Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość powidzcie236

moze i głupie pytanie ale nie mam czasu -czy JOD jest nad kazdym morzem ?

Polecane posty

Gość powidzcie236

za granicą

http://www.zlotaplaza.ta.pl/waloryjodu.php tu pisze że Bałtyk jest pod tym względem wyjątkowy. Ale to na pewno też zależy od zasolenia i czystości powietrza w określonym miejscu. Jak chcesz zwiększyć ilość jodu to można np kupić wodę ustroniankę z jodem polecaną dl ciężarnych i karmiących.

Gość powidzcie236
kurde bo chciłam jechac gdzies za granice gdzie pogoda w miare pewna a u nas to wiadomo

Gość Bałtyk jest wyjątkowy
pod tym względem a to dlatego ,ze jod wydziela sie wtedy kiedy jest czas np sztormów .Jesienią albo wiosną ... Mieszkam nad samym Bałtykiem i czasami śmiać mi sie chce kiedy idzie rodzina na plaże a straszny upał - i mówią,ze idą jodu łyknąć :D Takie rzeczy tylko w czasie deszczu ,sztormu itd

Zawsze możesz wybrać się do do takiej sztucznej groty solnej. Kilka seansów i jak po 2 tygodniach nad morzem;-) Mnie bardzo pasuje klimat morski- zawsze potem mniej choruje szczególnie na gardło.

Kurcze ja sama nie wiem od czego zależy ten cały jod... przez wiele lat myślałam, że wlaśnie jak są sztormy albo "brzydka pogoda" i nasze morze niespokojne do póki nie pojechałam 4 lata temu do białki ( lubelszczyzna) nad jezioro. Mieszkaliśmy w jednym z wielu domków umiejscowionych w lesie iglastym ( sosny czy tam jodły nie znam sie :P) i tam właśnie było sporo jodu.

Najwięcej jest jak jest sztorm lub mgła od morza. Ja pracuję w branży związanej z jodem ale od trochę innej strony więc dość się go nawdycham;-)