego co chcesz tam zwiedzac, ogolnie sharm el sheikh jest wg mnie lepszy jeśli chcesz zwiedzac piramidy, bo z hurghady jest strasznie daleko. Pozostale wycieczki fakultatywne są identyczne w obu kurortach. No i wybierz sobie fajny hotel z prywatną plażą i duzym basenem, bo spedzisz w nim wiekszosc czasu - w egipcie nie ma co robić na miescie

Gość ej, ej
Dzięki za radę, nie miałam pojęcia który region wybrac, na piramidach zależy mi bardzo :) hotelu szukam 5 *, bezpośrednio przy plaży. Urlop spędzimy we trójkę (2 dorosłych i 11 letnia córka) ile Twoim zdaniem nalaży zabrać forsy ? jaka waluta najlepsza ? pasowałyby mi dolary, bo mam trochę :) Tydzień czy dwa ?

Gość dhdrtjrtj
zawsze czytaj opinie o hotelu do ktorego sie wybierasz, w google jest mnostwo forum gdzie ludzie wypowiadają się odnosnie konkretnego hotelu, radza co ze sobą zabrac a co mozna kupic na miejscu. no i koniecznie butelka koniaku na bezcłowej! kieliszek dziennie i nie ma szans żeby Cie dopadla klątwa faraona :P a zapobiegawczo nie jedz tam lodów, nawet jesli są oryginalne pakowane to są co noc rozmrazane wiec mogą zaszkodzic

Gość ej, ej
Polecasz któryś hotel ? Czy średnia znajomość angielskiego wystarczy ?

Gość To zalezy, kazdy ma swoj
urok. Wazne zeby byc przy miescie, albo jakims centrum handlowym. Raz mialam tak ze bylam w pieknym hotelu nad samym morzem (w pierwszym rzedzie), a naokolo wysoki plot i poprostu pustynia.S.Sheikh, ma bardzo plytkie plaze i dosyc kamieniste. Plytkosc polega na tym , ze 500w morze bylo po kostki. W Hunghardzie trafilam na piekna piaszczysta plaze, tez plytka , ale po 10 m mozna bylo plynac i po szyje bylo moze z 800 m w glab. Kazdy urlop byl piekny. Wrzesien w Egipcie jest piekny, jest bardzo cieplo, ale nie ma sie uczucia piekla, bo to tez juz przezylam. Wez hotel z minimum 4 gwiazdkami, i koniecznie z plaza i sprawdz okolice, czy jest w poblizu jakies centrum, bo tak to bedziesz jak w getto. Po tej rewolucji jakos nie mialam odwagi na Egipt. A tak to jezdzilam co roku i bylo spokojnie , nawet nocami chodzilismy na dyskoteki, czulam sie bezpiecznie.

Gość Jezeli chcesz zwiedzac
to wez rejs po nilu polaczony z hotelem. Wtedy zwiedzisz wszystko, z hunghardy mozna zwiedzic piramidy w Luxorze i Assuan, Z S.Sheikh, nie bylo zadnych wycieczek, tylko samolotem 350 euro (spojrz na mape to zrozumiesz) . Zreszto, to Azja. Hungharda lezy w Afryce.

Gość dhdrtjrtj
tam najbardziej opłaca się wziac dolary, a ilosc zalezy od tego czy planujesz duzo wycieczek, bo generalnie w hotelu i ewentualnie na miescie nie wydasz prawie nic (bo nie ma na co:P). do kairu ceny kształtują sie ok 75 USD, jakies nurkowania, ogladanie delfinow, jeep safari ok 30 USD (ceny sa rozne, musialabyc zobaczyc w katalogu konkretnego biura podrozy). No i jesli wybierzesz hotel, zorientuj się czy są tam biura podrozy prowadzone przez jakis polakow, czesto są i wtedy ich ceny sa znacznie mniejsze niz rezydenta (wycieczki od rezydenta sa w kosmos drogie). Chociaz bedzie was straszyc, ze lokalne biura sa nieuczciwe, ale to po to zebyscie kupili wycieczke od niego.

Gość ej, ej
To jak to w końcu jest ? Ktos wczesniej pisał, że to z Hurgady jest wszedzie daleko. Do Gizy raczej chyba z Hurgady jest bliżej ... Ile forsy brac na taki wyjazd ?

Gość dhdrtjrtj
Jezeli chcesz zwiedzac skad pomysl ze z sharmu nie ma wycieczek? mam przed sobą oferty z sharmu i hurghady i roznicy nie ma. i owszem, sa tez wycieczki samolotem ale wlasnie z hurghady

Gość Prawde mowiac, to my
kiedys zgadalismy sie z innymi , bylo nas 10 osob i wzielismy taxibusa i facet nas poobwozil, nawet po ich targach, koszty podzielilismy . Ta wycieczka byla najciekawsza. Ale mielismy dobrego przewodnika. Co do jezyka , to dobrze mowia po rusku , z angielski tez mozna bylo sie dobrze dogadac.

Gość Najlepiej wejdz w mapy
to zrozumisz. Wszystkie zabytki sa w poblizu Nilu. Co do wydatkow to czy dolar, czy Euro nie robi roznicy, bo oni potrafia to dobrze przeliczyc. Do Eura maja wiekrzy respekt. Kupic tam nie ma zabardzo co, i nie w malych sklepikach dla turystow. Malo ale sa sklepy panstwowe i tam bylo z 10 razy taniej. Na przyklad kubek- pamiatka (ladna) kosztowal 1.5 Euro, a u prywatnych 10 Euro. Nawet ladne zabawki dla dzieci byly. Egipcjanie , jak malo gdzie kochaja napiwki. To jak dasz 1 Euro od czasu do czasu, beda jeszcze bardziej przyjacielscy. A wycieczki, to na miejscu sie zorientujesz. Ale jezeli jedziesz na tydzien ...to zamalo.

Gość I jeszcze jedno ,
z drobnostkami nie chodzic do lekaza, sa strasznie drodzy dla turystow, najlepiej do apteki ich aptekaze sa wysoko wykwalikowani i nic nie kosztuje.

Gość revitaly
Bardzo dobre porady. Moja znajoma była jakiś czas temu w Egipcie, poza tym że bardzo jej się podobało to nabawiła się chrobry żołądka. Dlatego też wart tam jechać na wczasy, gdzie zapewniają ci całe pożywienie i wodę w hotelu. Teraz takie wczasy są dość tanie na http://allinclusive.com.pl/ widziałam dzisiaj za niecałe 1400 zł do Hirghada.

Gość revitaly
znaczy się Hurghada :)

Gość Gracek90
Witam. W tegoroczne wakacje miałem okazje wybrać się z rodziną do Egiptu. Najlepiej jest pojechać do Hurgady, tam na pewno będziesz się świetnie bawić. Jeżeli zaś szukasz dobrego miejsca, gdzie będziesz mogła dokonać odpowiedniego wyboru to polecam sprawdzić tutaj: http://www.odlotwakacje.pl/p,wczasy-w-Egipcie

Gość malinowe33

od Egiptu lepszy jest Izrael i polecam pojechać tam na wycieczkę objazdową Mozaika Izraela z Konsorcjum 

Gość Parima

ja byłam z  Coral Travel w Egipcie i szczerze mówiąc jestem bardzo zadowolona z biura. Pełna opieka, doskonale się bawiłam i super odpoczęłam! wakacje bardzo udane