Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamuska z zapytaniem

Jak gotowac kasze manne dla dziecka?

Polecane posty

Gość mamuska z zapytaniem

zastanawiam sie , bo niegdy nie gotowalam/ 1. Ugotowac na mleku w wiekszej ilosci zeby nie wyszla klucha, poczekac az przestygnie, wlac do butli i podac dziecku? Przy tej oipcji boje sie ze zrobi sie kozuch a kasza stygnac zgestnieje 2. ugotowac na wodzie, dosc rzadka i dodac do letniego mm w butli/ Czy taka kasza nie bedize zbyt wodnista? i czy ebdize dziekcu smakowac? 3. ugotowac na mleku wieczorem poprzedniego dnia, wystudzic, wstawic do lodowki i rano podgrzc lekko w mikrofali. Podac w butli. Czy taka kasza zbyt nie zgestniej, i cyz sie bedzie andawala do podania na drugi dzien?? Mamy pomozcie!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gfgd
Dla młodszych dzieci (niemowląt) kaszę mannę gotuje się na wodzie a potem dodaje mleko modyfikowane lub zwykłe. To nie jest zbyt smaczne. Starszym dzieciom można już gotować na mleku. Ja gotuję bezpośrednio przed spożyciem bo kasza dość szybko się psuje i w lodówce tak gęstnieje że trudno ją potem rozprowadzić i uzyskać gładką masę. Kiedyś bawiłam się w rozprowadzanie kaszy wodą i dodawanie do gotującego się mleka. Teraz sypię błyskawiczną (jest drobniejsza - to jedyna różnica) od razu do zimnego mleka, i gotuję mieszając. Po zagotowaniu zmniejszam gaz i jeszcze gotuje parę minut, aż zgęstnieje. Dodaję cukier trzcinowy, lub miód, czasem trochę dobrego masła, parę kropel cytryny dla zaznaczenia aromatu kaszy i jest palce lizać. Używam przy tym mleka homogenizowanego-pasteryzowanego a nie UHT (bo to jest jakieś metaliczne a naturalnego smaku pozbawione). Zależnie od liczby dodanych łyżeczek kaszy uzyskasz pitną do butelki lub do jedzenia łyżką. Kożuch? Na porządnym mleku i kaszy musi się zrobić. Można go zdjąć ale ja bez trudu rozprowadzam ewentualne grudki i kożuch widełkami na mikserze. (Gdy przeleję wszystko do butelki, jeszcze mieszam jednym takim mieszadłem, na najniższym biegu.)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gfgd
Aha, kiedyś wygooglałam sobie że mleka nie można podgrzewać w mikrofalówce bo białko zmienia strukturę i staje się szkodliwe. Nie wiem czy to prawda ale na zimne dmucham, nie podgrzewam w mikrofalówce i ty też weź ostrzeżenie pod uwagę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 23wro56
wygodna jest manna Holle ekologiczna, super smak, taki naturalny i dziecko dobrze przyswaja. próbowałam innych ale ta najlepiej nam przypasowała.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×