Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dowód osobisty dla niemowlaka

Dowód osobisty dla niemowlaka

Polecane posty

Gość Dowód osobisty dla niemowlaka

Witam, mam pytanie dotyczące wyrobienia dowodu osobistego dla kilkumiesięcznego dziecka. Mianowicie interesuje mnie czy takiemu dziecku też należy zrobić zdjęcie do dowodu czy tak małe dzieci są z tego zwolnione. Wiem, że siostra wyrabiała synkowi paszport jak miał roczek i nie musiała dawać zdjęcia. No ale oni mieszkają za granicą i mały nie ma obywatelstwa polskiego

Hehe napewno musi byc zdjęcie i stan cywilny :) No i jak podejmie prace to go wyrejestruj z posredniaka Pojebane te ludzie... :O

Gość noo jak to tak.....
A ty masz zdjecie w dowodzie czy raczej wierza ci na slowo, ze to twoj?;) Zrozum, to DOKUMENT. W ksiazeczce zdrowia psa nie musisz miec zdjecia psa, ale w dokumencie, z ktorym CZLOWIEK bez wzgledu na wiek moze przekroczyc granice, zdjecie MUSI BYC.

Gość noo jak to tak.....
A najlepiej zamiast pytac tutaj, to udaj sie do swojego urzedu miasta i tam zapytaj co bedzie potrzebne do wyrobienia dowodu i gdzie polecaja zrobic dziecku zdjecie, bo tez nie kazdy fotograf wie, jak fachowo takie zdjecie dziecku wykonac...

Gość mama synka i zaraz coreczki
Musisz miec zdjecie oczywiscie, ale nie ma z tym problemu, bo kazdy fotograf wie w tej chwili jak cyknac takie zdjecie malenstwu ;) ksennnaaaaaaaaaaa............. - co cie tak smieszy? Normalnie, chcesz jechac za granica to wyrabiasz dziecku dowod lub paszport, bo takie sa wymogi prawne :) Ale tez uwazam, ze to bzdura, bo dziecko sie zmienia, chociaz moj synek mial wyrobiony dowod jak skonczyl 5 miesiecy, teraz ma 2 latka i nadal da sie rozpoznac, ze to on na zdjeciu :)

Piszę to jako mama niemowlaka z dowodem. Musisz mieć zdjęcie, takie przepisy i już. Idziesz do fotografa, dostajesz białą pelerynkę i trzymasz dziecko do zdjęcia. Dowód wyrabiasz za darmo. Wyrabiałam w lutym tego roku. Po co się wypowiada ktoś kto nie wie?;/

Mieszkam w Anglii,niedawno wyrabialam paszport dla mojego 8 miesięcznego dziecka,zdjęcie jest potrzebne.Ten paszport jest na rok,potem następny,również na rok i tak do 5 roku życia.Właśnie dlatego,że dziecko się zmienia. Do każdego kolejnego paszportu potrzebne jest zdjęcie. Zresztą jak będziesz wyrabiać niemowlakowi dowód,to tylko tymczasowy,do niego także potrzebne jest zdjęcie.Jak już ktoś napisał,to jest dokument tożsamości,więc to chyba normalne?

U nas jest jeszcze lepiej. Mieszkam w Holandii i moj synek ma dowod na 5 lat :D Ja wspomnialam wczesniej wyrobiony jak mial 5 miesiecy :D Normalnie paranoja, bo watpie, zeby wygladal tak samo jako powiedzmy 4,5 latek ;)

ok,kiedyś wyrabiali tylko tymczasowy,jednak z paszportem jest tak ,jak napisałam.Co nie zmienia faktu,że zdjęcie musi być.:)

Endlessly - to u ciebie jeszcze lepiej, bo malenstwo mialo 6 tygodni :D Kurcze, czasem te przepisy sa tak glupie, ze az smieszne, ale co zrobic :)

Gość ceeela
Poczytalam sobie Wasze wypowiedzi lacznie z podanymi wyzej linkami i wynika z tego, ze NIE MA obowiazku wymiany zjecia dziecka, czy tak? Jest to wazne dla mnie, bo sporo latam z Anglii do Pl z moja Corka, ktora ma prawie 3 latka a zdjecie robione kiedy miala 5 miesiecy! Ostatnio Pan Celnik na lotnisku delikatnie sie przyczepil, ze zdjecie nieaktualne!!! Wiec MUSZE czy NIE zmieniac to zdjecie.... Troche to by bylo klopotliwe dla mnie :/

Gość miesiąc temu wyrabiałam dowód
dla rocznego synka, zdjęcie jest obowiązkowe a dowód jest wazny 5 lat nic się nie płaci, trzeba tylko przynieść wypełniony wniosek o dowód, dołączyć zdjęcie i muszą być oboje rodzice, żeby sie podpisać przy urzędniku czeka się około miesiąca i na 5 lat z głowy :) a fotograf zrobił zdjęcia bez problemu, ja trzymałam dziecko na rękach, siedziałam bokiem i trzymałam tak małego żeby mnie nie było widać ;) i tyle :)

Gość Ja jestem w podobnej
A nie lepiej wzrobic malcowi paszport? Ja mieszkam w Niemczech i pytałam w polskiej ambasadzie jak bralismy wniosek o ponowienie paszportu tymczasowego co lepiej jako obywatel Polski mieć , dowód czy paszkort na co powiadziano nam że paszport bo lepiej jest respaktowany za granicą (wszak to dokument międzynarodowy) a dowód jak kiedyś pokazywałam w pociągu to najpierw porównywał z wzrorem czy się zgadza :D. My jak wyrabialiśmy paszport córce to miała 2,5 miesiąca i obowiązkowo musiała mieć zdjęcie natomiast wiem że w dowodzie istnieje ta sama zasada no bo niby jak inaczej ;)

Gość ceeela
halo Dziewczyny !!! Oczywiscie, ze zdjecie jest OBOWIAZKOWE - to wiadomo... Tylko czy przez te 5 lat jest obowiazek uaktualnienia zdjecia???? Nie moge znalezc odp. na to :/

Gość luduo
moga dziecka nie przepuscic na granicy,lotnisku,jesli zdjecie bedzie bardzo odbiegac od aktualnego wygladu,dlatego warto wymienic dokument ze zdjeciem dziecka.moje mialo dowod robiony w 8miesiecy zycia,teraz ma 3lata i foto bardziej pasuje do drugiego,mlodszego,7m dziecka:-) chyba czas na zmiane.

Gość FOTOALAN
FOTO ALAN. Dzień dobry. Kobieta chcąc poznać wartościowego mężczyznę powinna się pokazać w całej pełni, ze swymi walorami życiowymi. Proponuję komplet 12 zdjęć w kolorze. Pokaż jemu to, co on w Tobie doceni. 12 specjalnych zdjęć sytuacyjno - tematycznych według zaleceń ośrodka Human Resources z Hollywood dla celów matrymonialnych. Dwanaście specjalnych, sprytnych zdjęć, które odmienią Twoje życie. Inwestujesz w siebie 60 zł. To malał kwota patrząc na korzyści. Możesz te zdjęcia pokazać w Internecie lub wysłać listem, nawet za granicę. Profesjonalna lustrzanka CANON. Retusz zdjęć w cenie: Jeśli trzeba dodaję miłą, delikatną opaleniznę, wyszczuplam figurkę, wybielam zęby w uśmiechu, usuwam rzeczy niepotrzebne, dodaję blasku oczom. Oczywiście dotyczy to także zdjęć „z brzuszkiem, dziecięcych, czy innych. Sam mam już wnuczka. Trzeba wcześniej ustalić termin. Na terenie Szczecina, dojazd gratis. Zadzwoń, nie czekaj, to jest Twoja szansa. Czuję, że będziesz bardzo zadowolona. Ta niska cena tylko w okresie promocji do 15.05.2013. Tel. 532 557 626. Szczecin, email: arconex@onet.pl.

Gość a ja powiem nie
zdjecie jest potrzebne,trzymasz dziecko na rekach i tyle

Gość Pewnie że tak
O dowodzie nie słyszałam. Sami mieszkamy za granicą, nasze dziecko ma obywatelstwo polskie i wyrabialiśmy paszport naszej wtedy dwumiesięcznej córce i jak to w paszporcie, musi być zjdęcie ;).

Gość Pewnie że musi być zdjęcie
:D a jak niby inaczej? Wyrabiasz dwa zdjęcia lewego profilu. Nie wiem czy nie mogłaś poczytać o tym na necie, tyle jest tam praktycznych porad jak wyrobić dowód, co jest potrzebne oprócz wniosku itp.

Gość Moje dziecko ma
7 tygodni i już ma odebrany dowód (wyrabialiśmy jak synek miał 3 tygodnie). Dowód jest na pięć lat i w tym czasie nie ma obowiązku wyrabiania go ponownie, nawet kiedy zdjęcie nie przypomina dziecka natomiast nam dowód słuzy jedynie jako dodatkowy dokument bo w razie czego do podróży mamy paszport tymczasowy dla dziecka który jest ważny przez rok .

Gość gość
najlepiej zdjecia dla malucha zrobic samemu i niestresowac dzeicka, ja swoje wyakadrowalem i zamowilam za niecale 10 złoty z dostawa na stronie www.photoid.eu