Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paulina741

KOLONOSKOPIA

Polecane posty

Gość paulina741

Witam Mam pytanie do Pań, które przeszły przez kolonoskopię. Jak dokładnie wygląda to badanie, trzeba się wypiąć czy coś? I może trochę głupie pytanie, ale czy widać całą resztę poniżej odbytu? Nie chciałabym, żeby ktoś sobie tam pztrzył! Proszę o odpowiedź.

Gość poihgfdvbhytr
ttttakkkkkkk

mój ojciec wspomina to badanie jako wyjątkowo nieprzyjemne a nawet bolesne. ponoć kładziesz się na boku, wypinasz pupę i wtedy działają. czy widać? a jak ma nie być widać?

Gość misiaaaaaa
widac wszystkoooooo

Studiuję medycynę i wiele razy byłam przy kolonoskopii. Idzie się oczywiście odpowiednio przygotowanym. Na miejscu dają specjalne ubranko z dziurą - nie widać nic poza odbytem. Kładzie się boczkiem na stole i można obserwować, co widać na ekranie. Pacjenci raczej źle znoszą to badanie. Polega ono na wprowadzeniu powietrza do okrężnicy, nadmiar powietrza ucieka przez odbyt, co wydaja się żenujące pacjentom, ale bez obaw! Każdy tak ma i personel jest do tego całkowicie przyzwyczajony! Po badaniu trzeba poleżeć kilka godzin, a miłe pielęgniarki podają gorzką herbatę, bo po badaniu chce się pić, ale nie wolno jeść. Pozdrawiam i głowa do góry! :)

Gość miałam kolono
i nie słuchaj głupot. jest XXI wiek, nie wiem gdzie Wam (czy waszej rodzinie) robili kolonoskopie, ze bolało i całe tyłki były na wierzchu:O mi zrobili nożyczkami dziurkę na odbyt, więc nie leżałam z gołą dupą. dostałam oczywiscie narkozę i obudziłam się po wszystkim- nic nie czułam, badanie wspominam bardzo komfortowo. było to w sierpniu 2010 . a mój tata miał kolono teraz 13.06 i w jego przypadku było tak samo jak w moim. nie bój się!

przed badaniem chyba jeszcze musiał wypić jakieś środki przeczyszczające.

Gość miałam kolono
tę dziurkę wycieli mi oczywiscie w majtkach heh;)

Gość miałam kolono
idz koniecznie do takiego szpitala gdzie do badania usypiają ( choć ponoć teraz już tego badania na żywca nie robią), bo na żywca to faktycznie makabra. ale jak dadzą narkozę to pełen komfort

Gość miałam kolono
to bardzo dziwne, nie wiem co to za szpital. ja jestem z Wrocławia

Gość miałam kolono
aha i tez oczywiście na nfz ( tak nas okradają to niech chociaż raz będzie pożytek)

Opieka Medyczna już od 2,70 dziennie. Opieka Medyczna SIGNUM dla Ciebie. Poczuj solidną i dostępną opiekę medyczną. Jeden telefon: 26 specjalistów, badania laboratoryjne i diagnostyczne, rehabilitacja oraz wiele innych usług medycznych. 800 placówek w całej Polsce. Tylko z nami kompleksowo zadbasz o swoje zdrowie. Dowiedz się więcej: Marta Żalińska, 502-159-660, marta_zalinska@wp.pl

Gość paulina741
Bardzo dziekuje za odpowiedzi. Naczytalam sie roznych bzdur i dlatego boje sie isc. Jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi, teraz juz musze isc na to cholerne badanie.

Gość lady charlotte
nie martw się, to badanie nie jest tak straszne jak wszyscy o tym piszą! Też musiałam je wykonać i polecam ci znaleźć taką placówkę medyczną, gdzie robią to na znieczulenie. Też się bałam, więc poszłam prywatnie do Certusa przy Grunwaldzkiej w Poznaniu. Rewelacja! Naprawdę rewelacja! badanie wykonali mi na znieczuleniu i dosłownie nie odczuwałam żadnego bólu, ani w trakcie badania, ani też na drugi dzień. Do tego opieka była super, a samo badanie wykonane w ciszy, spokoju, intymnie, bez zbędnych gapiów i jak to mówisz "wypinania tyłka". Po prostu po ludzku :) Mam nadzieję, że też ci się udało trafić na dobrą placówkę!

Gość we wroclawiu nie slyszalam o
narkozie przy tym badaniu. To w zasadzie nie boli. Tylko jest takie upokarzajace :O

Gość szafirek elwirek
co w tym badaniu upokarzającego? też jestem z Poznania i byłam w tej samej placówce co poprzednia forumowiczka, w Certusie. Tam naprawdę zależy im na pacjencie! Zawieźli mnie na salę zabiegową w szpitalnej piżamce ;) dostałam znieczulenie ogólne i spałam sobie smacznie. Sala była przyciemniona, było tylko kilka osób, a badanie nic nie bolało. Mimo, że o badaniu są różne wyobrażenia ja czułam się bardzo komfortowo u nich. Z tego, co pamiętam leżałam chyba na boku ;)

Gość pacjentka2
ja dziś miałam kolonoskipie. dostałam szpitalne obranko z dziurką, wenflon, którym podali mi znieczulenie (w sumie najmniejsza dawke) i wprowadzili 'rurkę' do odbytu. na początku jest to nieprzyjemne, ale da sie przyzwyczaić. na zakrętach jelit trochę boli, ale to przez to, że za bardzo byłam spięta, jak się rozluźniłam to już było ok;) pobrali mi próbki z jelita - zabieg całkowicie niebolesny. dodatkowo lekarz rozmawiał ze mną cały czas na tematy całkiem niezwiązane z zabiegiem i udało mu się odciągnąć mnie od nieprzyjemnych myśli. nic krępującego. najgorzej zniostał 2dniową głodówkę i picie przeczyszczających płynów. według mnie nie ma się czego bać - nie taki diabeł straszny jak go malują ;)

Gość Gościuuu
hej:) mam pytanie , czy mężczyzna powinien się ogolić do kolonoskopii?

Gość gość
Wiele zależy od miejsca, w którym robimy to badanie. Ja wiedziałam, że jest ono nieprzyjemne więc zgłosiłam się do bardzo komfortowej i polecanej kliniki. Wybrałam Klinikę Galena i nie żałuję. Dzięki temu stres związany z samym zabiegiem był znacznie mniejszy.

Gość gość
W klinice Galena wykonują kolonoskopie prywatnie czy na NFZ. ile kosztuj***adanie , czy to jest drogie . chyba lepiej zapłacić i być pewnym że się przeżyje w ludzki sposób, chociaż bardzo się boje a powinnam to zbadać pół roku temu. Bardzo dziękuję za odpowiedz i życzę zdrówka

Gość gość
to badanie zrobić w narkozie czy w znieczuleniu miejscowym , widzieć, rozmawiać i nie czuć żadnego bólu, jak jest lepiej dla pacjenta ? może narkoza jednak /

Gość gość
Jestem 3 dzień po kolonoskopi,miałam w narkozie żadnego bólu,a fortrans dla mnie przed zabiegiem to był pikuś 4 litry w ciągu 5 godz wypiłam jelita dokładnie oczyszczone,i wcale nie taki straszny w smaku jak piszą ,to co naczytałam się wcześniej to tragedia.