Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama czerwcowa

ubezpieczenie zdrowotne a zasiłek macierzyński

Polecane posty

Gość mama czerwcowa

Dnia 12.06 urodziłam dziecko. Tego też dnia skończyła się moja umowa o pracę. Pracodawca miał złożyć wszystkie niezbędne dokumenty do zasiłku macierzyńskiego w zusie. Zatem w tym momencie jestem objęta zasiłkiem macierzyńskim i jak wygląda sprawa ubezpieczenia zdrowotnego mojego i dziecka?? z góry dziękuję za odpowiedź

Gość mama czerwcowa
prosze o odpowiedz

Gość mamamam26
miałam dokładnie taką samą sytuację - do zus papiery złożył już były pracodawca i dostawałam normalnie macierzyński - ale ubezpieczona byłam razem z dzieckiem u męża w pracy - potem przeszłam na bezrobocie i bezrobocie mnie ubezpiecza natomiast dziecko zostało u męża w pracy

Gość Kasia22.....
też jestem ciekawa jak to dokładnie wygląda, bo będę w podobnej sytuacji we wrześniu. A jeśli nie mamy ślubu to też może wpisać narzeczony mnie i dziecko do ubezpieczenia ???? czy w takim wypadku tylko dziecko ??

jestes normalnie ubezpieczona w zusie. Jesli masz legitymacje ubezpieczeniowa to tam bedziesz miala wpisana date. Ja mialam legitymacje to pani w fili w zusie odrazu mi wpisala zasilek macierzynski od ..... do...... i pieczatka i tym sie poslugiwalam idac do przychodni.Jesli nie masz leg. to powinni ci wystawic takie zaswiadczenie, ze pobierasz zasilek od dnia tego i tego do ..... .

Gość Kasia22.....
acha :) no i to jest konkretna odpowiedź - dziękuję bardzo :)

jestes normalnie ubezpieczona w zusie. Jesli masz legitymacje ubezpieczeniowa to tam bedziesz miala wpisana date. Ja mialam legitymacje to pani w fili w zusie odrazu mi wpisala zasilek macierzynski od ..... do...... i pieczatka i tym sie poslugiwalam idac do przychodni.Jesli nie masz leg. to powinni ci wystawic takie zaswiadczenie, ze pobierasz zasilek od dnia tego i tego do ..... .

Gość mamamama26
no waśnie nie jesteś ubiezpieczona ww zusie - zasiłek masz ale niemasz składek na ubezpieczenie odprowadzanych

Gość Kasia22.....
to ja się jeszcze dowiem dokładnie i dam znać.. Bo uważam, że ktoś kto jest na bezrobociu i jest ubezpieczony - to i tym bardziej kobieta po urodzeniu dziecka. Przynajmniej tak by było logicznie, no ALE... wiadomo.. Różnie to bywa w naszym kraju i niestety częściej nielogicznie

Gość Kasia22.....
Ważne! Pobierając zasiłek macierzyński nie podlegasz ubezpieczeniu chorobowemu i wypadkowemu. Od kwoty zasiłku macierzyńskiego nie odprowadzana jest również składka na ubezpieczenie zdrowotne. Jednak za cały okres pobierania zasiłku masz prawo do świadczeń z ubezpieczenia zdrowotnego. tyle znalazłam w necie - niestety niewiele :/

niewiele, ale wystarcza. Przecież gdy się jest zatrudnionym, to fizycznie zasiłek wypłaca pracodawca (później się rozlicza z ZUS), i też składek nie potrąca, a ubezpieczenie się ma. Więc na logikę bezpośrednio z ZUS powinno być tak samo.

Gość Kasia22.....
agbr - u nas niestety nie wszystko da się na logikę wziąć :/ kiedyś się pytałam jak naliczają na L4 kobiecie w ciąży wypłatę.. i co jest dla mnie absurdem - zależy to od tego kiedy i na jak długo lekarz wystawi Ci L4 :P np. za ten miesiąc dostałam jakieś 400zł mniej bo w momencie kiedy robili listę w kadrach czy coś (specjalnie dzwoniłam sie dowiedziec, bo zdziwiona byłam) mieli u siebie w komputerku że mam zwolnienie tylko do 22-go i zapłacili mi za okres od 1 do 22 czerwca, a jak dojdzie do nich kolejne zwolnienie to mi wyrównają.. to nie jest logiczne w żadnym wypadku - bo co jeśli po 22-gim wróciłabym do pracy? A że u mnie wypłącają każdego 27 miesiąca to nie wiem kiedy dostanę wyrównanie :/ pokręcone to dość heh

Gość gość
Tak na zasiłku macierzyńskim jest się ubezpieczonym wystarczy iść do ZUS-u i dadzą świstek informujący o ubezpieczeniu .

Gość mamusia bartusia
W końcu dodzwoniłam się do ZUSu. Z uprzejmością ciągle u nich na bakier, ale przynajmniej udzielają wiarygodnych informacji. Jestem w tej samej sytuacji co mama z pierwszego postu i sprawa wygląda następująco: mama ma prawo do świadczeń, czyli może bez obaw korzystać ze służby zdrowia na NFZ. Dziecko w tej sytuacji nie jest objęte ubezpieczeniem, musi być zgłoszone do ZUS przez ojca lub dziadków. Oczywiście nic się nie dzieje z automatu trzeba to zrobić osobiście, a w momencie zmiany pracy osoba ubezpieczająca dziecko musi je ponownie zgłaszać.

Gość gość
dzięki:) tez bylam ciekawa jak to wyglada

Gość gość
mam taki problem jestem na macierzynskim ale nie ma ojca dziecka co wtedy z ubezpieczeniem malucha

Gość gość
Dziecko do 18stego roku życia ma prawo do korzystania z NFZ, leczenia szpitalnego nie zależnie od tego czy jego rodzice mają ubezpieczenie jest na to paragraf ale nie pamiętam jaki