Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takie oto naczynie

co to jest ten cały wok? czym się różni od zwykłej patelni?

Polecane posty

Gość takie oto naczynie

Nieraz czytam przepisy, gdzie jest napisane o przygotowywaniu danej potrawy w woku więc zastanawiam się nad kupnem ale to faktycznie jest taki wspaniały wynalazek? Czym on się różni od zwykłej patelni? Ma jeszcze jakieś inne zastosowania? :p no i jakie potrawy w tym można przygotowac? z góry dziekuję za odpowiedzi ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wok to taka głęboka patelnia prawdziwy wok ma jeszcze specjalną kratkę, na którą odkłada się juz usmażone kawałki potrawy, które czekają, aż dosmaży się reszta ja tej kratki nei mam, ale i tak woka używam często - do miesa albo warzyw, które najpierw trzeba podsmazyć a potem dusić, jak np. gulasz - robi sie wtedy w jednym naczyniu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
W woku na dnie jest bardzo wysoka temperatura- służy do szybkiego smażenia. Prawdziwy jest z stali-konserwuje się go olejem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość takie oto naczynie
Dziękuję za odpowiedzi ;) czyli lepiej kupić żeliwny? Widziałam takie z tą kratką na górze :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jeśli będziesz robić w nim chińszczyznę i masz krzepkie ręce - kupuj żeliwny ja nie gotuję dań z kuchni chińskiej, nie lubię potraw tlustych i jestem raczej drobnej budowy ciala, więc mam teflonowego woka, który jest dużo lżejszy i nie dodatkowo przywiera

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość takie oto naczynie
Jeszcze poszukam na allegro i coś wybiorę :) dziekuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×