Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Problem z samoakceptacja

Problem z samoakceptacja

Polecane posty

Mam 22 lata nie mialam chlopaka bo barzdo boje sie bliskosci. Na studiach mam wielu znajomych w większości chłopakówa lale to tylko koledzy. Moim problemem jest to ze wstydze sie wlasnego ciala. nie jestem gruba (173 cm wzrostu 59 kg) ale mam strasznie duzo rozstepów na brzuchu i boczkach i udach a nawet w okolicach kolan. zmagam sie ztym od wieku dojrzewania i zadne kremy mi nie pomagały i nie pomagaja. Jak radzicie sobie z tym dziewczyny? jak widzą to panowie? czy rozstępy są dla Was odpychające? W moim przypadku są one tak duze długie ze nie sposob ich zauważyc.

kurcze, a ja bym duuuużo dała żeby zabarć ci figure, nawet z tymi rozstępami. ja mam 172 cm wzrostu i z różnych względów bardzo przytyłam przez ostatni dwa lata, teraz waże pewnie z 76kg. jestem gruba i mam naprawde okropny celulitis i tez do niedawna wstydziła sie tego niesamowicie. ale pewnego razu postanowiłam zrobić eksperyment bo wiele razy czytałam że faceow wogole nie obchodzi to czy mamy rozstępy czy nie, oni ich poprstu nie widzą, no i pomimo wstydu i kompleksów zaczełam paradowac przed moim facetem w bieliznie lub nago, udaja ze jestem pewna siebie i uwieżysz mi lub nie ale mój mąż poprostu wariuje na moim punkcie, ale niego jestem extra, i widze ze to nie sciema. uważam że powinnas przestać martwić sie rozstępami, poprostu o nich nie myśl, to częśc ciebie i już, jeśłi nie możesz sie ich pozbyć to poprostu co dzine sobie mów ze one nic nie znaczą, ze są ci obojętne.

To masz szczęscie ze masz takiego męża. Zapomniałam dodać ze walczę również z hirsutyzmem. włoski nietsety ciemne mam również na brzuchu. oczywiście je usuwam ale sam fakt. Nie jestem przekonana czy oni tego nie widza czy po prostu nie chca o tym mówic.

Gość jestem za modami
dzielna ale ona napisala ze ma je duze. jesli to sa drobne kreseczki, juz jasne, to rzeczywiscie nie jest duzym problemem, ale niestety niektorym kobietom robia sie takie niemalze szramy, to ani ladnie nie wyglada, ani uroku nie dodaje, i nie jest niestety niezauwazalne. sama mam takie nieduze rozstepy, juz jasne, i dla mnie to jest koszmar, wiec jestem w stanie zrozumiec wstyd gdy ma sie takie duze, szerokie szramy. na rozstepy mozna stosowac masci na blizny, bo to sa jakby blizny. ziola szwedzkie, oraz mydlo ktore mozna kupic na helfy.pl w dziale chyba arabskie kosmetyki, one sa podobno bardzo skuteczne, sama nie probowalam ale tak sobie planuje wyprobowac. regularne, mocne peelingi i obowiazkowo nawilzanie ciala i to mocne, nawilzanie, natluszczanie. takze nawilzanie od srodka czyli odpowiednia ilosc wody, poniewaz one sie biora z tego ze skora jest za sucha, odwodniona. no i brak odpowiednich pierwiastkow w skorze, ktore odpowiadaja za jej stan. m.in. niedobory cynku sa czeste i przyczyniaja sie w jakims stopniu do powstawania rozstepow. wracajac do peelingow, to dosc mocne efekty sa przy nawet domowym stosowaniu korundu, ktory mozna kupic na allegro za doslownie pare zlotych. i ujedrnianie skory.

Gość jestem za modami
przy hirsutyzmie przyczyna moze tkwic w hormonach. chociaz niektore kobiety maja po prostu taka urode. naturalnym "depilatorem" jest krokosz barwierski (na allegro mozna kupic olejek z niego, nie jest drogi) ale na wiele osob nie dziala. silniejsze dzialanie ma telocapil, ktory mozna dodac do balsamu do ciala, oslabia wloski ciemne do 70%, a te ktore zostaja sa wyraznie slabsze. i co najwazniejsze, jest to efekt trwaly, ktory utrzymuje sie takze po zaprzestaniu stosowania balsamow z telocapilem. ale tez na niektorych nie dziala, na moja kolezanke ktora serum z telocapilem stosowala ponad 2 m-ce 2 razy dziennie nie zadzialalo nic a nic, ale ona miala bardzo jasne, delikatne wloski, byc moze dlatego nie bylo widac efektow.

nie, naprawde nie widza. jeśli mój przypadek cie nie przekonał to opisze ci sytauacje mojej koleżanki- dziewczyna no co tu dużó mówic- gruba, grubsza nawet ode mnie, żółte zęby i do tego jedno z jej rodziców pochodzi z krajów arabskich więc ma ciemna cerę a na twarzy normalnie prawie męski zarosty, usówa go jakoś ale chyba nie co dzień bo często ja widzę z grubymi czarnymi gęstymi włosami takimi gdzieś 1,5 mm na twarzy- i to nie grzes ukrytymi, ale normalnie cała twarz w tych włoskach. ale ta dziewczyna jest przesympatyczna, bardzo pewna siebie, zdecydowana, pomimo braku figury modelki fajnie sie ubiera podkreslajac to co najlepsza a ukrywajac to co trzeba ukryc i UWIEZ MI FACECI LATAJA ZA NIA JA NIE WIEM CO!!! chodzi tylko o twoje podejscie do siebie samej, wiem ze jak w siebei nie wieżysz to wydaje ci sie to niemożliwe ale poprostu musisz stanąć przed lustrem ktoregos dnia jak bedziesz w dobrym chumorze i poszukac czegos dobrego w sobie i pokochac na razie tylko ta jedna albo to kilka rzeczy, jesli to ci sie uda to zobaczysz ze z pokochaniem reszty pojdzie latwiej, a wtedy to zycie bedzie juz zupelnie inne:)

Gość jestem za modami
dzielna, wybacz, ale nie da sie nie zauwazyc np takich rozstepow http://www.babble.com/CS/blogs/strollerderby/2008/05/23-End/211-f1.jpg http://0.tqn.com/d/pregnancy/1/7/o/j/3/09hoelzer391stretch.jpg :( nie wiem, jakie ma autorka tematu, ale wiem, ze kazde widoczne rozstepy to straszne uczucie :( ja chowam cialo bo sie ich wstydze, wiec ja rozumiem

a co do rozstępów to co z tego że je ma??? jak idzie ulicą człowiek z blizna, albo łysy, albo w okularach, albo gruby to wgapiasz sie w niego?, wytykasz palcami? wogóle interesuje cie to czy ma rozstępy albo łysinę?? bo mnie nie. nie ma ludzi idealnych i naszego otoczenia nie interesuje to czy ktoś ma rozstepy czy nie. mój mąż ma takie ogromne rozstępy na plecach bo za szybko urósł i nigdy mi do głowy nie przyszło ze to może być problem, ma je i to wszytsko, widziałam je, wiem że istnieją ale teraz juz przestałam je zauważać, normalny człowiek, blizna to nie powód do tego żeby myslec sobie zle

Gość jestem za modami
jesli mozna cos w sobie poprawiac, zmieniac, to nalezy to robic jesli czuje sie taka potrzebe. i niewazne czy ta potrzeba wynika z checia zaspokojenia samej siebie czy otoczenia, nalezy sie temu poddac. najgorzej jest usiasc i plakac i narzekac. zawsze trzeba isc do przodu i wierzyc w siebie, zawsze, niewazne co mowia inni.

Gość jestem za modami
dzielna, dla mnie mozesz chodzic i z pizza na glowie jesli masz taka potrzebe. nie chodzi o innych, chodzi o siebie sama i poczucie komfortu we wlasnej skorze. zle sie czuje pokazujac swiatu to, co uwazam w sobie za brzydkie a nawet wstydze sie tego. i nie bede tego robila. nie wyjde w mini z nieogolonymi nogami nie dlatego ze komus sie to nie podoba a dlatego ze mi sie to nie podoba.

Gość kuleczka :)
ja mam atopowe zapalenie skory, plamy czerwone, reszta skory przebarwiona, za jasna i strupy i rany. plus tego straszny celulitis na nogach. wiem, co to znaczy wstydzic sie siebie dzien w dzien i nie czuc sie ze soba komfrotowo. bardzo dobrze to wiem... :(:( ale zamierzam coraz lepiej radzic sobie z poczuciem wlasnej 'brzydoty' choc to dluga droga :]

nie mam rozstępów ale czytałam ostatnio ksiażkę porady dr. gornickiej o rozstępach: olej rycynowy bardzo tani w aptece i podgrzewasz wsmarowujesz nakładasz na to materiał (najlepiej z franeli pisało) i idziesz spać. codziennie przez conajmniej pol roku i skora sie odbuduje niby...

Gość jestem za modami
ja ciagle mysle o mojej twarzy. nogi mozna schowac w spodniach, brzuch, piersi mozna schowac pod bluzka, ale twarzy sie nie schowa. makijaz tez nie jest w stanie zatuszowac gdy twarz jest po prostu brzydka. ja wiem, ze jestem brzydka, po prostu bardzo brzydka.