Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

angie_angie

W jakich przyprawach najlepiej upiec karkówke? Czy musztardę też dodac?

Polecane posty

Gość nie lubię karkówki
ale dałabym oliwę z czosnkiem i sosem barbecue. Ostatecznie zamiast bbq może być musztarda.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie lubię karkówki
Może być każda dowolna jaką lubisz, tylko że francuska ci tak nie oblepi całej karkówki, lepsza byłaby o jakiejś jednorodnej strukturze, a nie taka kulkowa, ale jeśli chodzi o smak to ok. Może jak nie masz musztardy to zasmaruj keczupem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o rzeszty
polecasz zasmarowac kechupem albo sosem barbacue, ale wyobraz sobie, ze ktos moze nie lubic miesa zaslodzonego w/w sosami co smakuja (szczegolnie bbq) jak zakolorowany syrop kukurydziany ;) do autorki: ziola, jakiekolwiek lubisz, ale do wieprzowiny szczegolnie takie mocniejsze- majeranek, czaber tymianek. musztarda jak najbardziej, czosnek, moze byc sproszkowana suszona cebula lub czosnek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ostatnio dostałam od znajomej przepis na pieczina w rekawie karkówkę. 1 karkówka 0k.1,5 kg kilka ząbków czosnku majeranek sól pieprz słodka papryka w proszku 3 łyżki musztardy sarebskiej 5-6 łyżek oleju Umytą i osuszoną karkówkę,po-nakłuwać (po całości)cienkim długim nożem,w powstałe otwory włożyć cienkie plasterki czosnku,z oleju musztardy i majeranku i papryki w proszku zrobić marynatę(jak ktoś lubi można dodać 1 łyżeczkę miodu)Karkówkę doprawić do smaku (niewielką ilością) soli i pieprzem i obsmażyć na gorącym oleju 2-3 minuty z jednej strony i 2-3 z drugiej.Ostudzić .Włożyć ją do marynaty i dobrze nią natrzeć w całe mięso.Przykryć naczynie,w którym się marynuje i dać na 12 godzin do lodówki.Do marynaty można też dodać ze 2 ząbki przepuszczonego przez praskę czosnku jak ktoś lubi takie czosnkowe mięso.Włożyć do rękawa i piec ok 1,5 godziny w 190 stopniach.10 minut przed końcem pieczenia od góry rozerwać delikatnie rękaw i włączyć termoobieg.Po tym czasie karkówkę zostawić jeszcze 15 minut w wyłączonym piekarniku.Wyjąć ją i ostudzić jeszcze z pół godziny.Sok mięsny jaki zebrała się na spodzie rękawa,zlać i na jego bazie zrobić sos.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
margolka66- na bazie zrobic sos....tzn podbic maka np? moze głupie pytanko, ale nie jestem mistrzem kuchni:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
W szklance wody rozrobić dokładnie 1 łyżkę mąki i 3-4 łyżki śmietany.Dobrze wymieszać .Sok z karkówki dać do rondelka,doprowadzić do wrzenia wlać wodę z mąką i śmietaną i na małym ogniu gotować , ciągle mieszając,aż sos zgęstnieje,jakby wyszedł zbyt gęsty dolej ociupinę wody.Skosztuj i ewentualnie dopraw wg uznania solą i pieprzem, ale chyba nie będzie trzeba.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dzięki:) chciałam dziś zrobic te marynatę, by na jutro miec mięsko,ale niestety w domu mam tylko musztardę francuską:( wiec będe robiła marynatę bez musztardy. Mam andzieję, ze tez będzie pyszna:) pozdrawiam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ząbki czosnku - majeranek - natka pietruszki - oliwa z oliwek - może być czosnek granulowany - papryka ostra - czubrica itp zapraszamy na http://sklep.przyprawiamy.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja wogóle nie lubie karkówki w musztradzie, raz zrobiłam i mi nie zasmakowała. ja najczęśćiej kupuje pomysł na karkówkę z winiary.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przyprawy
Karkówka najbardziej aromatyczna wychodzi jesli dodamy mieszankę przypraw do wieprzowiny. Ostatnio natknęłam sie na sklep NPS-Mix jest tam szeroki wybór przypraw z całego świata nie tylko do mięs, ale także zup oraz sosów http://www.najlepszeprzyprawyswiata.pl/przyprawy Naprawdę warto zajrzeć do tego sklepu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja eksperymentuje, musialabym byc w domu i zajrzec do szafki aby C***odac ziola jakich przewaznie uzywam, ale napisze, co pamietam: lyzka miodu, gorczyca,rozmaryn, ziele angielskie, pieprz ziolowy (czasem jalowiec), czosnek koniecznie !!! majeranek dosc czesto, papryka jak mnie najdzie, koniecznie oliwa z oliwek. Mocze w tym dobe albo dwie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość saranowak
Świetną przyprawę do karkówki znalazłam na stronie http://nmr.com.pl. Mogę polecić sklep, sprzedają świeże rzeczy a nie jakieś które przeleżały wieki na magazynie. Klienci mi zaczęli dużo częściej chwalić karkówkę właśnie od momentu jak zaczęliśmy tę przyprawę dodawać. Wcześniej mieliśmy zwykłą mieszankę z marketu, która pełna była różnych sztucznych wsadów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×