Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

cymbałka

**** kiedy zaczac podawac inne posilki i jakie ****q

Polecane posty

mała ma 3,5 miesiąca , cały czas na piersi. kiedy podać pierwszy inny posiłek i jaki??

Gość ja tez jestem w 33tc
no, no cymbalaka wreszcie urodzials :D pamietam Twoje tematy o tym ze juz zaczynasz rodzic a potem sie okazywalo ze jednak nie. :D Moze opiszesz swoj porod. Ciekawa jestem. ;)

Gość jak na piersi to po 6 miesiacu
i zacznij od warzyw najlepiej od marchewki. Albo kup słoiczek albo ugotuj marchewkę i zmiksuj na gładką papkę. Po 4 miesiącu podaje się dzieciom na modyfikowanym mleku

cięzko było, ale dałam radę :) teraz mam śliczną córeczkę, którą zaraz będę kąpała... Julka. jak mała zareagowała?? podawałaś codzioennie czy co kilka dni?

po 6 miesiącu to muszę już iść do pracy i myslalam, ze mozna mniej wiecej od 4 miesiąca :(

Cymbalka corka nie miala wysypki,ani "luznych " kupek. Jestem matka ktora nie stosuje sie do schematow zywieniowych. Corka wczesnie zaczela jesc zupki (wlasnej roboty). Jak miala 8miesiecy dostawala kanapke (kosteczki 1,5cm na 1,5cm). Lekarze chwala mnie za to,poniewaz znaja przypadki, dzieci rocznych,ktore jedza papki przeznaczone dla 6miesiecznych bobasow. Pozatym dziecko musi wyrobic sobie nalog gryzienia. Po 6 miesiacu moja cora jadla skorki chleba-uwielbiala je :)

Gość Ewela 19
Jak jest na piersi to nie wcześniej jak od 6 miesiąca, a jak na modyfikowanym to nie wcześniej jak od 4 miesiąca. Najpierw kaszki ryżowe, potem zbożowe, potem warzywa jednoskładnikowe, potem owoce jednoskładnikowe (nie odwrotnie, bo dzieci maja tendencję do preferowania słodkiego, więc jak zasmakują najpierw owoców, to potem może być kłopot z podaniem im warzyw), potem warzywa wieloskładnikowe, potem owoce wieloskładnikowe, potem dania złożone mięsno-warzywne i jajeczno-warzywne z dodatkiem makaronów, zbóż itp., potem desery złożone np. z dodatkiem jogurtu, zbóż itd., potem przekąski chrupkie i wszelkie finger foods (jedzenie dawane do rączki, czyli kawałki warzyw, owoców, pretzle, chrupki, sucharki itd.). Tak wygląda kolejność wprowadzania posiłków stałych. Jeśli kupujesz gotowe produkty, to na każdym opakowaniu masz podany miesiąc, od którego możesz je wprowadzać.

Gość Ewela 19
Po 12 miesiącu normalna dorosła dieta i mleko krowie (o ile dziecko jest zdrowe i nie ma alergii pokarmowych).