Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xyz072011

chrzcziny w domu co podac?

Polecane posty

Gość xyz072011

Za dwa tygodnie mam chrzciny mojego pierwszego dziecka.Mimo ze podobne tematy pojawialy sie juz na kafeterii to prosze o porade w kwesti menu.Organizujemy w domu poniewaz mamy duzo miejsca,a ponadto mieszkamy poza miastem i nie ma tu wyboru jakis resteuracji.Zaprosilismy 18 osob,razem z nami 20.Uwielbiam organizowac przyjecia,niemniej to bedzie spora liczba ludzi.Oto moja propozycja: Obiad:rosol,ziemniak z wody +schab pieczony w sosie winnym+2 rodzaje surowek(zz kapusty pekinskiej i czerwonej) Ponadto; wedliny,schab ze sliwka w galarecie,saladka grecka,cesar salat,tradycyjna warzywna,jajka faszerowane pieczarkami i lososiem,deska serow,gryzaczki typu ogoreczki ,oliwki z serem itd Deser:tort,lody Kolacja:pieczone udka,skrzydelka z pieczarkami Napoje,winko Dodam,ze chrzest odbedzie sie o 11.30 wiec bedziemy w domu w porze obiadowej. Wiem,ze czeka mnie sporo przygotowan,ale moze ktos ma jakies doswiadczenie w kwestii chrzcin,chetnie przeczytam

Gość ptasiek nastroszony
paluszki, chipsy colę i ew. browara

Gość kuprawa
flachę, kilka browarów na głowę, czipsy, paluszki, orzeszki i miski dla rzygających :P

Gość becia:)))
Ja z chęcią poczytam, bo też za 2 tyg chrzciny

Gość zsdfvvfgxdvc
moja siostra robi chrzciny w sierpniu . Obowiązkowo-zimny bufet :D jakieś steki w galarecie , kurczak też moze byc w galarecie , szynka ze szparagami z majonezem , może być ryba po grecku , jakieś sałatki , kurczak z rożna (z piekarnika) nawet schabowe kotlety z ziemniaczkami z koperkiem . I koniecznie na 1 danie rosolek

Gość xyz072011
takze zastanawiam sie na szynka ze szparagami i ryba po grecku:) Nie wiem czy oprocz lodow i tortu oferowac jeszcze jakies ciasto?

Gość zsdfvvfgxdvc
mysle ze w zupelnosci wystarczy tort , lody np z bita smietana i owocami , i moze byc jeszcze np 2 rodzaje ciasta . Bo mowisz ze na 20 osób to moze byc np ciasta z galaretka i owocami i np jakaś karpatka - przepyszna jest , ja mialam na komunii i wszyscy sie zachwycali :)

Gość zsdfvvfgxdvc
a powiedz , ile bedzie dzieci na tej komunii ?

Gość Makitka
Pracuje w restauracji mam też wykształcenie z tego zakresu i mogę dodać że na obiad do tego schabu w sosie lepiej będą pasować kluski śląskie

Gość xyz072011
oprocz mojego dziecka to dwoje, maluchy 2,5 lat i 9 miesiecy,takze ich nie liczylam:)chyba zaczne juz robic zakupy,nie cierpie robic wszystkiego w ostatniej chwili:)a i jeszcze jekies owoce:)

Gość zsdfvvfgxdvc
no wlasnie ..pytam bo czesto o dzieciach sie zapomina . W Twoim przypadku nie musisz kupowac dla nich nic specjalnego bo to maluchy :) oj taak owoce - nie dość że zdrowo , to ślicznie stół będzie wyglądać :)

Gość xyz072011
kluski slaskie?nie robilam ale wierze ze moga byc lepsze a co z surowkami?

Gość zsdfvvfgxdvc
moja kolezanka robi surówke najlepsza pod sloncem i pasuje do wszystkiego - kapusta pekinska + rzodkiew + pomidor + odrobine oliwy z oliwek i przyprawy . Najlepsza i naprawde możesz ja podac do kazdego dania . Ja jadlam ją ostatnio do ryby z frytkami i naprawde miodzio . Równie dobrze sprawdza sie do innego mieska :)

Gość katarynka21
pracuje w domu weselnym ktory tez organizuje chrzciny i z tego co czytam jedzenia na cieplo wydaje sie byc bardzo malo.Rosół ok, ale na drugie danie powinny byc przynajmniej 3-4 dania na cieplo,np do tego schabu te udka i skrzydelka ktore masz na pozniej jakąs grilowana piers z kurczaka.Rosół podajemy z drobiem. Potem mozesz podac szaszlyk z frytkami,jakies zeberko w miodzie , i zawijaniec czy cos w tym rodzaju.U nas podajemy jeszcze na koniec barszczyk z pasztecikami i krokiety ale to od ciebie zalezy co podasz:)wszystkie zimne przekaski sa ok:)

Gość xyz072011
wlasciwe myslalam o roznych rodzajach mies na obiad,tylko ten schab w sosie winnym mam sprawdzony w 100%,moze zrobie jeszcze poledwiczki?jesli bedzie ladna pogoda to moze uruchomimy grila i wtedy jakies miesko.

grill to dobry pomysl jak chces podruce pare fajnych przepisow na dania z grilla

Gość xyz072011
kaciaa jasne ,wszelkie pomysly mile widziane:):):):)

pstrag z grilla rybke myjesz kropisz delikatnie sokiem z cytryny lub posypujesz pieprzem cytrynowym lub bialym i niewielka iloscia soli zawijasz w folie pieczesz na grillu do tego najlepiej opiekane mlode ziemniaczki i salatka z pomidorow karkowka czerwone wytr wino soso sojowy lub wochester sol ziolowa lyzka majonezu papryka ostra pieprz ziolowy lub kolorowy z tych skladnikow robis marynate wrzucasz mieso marynujesz co najmniej 12 godzin pieczesz na grillu fo tego ziemniaczki opiekane z maslem czosnkowym szaszlyczki marynata np bazylia oregano ziolwa prowansalskie stragon tymianek lubczyk czaber sos sojowy sol w tym marynujsze mieso tez najlepiej 12 godzin mozesz usmazyc w calosci albo zrobic szaszlyki np papryka czerwona piecarka mieso cebula biala lub czerwona kawalek pomidora steki z grilla rozniez sa swietne ja polecam doprawic jesynuie sola i pieprzem ziolowym usmazyc jak lubisz mocno srednio lub lekko na to maselko czsonkowe i posypac posiekanym szczypiorkiem plus ziemniaczki opiekane mozesz tez odpiec na grillu kielbaske ja robilam tez poledwiczki wieprzowe cienko rozbic zamarynowac jak lubisz i siup na grilla do tego np salatka grecka

maselko czosnkowe maslo wyciagasz z lodowki czekasz az bedzie mieciutki dodajesz szczypte soli i klika zabkow czosnku przecisnietych przez praske mieszasz i gotowe w zaleznosci od upodoban mozesz dodac -drobniutko posiekany szczypiorek -papryke ostra -sol ziolowa i dowolne pryprawy wariacje nieogranioczone pyszny jest rozwniez losos z grilla z sosem musztardowo-smietanowym ( proporxje 1;1 ) sos na cieplo badz na zimno ,ozesz tez podpiec pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki przyprawione wg uznania albo obtoczone w panierce z majonezu odrobiny soku z cytryny potem to jeszcze wrzucasz w jajo i bulke tarta i siup na grilla