Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość coz_zrobic_problem

wymiana dowodu osobistego

Polecane posty

Gość coz_zrobic_problem

Mieszkam w Anglii, wyszlam tu za maz. Ze wzgledu na zmiane nazwiska musze wymienic dowod osobisty. Tyle, ze mam problem, bo co prawda jestem w Polsce zameldowana, ale tam juz nie mieszkam od kilku lat. W druku nalezy podac adres stalego zamieszkania. Mieszkam tutaj, w Anglii, ale przeciez nie podam tego adresu, bo pewnie nie wydadza mi na niego dowodu. Jaki adres podajecie??

Gość heheh i slusznie
nie musisz podawac zadnego adresu

Gość co_zrobic_problem
W druku jest miejce na adres i mozna wpisac albo adres tymczasowy lub staly. w dowodzie adres jest rowniez podawany. Wiec mozna wyrobic dowod bez podawania adresu? Piszesz z wlasnego doswiadczenia?

w ustawie o ewiedncji ludności i dowodach osobistych Art. 37. 1. W dowodzie osobistym zamieszcza się: 1) nazwisko i imię (imiona) oraz imiona rodziców i nazwisko rodowe, 2) datę i miejsce urodzenia, 3) adres miejsca zameldowania na pobyt stały, a w razie jego braku - zameldowania na pobyt czasowy trwający ponad dwa miesiące; w przypadku braku zameldowania na pobyt stały albo pobyt czasowy trwający ponad dwa miesiące, danych o adresie nie zamieszcza się, Papiery składasz w konsulacie (drogo), albo w dowolnym polskim urzędzie, ale musisz z tego urzędu dowód odebrać. Nie można mieć za to bez adresu Prawa Jazdy.

Gość hehehe i slusznie ....
pisze z doswiadczenia mojego narzeczonego, ktory nie ma wpisanego adresu w dowodzie osobistym ja mialam o wyboru, wpisywac albo nie

Gość co_zrobic_problem
Jasiek:W druku zamieszczone jest pytanie o adres zamieszkania, a nie zameldowania. Jestem tam zameldowana, ale nie mieszkam. Bardzo dziękuje za odpowiedź :-) heheheh i slusznie: dzięki nie wiedziałam, że można bez adresu :-)