Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kuciak

Przepis - ryż smażony

Polecane posty

Gość Kuciak

Hej, znacie może jakieś przepisy stosowane w barach chińskich na ryż smażony. Szukam zarówno sposobu na przyrządzenie takiego ryżu jak i składników dodawanych dla nadania tego niezwykłego smaku :P Wiem, że istnieje setka przepisów, część już probowałam zrobić lecz nadal ma to sie daleko do smaku jaki można zastać w wiekszości barów chińskich. Może jest jakiś składnik kluczowy o którym zapomniałam. Zapraszam do dyskusji i chętnie wysłucham waszych rad. (Opis : Ryż sypki nie kleisty po usmażeniu, barwa złocista lecz przyprawa curry nie rzuca się w smaku, potrawę raczej robi się krótko a przynajmniej sam proces smażenia, w smaku da wyczuć się olej lecz nie jest on zapewne tradycyjny.)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rany po ile wy macie lat?
Ten składnik nazywa się GLUTAMINIAN SODU :D A robisz ten ryż w woku? Bo podejrzewam, że to też ma znaczenie- szybkie smażenie w wysokiej temperaturze ma na pewno inny efekt niż memłanie w zwykłej patelni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość RixoN
ryz tylko gotowany! zasmazany jest bardzo kaloryczny! www.iangroup.net Biura Nieruchomości Rzeszów, Mieszkania Rzeszów, Domy Rzeszów, Działki Rzeszów, Nieruchomości Podkarpacie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kuciak
Zyje sie dla przyjemnosci a nie ograniczen ;) Hmm smaze go bez worka, ostatnio udalo mi sie ustalic ze chyba na oleju kokosowym jest do tego smazony a nie na zwyklym. Czas chyba dalej poprobowac, aczkolwiek czekam na kolejna rade :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zyje sie dla przyjemnosci, ale czasem brak ograniczen moze doprowadzic nas do stanu zdrowia i urody tak oplakanego, ze trudno bedzie o jakiekolwiek przyjemnosci ;) a co do ryzu smazonego ... tez uwielbiam, ale co tu duzo mowic ... ten magiczny smak jest w domowych warunkach prawie nie do odtworzenia ;) wok albo inna przypalajaca patelnia to chyba podstawa. olej arachidowy do smazenia, a do smaku jeszcze moze zesamowy i migdalowy. jajko, sos sojowy, warzywa typu groszek, szczypior, cebula... czosnek, imbir, przyprawa smakow. na pewno nie curry ;) to takie ogolne rady :) ale szczegolowo to sama nie wiem jak ten doskonaly ryz przyrzadzic.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja prażony ryż robię tak: na patelni wlewam olej sezamowy ,wsypuję potrzebna mi ilość ryżu , smażę go przez 2 minuty mieszając i uważając,żeby się nie przypalił.Następnie dodaję 2 x tyle wody co ryżu i go prażę przyprawiam tymiankiem i bazylią oraz odrobiną carry i solę do smaku,prażę do miękkości,w razie potrzeby dolewam wody.Podaje z duszonymi warzywami i pieczarkami,dosypuje do smaku łyżkę sproszkowanych , suszonych grzybów leśnych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×