Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamuska z zapytaniem

Jak gotowac kasze manne dla dziecka?

Polecane posty

Gość mamuska z zapytaniem

zastanawiam sie , bo niegdy nie gotowalam/ 1. Ugotowac na mleku w wiekszej ilosci zeby nie wyszla klucha, poczekac az przestygnie, wlac do butli i podac dziecku? Przy tej oipcji boje sie ze zrobi sie kozuch a kasza stygnac zgestnieje 2. ugotowac na wodzie, dosc rzadka i dodac do letniego mm w butli/ Czy taka kasza nie bedize zbyt wodnista? i czy ebdize dziekcu smakowac? 3. ugotowac na mleku wieczorem poprzedniego dnia, wystudzic, wstawic do lodowki i rano podgrzc lekko w mikrofali. Podac w butli. Czy taka kasza zbyt nie zgestniej, i cyz sie bedzie andawala do podania na drugi dzien?? Mamy pomozcie!

Gość gfgd
Dla młodszych dzieci (niemowląt) kaszę mannę gotuje się na wodzie a potem dodaje mleko modyfikowane lub zwykłe. To nie jest zbyt smaczne. Starszym dzieciom można już gotować na mleku. Ja gotuję bezpośrednio przed spożyciem bo kasza dość szybko się psuje i w lodówce tak gęstnieje że trudno ją potem rozprowadzić i uzyskać gładką masę. Kiedyś bawiłam się w rozprowadzanie kaszy wodą i dodawanie do gotującego się mleka. Teraz sypię błyskawiczną (jest drobniejsza - to jedyna różnica) od razu do zimnego mleka, i gotuję mieszając. Po zagotowaniu zmniejszam gaz i jeszcze gotuje parę minut, aż zgęstnieje. Dodaję cukier trzcinowy, lub miód, czasem trochę dobrego masła, parę kropel cytryny dla zaznaczenia aromatu kaszy i jest palce lizać. Używam przy tym mleka homogenizowanego-pasteryzowanego a nie UHT (bo to jest jakieś metaliczne a naturalnego smaku pozbawione). Zależnie od liczby dodanych łyżeczek kaszy uzyskasz pitną do butelki lub do jedzenia łyżką. Kożuch? Na porządnym mleku i kaszy musi się zrobić. Można go zdjąć ale ja bez trudu rozprowadzam ewentualne grudki i kożuch widełkami na mikserze. (Gdy przeleję wszystko do butelki, jeszcze mieszam jednym takim mieszadłem, na najniższym biegu.)

Gość gfgd
Aha, kiedyś wygooglałam sobie że mleka nie można podgrzewać w mikrofalówce bo białko zmienia strukturę i staje się szkodliwe. Nie wiem czy to prawda ale na zimne dmucham, nie podgrzewam w mikrofalówce i ty też weź ostrzeżenie pod uwagę.

Gość 23wro56
wygodna jest manna Holle ekologiczna, super smak, taki naturalny i dziecko dobrze przyswaja. próbowałam innych ale ta najlepiej nam przypasowała.