Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość abudabudab

Macierzyńskie? Wychowawcze? Pomocy!

Polecane posty

Gość abudabudab

Jestem w 5 tyg. ciąży. Chcialabym się dowiedzieć jak to jest z macierzyńskim, wychowawczym itd.? Jeżeli np. za mies. czy 2 poczuje się gorzej i nie będę mogła pracować to idę na zwolnienie czy na macierzyńskie? Jak to wygląda ze strony pracodwacy, czy zostaję wtedy bez dochodu? Jestem zielona w tym temacie dlatego bardzo proszę o pomoc.

Gość gdy się czujesz źle
to przysługuje ci L4. W ciąży jest płatne 100%. Macierzyński można wziąć najwcześniej dwa tygodnie przed porodem. Macierzyńskie jest płatne przez ZUS -w wys. praktycznie takiej jak twoja pensja. Wychowawczy jest bezpłatny, można się starać przy niskich dochodach na osobę o zasiłek wychowawczy. I to wszytstko.

Gość abudabudab
L4 to zwolnienie tak? Kto za nie płaci i jak długo mogę być na takim zwolnieniu?

Gość abudabudab
up

Gość taka sobieeee
na L4 mozna siedziec całą ciąże jak masz wskazania juz dobrze nie pamiętam ale po 33 dniach zwolnienia obowiazek wypłacania wynagraodzenia przechodzi na ZUS

Gość gdy się czujesz źle
tak L4 to chorobowe. Pierwsze 33 dni zwolnienia w danym roku płaci pracodawca a potem już ZUS. Jeżeli pracodawca zatrudnia więcej niż 20 osób wówczas chorobowe wypłaca cały czas pracodawca a ZUS mu zwraca pieniądze. Jeśli zatrudnia mniej niż 20 osób to chorobowe wypłaca bezpośrednio ZUS.

Gość abudabudab
Dziękuję bardzo :)

Gość martakarta
Czy musi być jakiś mega ważny powód czy jak powiem lekarzowi, że źle się czuję i mam w pracy nieodpowiednie warunki (zapach oleju) będę mogła iść na zwolnienie do końca ciąży? Czy może jestem na zwolnieniu tylko jakiś określony czas?

Gość no nie raczej nie
dostaniesz zwolnienia do końca ciąży. Chyba że byłby to bardzo ważny powód -zagrożona ciąża itp. Ale tak to dają L4 na miesiąc a potem na wizycie przedłużają.

myślę że zapach oleju jest powodem wystarczającym. Jeśli masz w pracy styk z toksycznymi substancjami, każdy lekarz da ci zwolnienie. Pierwszy miesiąc płaci ci pracodawca, potem obowiązek ten przechodzi na zus. Tylko musisz co jakiś czas dostarczać zwolnienie od lekarza dla pracodawcy, on przesyła je do zusu jak pamiętam. Dostajesz 100% Twojego dotychczasowego wynagrodzenia. Jednak jeśli twoje zwolnienie trwa ponad podajże 182 dni, dostajesz wezwanie od zusu i musisz przedstawić im historię "choroby" bo po tym czasie zus wypłacał ci będzie zasiłek rehabilitacyjny. Też 100 % wynagrodzenia. Jak urodzisz, idziesz na macierzyński. W szpitalu , przy wypisie, dostajesz zaświadczenie od lekarza, uprawniające cię do macierzyńskiego. To zaświadczenie musisz przekazać szefowi. Po skończeniu możesz iść na urlop wychowawczy, któy trwa chyba do 3 lat, może on być opłacany przez mops, jeśli twoje dochody nie przekraczają kwoty , cś w okolicy 550 na osobę. Jednak zasiłek ten za wysoki nie jest. Nie więcej jak 500 zł jak pamietam

Gość martakarta
To co mam zrobić jeśli w pracy warunki (zapachy oleju, rozpuszczalników itd.) mogą zagrażać dziecku? :( Szef nie może nic zrobić bo pracuje w pomieszczeniu w którym były te płyny trzymane i wciąż utrzymuje się ten zapach. W żaden sposób nie idzie się go pozbyć, a przenieść mnie też nie idzie bo nie ma gdzie. To malutka firma... z jednym małym biurem. Co mam zrobić?

o pomyliłam się, jak ja rodziłam zasiłek jeszcze był :) przeraszam za wprowadzenie w błąd :) autorko, powiedz poprostu lekarzowi że źle się czujesz, masz skurcze, że w pracy pracujesz przy toksycznych substancjach. Powinien Ci dać zwolnienie