Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwiona_mama

czy Wasze 5 latki chętnie piszą LITERKI CYFERKI???

Polecane posty

Gość zmartwiona_mama

Moja córka we wrześniu skończy 6 lat, nie idzie teraz do szkoły, a za rok, jednak martwi mnie jej brak chęci do pisania liter, cyfr... Panie w przedszkolu założyły dzieciom zeszyty do pisania, gdzie dzieci miały same bez poprawiania po śladzie, w małym formacie (od razu format 2 kratek czy 2 linijek) pisać samodzielnie 1,2,3,4, czy a, o e, i itd... Wg mnie chyba najpierw dziecko powinno ćwiczyć na dużym formacie, po kropkach czy po śladzie a nie tak od razu ma umieć samo pisać,,, Córka chyba przez to zniechęciła się do pisania. Wzięłam kiedyś te zeszyty z przedszkola i sama jej tam wykropkowawałam po całej stronie każdej litery (to chyba przesada by cała stronę dziecko miało zapisać w małym formacie bez śladu). Nie wiem, może ja mam rację, że tak nie powinno być, ale są w grupie dzieci, które piszą tak litery i to mnie martwio, czy moja córka nie odstaje od grupy, skoro ona sobie nie radzi, nie lubi pisać bez śladu i w małym formacie... Jak piszą Wasze 5 latki (prawie 6 latki) ???

Gość moja 4 latka pisze
chętnie literki. Cyfr jeszcze się nie uczyłyśmy pisać. Tylko dodawanie w pamięci do 5. Ale ona nie pisze w liniach czy w kratkach tylko na białej gładkiej kartce. Stwierdziłam że ma jeszcze czas na naukę pisania w liniach. Chciałam ją tylko tyle nauczyć, żeby mogla sobie przeczytać jakieś wyrazy nie prosząc o pomoc. Reszty nauczy się w szkole.

Gość zmartwiona_mama
moja w duzym formacie i po sladzie, kropkach pisze, czy sama bez śladu ale drukowane litery i wielkie cyfry ale nie umie, nie chce pisać sama w 2 kratkach, czy 2 linijkach bez śladu, bez kropek.

Gość zmartwiona_mama
nie zakładam drugi raz tematu bo na dziale macierzyństwa jest to mój 1 temat, taki sam założyłam na dziale ogólnym. tematy takie same na 2 innych topikach tematycznych ponieważ nie każdy ma czas jak Ty zaglądać i odpisywać na każdym, dlatego wybrałam i ogólny i macierzyśńki dział, a Ty po co wchodzisz i odpisujesz skoro Cię mój temat denerwuje?

Mój syn też chętnie pisze i literki i cyferki, ale również na białej kartce. W zeszycie w kratkę czy linię jest mu ciężko się w nie zmieścić i fruwają one po całym zeszycie. Twoja córka na pewno nie odstaje od grupy, nie martw się. W domu możesz jej kropkować te literki, nawet powinnaś, bo to ma pozytywny wpływ na naukę pisania.

Gość troche tego nie rozumiem
najważniejsze to nie zniechęcić jej do tej nauki. Nie chce pisać w zeszycie? Kup jej jakieś fajne zeszyty dla 5-6 latków s tylu poznaje litery - tam często są jakieś gry i zabawy. Dużo dzieci nie potrzebuje tych kropek, same potrqafią powtórzyć. Nie mieści się w linii? Z każdą następną literą zacznie.

Gość moja 4 latka pisze
Myślę, ze się nauczy. Moze kup zeszyt z pomocniczymi liniami? takimi rożowymi? Ja taki mialam w podstawówce pamiętam. Może jak jej wyjasnisz co się pisze w różowych liniach a co w niebieskich to szybciej zalapie? Choć z 2 strony jesli twoja córka nie chodzi jeszcze do zerówki to dziwne mi się to wydaje że już pisza literki bo w nowym programie wręcz nie wolno uczyć przedszkolaków pisania. Konsultowałaś to z przedszkolankami? Te literki to chyba ich prywatny wymysł bo program przedszkolny tego nie zaklada.

Gość fdvsvs t
ma jeszcze 1 rok na naukę, do niczego jej nie zmuszam, a jest wieku twojej córki

Gość zmartwiona_mama
Córka ma rózne ksiażeczki edukacyjne, w tym do pisania szlaczków i liter też ale właśnie nie chce pisać bez śladu w małym formacie, jak bez śladu, bez kropek to większy format, krzywo napisze... a mały format tylko po kropkach. Panie w przedszkolu wprowadzały te litery i cyfry w zeszytach od razu w małym formacie, tylko na czerwono była napisana 1 litera w każdej linijce, a dalej dziecko bez śladu, bez oznaczenia liń (nie było kolorowych typu czerwona a wszytskie niebieskie) i dalej dziecko miało samo pisać... Jak dały ten zeszyt na ferie do domu to ja córce wszystko wykropkowałam i pisała. Panie wprowadzały 5 latkom , ponieważ to już przygotowanie do szkoły a tylko 2 osoby z grupy poszły do 1 klasy, reszta została i od września znowu będą robić pewnie tak samo, od razu małe formaty bez śladów, kropek, wg mnie jest to złe, zniechęca dzieci. Najpierw powinien być duży format i po śladzie, a nie od razu mały na 2 kratki, linie, bez śladu.

Gość ...123
Ja ci powiem, ze chetnie i to calkiem niespodziewanie. Jak moja corka miala 4 lata (a bylo to dokladnie w ubieglym roku) robilam jej pokoj w odnawianym mieszkaniu i kupilam dwa wielkie plakaty w antyramach z Ikei: jeden przedstawiajacy alfabet (skandynawski - ale nie jest to az tak bardzo istotne) i drugi nieco abstrakcyjny przedstawiajacy cyfry. W ten sposob corka troche z ciekawosci i troche z nudow zaczela jesienia i zima (w brzydkie dni, kiedy nie mozna wyjsc na podworko) kopiowac te litery i cyfry z plakatow! :) Jak skonczyla 5 lat pisala juz ladne drukowane litery i cyfry (nie trzesaca reka), wiec zaczelam jej kupowac ksiazeczki z literami pisanymi i proste cwiczenia matematyczne z cyframi, zeby w wolnych chwilach (i o ile dziecko chce, a nie na sile) z nia je przerabiac. :) Jak na razie idzie nam dobrze. Dziecko nie czuje przymusu i samo wyraza zainteresowanie i chec doskonalenia tego czego juz sie nauczylo. A wracaja do samych plakatow, to okazaly sie swietnym pomyslem. Plusem jest w nich to, ze w tym z alfabetem wszystkie samogloski zostaly wyszczegolnione czerwonym kolorem, a skandynawskie litery dopisane dopiero na amym koncu, takze caly uklad w zaden sposob nie koliduje z polskim podstawowym alfabetem. Minusem jest natomiast to, ze cyfry na drugim plakacie nie sa ulozone w kolejnosci numerycznej, tylko porozrzucane, ale dziecko potrai to zrozumiec i chodzi tu bardziej o ich ksztalt niz kolejnosc. Corak ma rowniez posciel w cyfry, tez stamtad.

Gość ...123
Corka * (przepraszam za literowki)

Gość zmartwiona_mama
Córka ma puzlle piankowe z literkami, magnesy na tablicę z literami i cyframi, bawimy się nimi, zna litery i drukowane też pisze sama na czystej kartce (nie wszystkie) oraz cyfry. Chodzi mi o to czy Wasze 5 latki piszą bez śladu, bez kropek w zeszytach w 3 linie, kratkę w małym "normalnym" formacie jak w szkole się pisze??? Moja jak próbuje napisać to koślawo i krzywo, więc właśnie w tych zeszytach co przyniosłam z przedszkola ja córce wykropkowywałam litery i cyfry, by zachęcać ją do takiego pisania. I o to pytam, czy Wasze 5-6 latki piszą właśnie w liniaturze litery pisane kaligraficznie, nie drukowane???

Gość zmartwiona_mama
podnoszę, bo jestem ciekawa czy 5 latki (dzieci, które będą teraz w przygotowaniu szkolnym dawnej zerówce) potrafią pisać w liniaturze bez śladu, bez kropek, samodzielnie i kształtnie?