Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie za bardzo wiem co robic

Nowa niania-problemy .

Polecane posty

Gość ewcia krewcia
Autorko tydzień z nową nianią to stanowczo za mało. Twoja córka była przyzwyczajona do poprzedniej niani, miały swój rytm dnia, swoje zabawy , znały się i dobrze się ze sobą czuły, nagla przychodzi obca osoba z którą mała zostaje całkiem sama więc możeliwe że nie jest jeszcze z nią oswojna i reaguje lękiem tak jak reaguje się na obce osoby. Jeżeli twoja córka potrafi już mówić skoro zaprzeczyła iż by wychodziły na plac zabaw to na pewno poskarżyła by się że opiekunka próbowała jej zrobić krzywdę. Możesz też bezpośrednio dziecko zapytać czy niania podnosi rękę na ciebie jak jest zła i czy wogóle bywa zła a mała na pewno przytaknie albo zaprzeczy. To że niania pisała sms to noramlna rzecz i tu nie musisz zaraz myśleć o zaniedbaniu z jej strony. Ja pracowałam kiedyś u jednej rodziny jako opiekunka przez 5 miesięcy u 10 miesięcznego chłopczyka. Matka tego chłopca wydzwaniała co godzinę z pracy czy wszystko w porządku i co robimy, było to dość stresujące dla mnie i krępujące bo kiedyś po prostu byłam w wc i nieodebrałam więc doczekałam się rozmowy przez telefon gdzie mama zpanikowanym głosem oznajmiła że telefon mam mieć zawsze przy sobie , chłopczyk był świetny i bardzo go lubiłam ale przez jego matkę (bardzo podejrzliwą i nieufną kobietę) rzuciłam to zajęcie po 5 miesiącach , zawsze kiedy wracałam do domu to miałam jakieś poczucie winy (urojone) czy aby wszystko dobrze zrobiłam i czy ze wszystkiego się wywiązałam bo niegdy nie wiadomo czego się kobieta przyczepi:/. Autorko, radzę ci poczekać, zapytać małą tak jak ci radziłam (co innego dziecko niemówiące a co innego takie co potrafi opowiedzieć co robiło), zapytaj nianię o spacery, powiedz że wymagasz by wychodziła z dzieckiem na 3 godziny i że może sobie podzielić te spacerki po 1,5 godziny. Ustal ile mała ma mniejwięcej spać i przdstaw jak widziałabyś ich plan dnia. Możesz czasem podesłać kogoś znajomego by zapukał do drzwi w porze kiedy niania powinna być z maluchem na spacerze i przekonasz się czy przesiaduje w domu czy nie.

Gość na bank kamera
to wyzej jest straszne :-(

Gość nie za bardzo wiem co robic
Nie pokazujcie mi takich filmów,bo mam wyrzuty sumienia,że pracuję,a nie siedzę z nia w domu . Niestety sytuacja finansowa mi nie pozwala na siedzenie w domu . Córeczka mówiła tyle,że się nudzi,że nie wychodzą na dwór,ale jak zapytałam czy pani Ania ją uderzyła albo nakrzyczała,to nie potwierdziła,ani nie zaprzeczyła . Nie,nie jestem z Krakowa,połnocna część Polski .

Gość o kamerze
musisz poinformowac nianię inaczej to przestępstwo, tak samo w firmie nie wolno zakładac ukrytych kamer, tylko poinformowac pracowników

to porozmawiaj z niania, spytaj jak wyglada dzien co robia po sniadaniu, itp po prostu spytaj sama wymyslasz ze moze to czy tamto, dziecko skarzy ze sie nudzi, niania mowi ze wszystko ok wiec po prostu spytaj niani jak wyglada dzien jesli powie ze robia to i tamto i siamto to spytaj dlaczego mala ci mowila ze sie nudzi

Gość ewcia krewcia
To jest prywtne mieszkanie i zainstalowana kamera to może być równie dobrze kaprys domownika. Niania nie jest pracownikiem (no chyba że jest zatrudniona na umowie a pracodawca odprowadza od tego podatek) w innym wypadku kamera może sobie być zainstalowana i nie ma potrzeby ani obowiązku informować o tym niani, choć można bo wydaje mi się że wtedy bardziej świadoma może trzymać się częściej w pionie;)

Gość na bank kamera
poprostu kup kamere . a zanim ja zamontujesz to zostaw dyktafon. Moze mala sie nie przyzwyczaila . Mozesz sie jej ( niani ) zapytac , ale ona ci nic nie powie co mogloby swiadczyc na jej niekorzysc. Agnieszko - mylisz sie , przewazajacy procent kobiet wybierajacych zawod niani to sadystki ! Poza tym jesli chodzi o nauczycieli , to niestety tych z powolania tez u nas brakuje. Jest masa zlych , ktorzy nigdy nie powinni wykonywac tego zawodu , ale to tak na marginesie . Autorko , nie martw sie ale badz czujna , twoje dziecko jest najwazniejsze !

Gość o kamerze
to kim jest niania jak nie pracownikiem? gościem?? inna sprawa że w Polsce zatrudnia się nianie na czarno:O a jak niania zaleje sobie bluzkę i ją zdejmie (przy dziecku sie nie wstydzi bo to małe dziecko) to potem sobie z mężusiem pooglądacie wieczorem nianie w bieliźnie?:O jakby wiedziałą o kamerze to by wyszła do przedpokoju na przykład:O

Gość ewcia krewcia
nie ma umowy nie ma odprowadzonego podatku , nie ma pracownika! Używajmy fachowo pewnych określeń. Oczywiści niania w tym wypadku ne jest gościem ale my mówimy tu o zasadach prywatności przy zakłądaniu kamery a w taki przypadku nie ma obowiązku informowania o tym niani zatrudnionej na czarno. Gdybym zatrudniała nianię która ściąga bluzkę przy moim dziecku i wystawia biustonosz to zwyczjanie pomyślałabym że to nieodpowiednia osoba dla mojej pociechy , równiedobrze nianię mogłoby podbrzusze zaswędzieć i spuściła by spodnie a może i figi na sekundę przy moim dziecku ? Wychowani ludzi eidą z takimi rzeczami do łazienki a jak nie , to dobrze byłoby wiedzieć , nieprawdaż?

Gość kohfrrrtf
a dlaczego chcesz kamerę zamontowac bez informowania niani ? jak coś nie tak to niania od razu ci powie, że sobie nie życzy i sama odejdzie, a jak wszystko OK to powinna rację ci przyznac podglądanie bez wiedzy jest niezgodne z prawem ja mam kamery, ale niania wie o tym i nie ma nic przeciwko

Gość zgodnie z prawem
Jak to jest z tym prawem? Jak to z prawem, prosto nie jest. Jeśli niania pracuje na czarno, jakiekolwiek nagrywanie może oznaczać dla domorosłego Wielkiego Brata dwa lata bez możliwości wychodzenia za mur i z ograniczonymi wizytami rodziny. Wynika to z Konstytucji, której art. 47 zapewnia prawo do ochrony prywatności, a art. 51 prawo do ochrony danych osobowych. A już konkretnie, kodeks karny przewiduje w art. 267 dwa lata pozbawienie wolności za nagrywanie i wszelkie „bezprawne uzyskanie informacji kierowanej do osoby trzeciej przez monitorowanie rozmów. cytat z jednej w wielu stron, w tym przypadku ebobas.pl:)

Gość _Żelka zielona_
Ja kupiłam dyktafon, położyłam na szafie na sama górę i nagrywałam przez kilka dni.Po pracy odsłuchiwałam.Po wysłuchaniu nagrań zwolniłam nianię.

Gość też uważam że dyktafon na
początek to dobry pomysł

Gość też uważam że dyktafon na
żelka : a co usłyszałaś, że zwolniłaś nianię?

Gość panna Ilona Marianna
:( zwolnij studentkę a zatrudnij mnie. wychowałam 13 lat młodszą siostrę niemal od urodzenia.. opiekowałam się dziećmi ciotek... uczę dzieci angielskiego od 8 lat :) :)

co za idiotyczny pomysł żeby informować podejrzaną o złe traktowanie dziecka nianie , że będzie nagrywana ukrytą kamerą ... Przecież wiadomo ,że jak bedzie tego swiadoma to bedzie sie zachowywała wzorowo ! Jeżeli miałabym podejrzenia ze dziecko jest poniewierane to miałabym w dupie to czy ona się obrazi czy nie i czy chodzi w stniku czy bez ...

a taką kurwewska "nianię" jak ta z filmiku to przysięgam jak tu siedzę , najpierw bym natłukła i sprała na kwasne jabłko . Potem bym sie wypierała , a ona nie mając świadków nic mi nie udowodni .

Gość dokladnieee....
moze i nagrywanie bez zgody jest bezprawne , ale to sie dzieje u kogos w domu . Niania nie powinna latac z golymi cyckami , a poza tym jezeli ktos ma jakies podejrzenia to powinien nta kamere zalozyc i miec to w dupie ! Malo kto nadaje sie na nianie , moze i studentki chca dorobic , ale tak naprawde co niektorzy mysla ,ze to latwa kasa. Nic nie bedzie robila i zarobi .Byl tu kiedys o tym temat , pomijajac przemoc fizyczna i psychiczna w stosunku do dzieci , to jeszcze sie okazywalo ,ze te niania kradly jedzenie , nic nie robily tylko ogladaly tv, dzieci sie same musialy bawic i nie dostawaly nawet posilkow . O biciu juz chyba nawet nie trzeba wspominac .

Gość dokladnieee....
i jak tu czytam komentarze ,zeby pytac sie niani lub nie zakladac kamer , bo to nielegalne to mam wrazenie ze pisza to wlasnie takie opiekunki , ktore maja cos na sumieniu

większość nian jest leniwych i pracują jako nianie bo nic innego nie umieją robić... nikt ich nie kontroluje wiec mogą robić co chcą konieczna jest kamera nianie trzeba kontrolować i sprawdzać bo inaczej wejdzie nam na glowe i będzie robić co będzie chcieć Ja z moja ostatnia nianią sie zaprzyjaźniłam i wszystko było ok do czasu... Pozwalałam jej na za wiele i skończyło sie na tym ze nie potrafiła przyjść punktualnie i nawet nie przeprosiła za 10min spóźnienia, nawet kubka po kawie sobie nie umyła nigdy. A prawie zawsze jak do nie chciałam zadzwonić w dzien to jej tel byl zajety....A moj syn sie pewnie sam sobą zajmował dziecko spało po 3-4h w dzien a ona mogla robic co chciala. Jak sie obudzilo to caly czas nawiljala przez telefon, masakra.. placilam za taka opieke ciezkie pieniądze ale wkoncu powiedzialam dosc! mam nowa nianie za 6zl i jak narazie jest ok

Gość ja nie wiem ,ale
niania to przychodzi do pracy , ma sie zajmowac dzieckiem , a nie latac z gola dupa czy w stringach po mieszkaniu . No sorry , ale takie argumenty :,,to potem sobie z mężusiem pooglądacie wieczorem nianie w bieliźnie ,,---> nie przemawiaja do mnie :-0 Poza tym kamera moze byc zainstalowana na wypadek wlamania i co ??? Powierzenie dziecka pod opieke obcej osoby na ladne oczy to za duzy kredyt zaufania . Ja obstawiam za kamera , dyktafona , a rodzic moze ewentualnie o tej kamerze poinformowac. A w przypadku podejrzen i dziwnego zachowania dziecka w ogole nie powinno sie przejmowac o od razu zainstalowac kamere .

Gość ja nie wiem ,ale
a to dziecko z pierwszego nagrania , jaki maluszek :-(

Gość gość
Witam ja jestem również opiekunką Na początku z reguły dzieciom ciężko zaakceptować nową sytuację chociaż ja też zaczynałam pracę w ten sposób bo poprzednia zrezygnowała jednakże mały był ze mną dosłownie 1 dzień przez 3 h i potem już byłam z nim sam na sam i było ok ale są różne dzieci Odnośnie Twojej sytuacji zamontuj kamerkę bo być może źle oceniasz nową nianie Jeśli będziesz mieć dowody wtedy ją zwolnij :)

Gość gość
Albo faktycznie się coś dzieje albo mała mota się w tym co mówi dzieci czesto tak robią Ja opiekuję się już teraz 3 latkiem i nadal czasem jak go coś pytam to mówi tak a np za chwile znowu pytam to mówi że nie Myśle że kamerka na 2 dni wyjaśni wszystko I faktycznei dziecko też musi się oswoić :)

Gość Niania :)
Na stronie www.niezawodnaniania.pl Jest swoista "baza niań" z całego kraju a także zza granicy. Wszystkie opiekunki są sprawdzone z odpowiednią wiedzą, a wiele z nich także po specjalistycznych szkoleniach.

Do programu Miasto Kobiet chcielibyśmy zaprosić rodziców, których dzieci były krzywdzone przez nianie. Jeżeli ten problem dotyczy ciebie napisz do mnie: a.lubawska@tvn.pl 516444962

Do programu Miasto Kobiet chcielibyśmy zaprosić rodziców, których dzieci były krzywdzone przez nianie. Jeżeli ten problem dotyczy ciebie napisz do mnie: a.lubawska@tvn.pl 516444962

Gość tvnstyle
Tvn Style poszukuje rodzin z dziećmi do programu pt. "Idealna niania". Zdjęcia do programu nagrywane będą w lipcu i w sierpniu 2012r. Wymagania: - min. 1 dziecko w wieku od kilku miesięcy do kilku lat - miejsce zamieszkania dom lub szeregowiec - Warszawa i okolice Chętnych rodziców prosimy o kontakt na poniższy adres: a.wojcik@michannel.pl