Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karuzela od niedziela

niemowlęta od 6-12 miesica rozwój-postępy

Polecane posty

mamy dzieci w tym przedziale, podzielcie się informacją o rozwoju waszych dzieciaczków. każde dziecko jest inne i robi dużo rzeczy w innym czasie ale moze warto się wymienić spostrzeżeniami ... to może i zacznę ... syn jutro kończy 8 miesięcy,waży 9100 i mierzy 73cm, nie ma ząbków ,dieta różnorodna odpukać na nic nie reaguje źle, alergii brak. je dość często co 2,5-3 godz. noc już od długiego czasu przesypia. zasypia o 21.30 budzi się ok. 5.30-6.00 rano zje i dalej śpi.choć ostatnio zaczął wstawać o 7,30 do 8.00 jego rozwój: sam siedzi stabilnie , bez podparcia wyprostowany, lecz nie potrafi sam usiąść, w łóżeczku w pozycji siedzącej próbuje wstawać na nóżki . bardzo lubi leżeć się bawić na brzuszku, dużo czasu tak spędza, raczkuje do tyłu i się buja. a jak wasze maluszki.

Córka 12miesiecy. Je co 3godziny (śniadanie -owsianka ,2sniadanie -serek ,albo kanapka z wedlinka ,odiadek - je to co my ,deser-owoce , kolacja -mleko ,w miedzy czasie pije soczki i wode). Przesypia cala noc. Śpi od 20 do 6-7 . Sama siedzi,raczkuje,sama chodzi. Probuje sama jesc lyzeczka i widelczykiem. Robi kosi lapki,bije brawo,papa,przesyla buziaki. Mowi baba,mama,da (czyli daj), bu (czyli bum). Pewnie o czyms zapomnialam :)

Gość mama roczniakamama
moje dziecko za kilka dni skonczy roczek, wazy 9,5 kg ,zabki ma 2 ktore wyszly w 10 i 11 miesiacu, teraz ida nastepne, alergia byla, powoli zanika(przynajmniej tak nam sie zdaje bo probujemy roznych rzeczy i jest ok:)) je ok 5 posilkow dziennie w miedzyczasie ciasteczka/ wafelki ryzowe. pije sama wode. zasypia 18-19 budzi sie ok 6 przewaznie ale czasem(rzadko) sa duze odstepstwa. w dzien spi 1 raz ok 2-3 godzinki, chyba ze zdarzy sie pobudka np o 5 to klade jeszcze ok 7-8 na troszke. rozwoj: chodzi sama od miesiaca, wstaje sama bez podporki, siada, raczkuje juz teraz sporadycznie, mowi mama, tata, baba, brum, hau hau, ma(nie ma),ala, bu(but) pokazuje uszko, bije brawo, pokazuje jaka jest duza, robi papa,pokazuje gdzie ma zabki, wie ze buta/skarpetke wklada sie na nozke, kapelusz/czapke na glowke, sliniak na szyjke.

a dodam jeszcze w dzień spi 2-3 razy po przeważnie 2 razy po 1,5 godz. choć są dni że śpi 3 razy w dzień.

ilość drzemek zależnych od tego do której śpi. bojak wspominałam budzi sie ok 5.30 ale bo mleku dalej śpi . więc przedział pobudki to 7.00- 9.00 rano

Gość mamamama26
mój ma 8 miesięcy skończone i 3 dni - zębów brak - siedzi sam ale czasem się przerwaca na brzuch jak chce po cos sięgnąć daleko- siadac nie umie i wogóle nie kuma siadania - za to ciągle próbuje wstawać w łóżeczku i chodzi trzymane pod paszkami czy za palce - raczkowania kompletnie nie chce - jak lepszy na brzuchu to w 3 sekundy obraca sie na plecy - ulubione zajęcie to siedzenie w wózku i spacerowanie - lubi też siedzieć w piaskownicy wypełnionej klockami, kulkami i wszelkimi zbawkami które sobie odkopuje - aaa i uwielbia teletubisie - jak trzeba żeby szybko i ładnie zjadł albo uspokoił sie to 5 min teletubisiów i po sprawie (nie wychowawcze ale co tam - zaczęło się jak był problem z jedzeniem nutramigenu bo ma skaze i teraz pare minut dziennie patrzy) pozatym jest mega żywym dzieckiem, energicznym, łatwo się nudzi i co chwile chce robić coś nowego i potrafi dorosłego nieźle zmęczyć... je na śniadanie kaszkę zbożową plus mleko, potem sinlaka, obiadek ze słoiczka, deserek i kaszke ryzową plus mleko na noc - usypia koło 19 - w nocy raz je samo mleko chyba na zasadzie picia bardziej i śpi do 6 - 7 rano waży 8500 i ma 74 cm

Gość mamamama26
aha i pije samą wodę a w dzień sypia też 2 - 3 razy od 15 min do 2 godzin - zależy niewiem od czego

Gość mama roczniakamama
mama26, wspolczuje z nutramigenem u nas tez to jest. na szczescie cora go dobrze przyjela, wczesniej pila pepti ale nutramigen to juz swnstwo do potegi. i pije go nadal mimo posmakowania roznych pysznych rzeczy ktore mozna jesc;) na szczescie niedlugo prawdopodobnie go odstawiamy:)

mój między posiłkami pije soczek albo wodę, co do siadania to chce, bo sie dwiga ale niestety nogi nie dają za wygrane i są chyba silniejsze bo kiedy zostanie postawiony na nóżki potrafi stać sam trzymając łóżeczko czy inny mebel.

dziewczyny współczuje waszym dzieciaczkom alergii i skaz. choć zapomniałam wspomnieć bo może i nie ma alergii na pokarmy to niestety ma na słońce, ale lekarz kazał nam przyzwyczajać puki skóra młoda do słoneczka. kremy i wystawiać na słońce, poprawa jest ....:-)

Gość mamamama26
no niestety u nas z nutramigenem było ciężko - jadł go bardzo małe ilości - często był głodny - potrafił po 12 - 14 godz nie jeść i dalej go niechciał- wybawieniem były dwie rzeczy - inne smaki po 4 miesiącu i że można było dosypać troche kaszki smakowe, albo owoce ze słoiczka - wprawadziliśmy też sinlaka i jedno mleko wypadło z jadłospisu - a teraz wszystkie posiłki ładnie je a te dwa z nutramigenem to wieczór je na śpiocha a w dzień puszczamy teletubisie i wcina super

Gość mama roczniakamama
u nas na szczescie alergia chyba mija i nie zadnych oznak, czasem cos sie pojawi malutkiego ale szybsciutko znika, w porownaniu z tym co bylo pol roku temu to jest wspaniale:) takze powolutki podajemy corce to co jemy my i poki co odpukac jest dobrze:)

Gość mama roczniakamama
niestety w jakiejs postaci musi to mleczko dostac wiec wspolczuje z ta odraza do nutramigenu ale jednoczesnie rozumiem twoje dziecko:P sama mam odruch wymiotny jak to powacham. mam nadzieje ze prowokacja u nas przejdzie pomyslnie i bedziemy mogli przejsc na zwykle mleko modyfikowane:)

Gość mamamama26
a jak u was wyglada ta prowokacja? u mojego synka już od dawna nie widac żadnych objawów alergii i też chciałabym sprawdzić czy nadal ma skaze czy minęła i zaczełam od podawania połówki jogurty - narazie nic mu nie jest ale dopiero 2 razy dała co dwa dni

Gość mama roczniakamama
widze ze zalozylas temat o zlosci niemowlat;) ja moja po prostu zostawiam na podlodze jesli to sie dzieje w domu, szybko jej przechodzi. jesli np na placu zabaw nie moze isc tam gdzie chce to po prostu trzymam ja na rekach mimo ze placze, ale stawiam na ziemie i czekam az jej przejdzie. przechodzi zwykle szybko, czesto jej mowie ze na to nie pojdziemy bo jest za mala i nie moze(choc pewnie tego nie rozumie) ale pojdziemy np na hustawke albo do piasku(bardzo to lubi) wiec to jest mozna powiedziec klin klinem metoda.

Gość mama roczniakamama
mamy przyjsc z mlekiem modyfikowanym i nutramigenem do lekarza, mala ma to wypic i mamy sie krecic niedaleko przez ok 2-3 godzinki. pozniej stopniowo bedziemy zwiekszac miarki zwyklego mleka. ale ja juz podaje malej powoli to co my jemy a tam czasem sa jajka, mleko, np w nalesnikach. poki co jest ok. juz nie trzymam diety tak bardzo jak wczesniej. wlasciwie daje jej wsyztsko sprobowac, a jak jej smakuje i uwazam ze jej nie zaszkodzi to jej daje i ewentualnie czekam na jakies oznaki alergi

Gość mamaswojejcórci.
Córcia 8,5 miesiąca, waga 7200. Siedzi samodzielnie, siada, chodzi w chodziku, powtarza sylaby bababa, łałałała itp. Spi od godz 20-6-7. Je w sumie już prawie wszystko (piersią nie karmię od 3 tygodni) Teraz robimy zupki, deserki, soczki. Jest małą alergiczką. Wszystko robię jej sama. Słoiczki kończą się wysypką i płaczem. Ma 1 ząbka (od 2 dni :D) i wychodzi drugi. Ogląda książeczki, pokazuje przedmioty np. pytam gdzie jest Misia (kotka) to patrzy na nią i pokazuje rączką, wie gdzie są bocianki (gniazdo widzimy zawsze na spacerze), pokazuje aniołka (obrazek na ścianie) i wiele innych. Jak chce pić to patrzy na butelkę i daje znaki dźwiękowe :D Zaczepia wszystkich - krzyczy EEEEEEE i wyciąga ręce. i takie tam.

Gość mamaswojejcórci.
Zapomniałam dodać, że raczkuje, ale często upada na buźkę w związku z czym pozwalam jej tylko na łóżku pod moją baczną opieką.

Gość mamamama26
odnośnie złości to u mnie jest problem bo mały często i intensywnie się złości - mam wrażenie że szybciej się zakrzyczy albo zapłacze niż ustąpi - i ma taką reakcję jak np. bawi się 10 min i potem już niechce i straszna złość albo chce robic coś innego - ogolnie jak za długo siedzi w 1 miejscu - zwłaszcza w domu - na zewnątrz jest dużo lepiej

Mój syn ma 6,5 miesiąca. Zębów nie ma. Przewraca się z pleców na brzuch i odwrotnie. Nie siedzi sam. Spi całe noce od 21 do 5-6 rano. Waży 9,5 kg mierzy 75cm. Jak leży na brzuchu to "staje" na kolankach jakby do raczkowania, ale ręce jeszcze za słabe i dupka jest w górze, a głowa leży na kocu:) Smiesznie to wygląda. Mówi tylko po swojemu. Jak myślicie, słabo się rozwija?

Gość mama roczniakamama
po pierwsze- ja mysle ze rozwija sie bardzo dobrze: moja w tym wieku byla na podobnym etapie, posadzona siedziala ale tylko chwilke bo nie umiala utrzymac zbyt dlugo rownowagi;) wlasnie jak miala 6,5 mies to zaczynala bardzo powoli przygode z siedzeniem, dopiero pozniej robila tak jak ty opisujesz "start do razkowania", ok 7 miesiaca. takze mysle ze twoje dziecko rozwija sie super:)

Mój ma 8 miesięcy i 11 dni umie: od szóstego miesiąca samodzielnie siedziec, przewracac się z plecków na brzuszek i odwrotnie, dawac czesc, samemu pic z butelki, chodzic w chodziku od siódmego miesiaca: przybija piatke, sam siada, sam wstaje, chdzi w łóżeczku od ósmego miesiaca: raczkuje, chodzi przy meblach i trzymany za raczki, raczkuje, robi cacy, ma 6 zębów i szykują się dwie górne dwójki do wyjścia, mówi baba, budzi sie o 3 w nocy bez przyczyny, zasypia po 20minutach i spi do 7.00 za dnia ma 2 drzemki, jedna godzinna i druga dwugodzinna, no i chyba tyle:P choc pewnie o czyms zapomniałam :P

Moj synek ma 7 miesiecy i 15 dni.. Wazy 9100g i ma 75cm :)) jest bardzo zywym dzieckiem nie potrafi polezec sobie spokojnie na plecach bo zaraz sie przewroci gdzie sie stuknie albo cos /kogos ugryzie. od 2 miesiecy ma 2 zeby.. wyszly praktycznie naraz. Siedzi sam jak go posadze. Probuje z lezenia juz siadac. Nie umie lezec na plecach,odrazu zarzuca noge i jest juz na brzuchu :) przez caly dzien sie cieszy i rozmawia. mama baba dada gaga itd jest straszynym zlosnikiem..krzyczy na wszystkih kto jego podrazi chociaz chwile :) Spi cala noc o jakis dobry 4 miesiecy. W ciagu dnia je co 3 godziny. Hmm.. niewiem co pisac.. wrazie co to cos jeszcze dopisze

DAnko ma 5i pół miesiąca...potrafi juz siedziec trzymając się szczebelek od łóżeczka lub z podparciem...(bez podparcia siedzi ok 15 sekund) lubi bawic sie przewracając z pleców na brzuszek i odwrotnie...chociaz czasem mu nie wychodzi...uwielbia skakac w skoczku i jak dam mu ręce zeby sie podciągnął do siedzenia to on staje na nogi :D jest strasznie zywym dzieckiem i z tego co widze to za jakis miesiąc lub półtora zacznie juz raczkowac... :)

Dzisiaj ucze go usypiac samego...tragedia az serce sie kraja jak tak wrzeszczy...czy któras mam wie ile moze trwac taka nauka usypiania bez darcia zeby juz zasnął??bo dzisiaj darł sie przez godzine