Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kwiatuszek290183

Dieta niemowlaka

Polecane posty

Gość kwiatuszek290183

Cześć:) Moja córeczka skończyła dziś 3 miesiące. Zastanawiam się od kiedy wprowadza się w dietę dziecka inne produkty oprócz mleka( karmię wyłącznie sztucznym mlekiem). Mała dostaje też herbatki z kopru włoskiego i rumiankowe. Czy mogę już jej podawać inne herbatki?? Jeśli tak to jakie??

Gość tamtariralala
nie możesz jest za mała

Gość mamakacpraxxxx
żywnosc wprowadza sie po 4 miesiacu chyba ze chcesz podawać wcześniej i zepsóć małej żołądek i jelita ;/ układ pokarmowy dziecka nie jest jeszcze w pełni rozwinięty a ty chcesz mu już podawać inne składniki po co ?jaki to ma sens? poczekaj ten miesiac czy dwa cie nie zbawi

Gość kwiatuszek290183
Ja nie powiedziałam że chce już jej podawać inne jedzenie tylko że zastanawiam się od kiedy się je wprowadza a to jest różnica. Jeśli chodzi o herbatki (oprócz kopru i rumianu bo te zalecił mi lekarz) słyszałam że sporo osób podaje je już między 3 a 4 miesiącem, dlatego pytam.

Gość mamamam26
ucz małego pić samą wode - te herbatki to sama glukoza i nic dobrego - a po skończonym 4 miesiącu a przynajmniej 17 tyg życia daj troche jabłka, potem marchewki, itd

Gość jak mozesz obrobic zdjecie
jesli parzy herbatki z torebek to nie zawieraja cukru, ja takie podawalam, te rozpuszczalne to cukier maja w skladzie na pierwszym miejscu a maly nie znal smaku slodyczy do 18 miesiaca

Gość jak mozesz obrobic zdjecie
a wprowadzanie nowych produktow to tak ok. 5 miesiaca, troche wczesniej mozesz podac troche kleiku ryzowego do mleka,ale tylko jesli dziecko jest glodomorem, jesli mleko mu wystarcza to zacznij od 5 miesiaca

Gość kwiatuszek290183
Herbatki parzę z saszetki ale Mała dostaje je tylko wtedy jak ma kolki albo problemy ze zrobieniem kupki poza tym raczej pije przegotowaną wodę

Ja się wcześniej naczytałam, ze dietę się rozszerza od piątego miesiąca, ale niedawno pediatra mi powiedziała, że lepijej dopiero po skończonym piątym (czyli od szóstego). Mój synek wczoraj zacząl piąty miesiąc i obserwując go faktycznie mam wrażenie, ze jest jeszcze za mały na coś więcej niz mleko. Przeczytałam książkę na temat metody karmienia BLW i bardzo na do mnie przemawia - według tej metody diete powinno się rozszerzać wtedy kiedy dziecko już samodzielnie siedzi i kiedy samo zainteresuje się jedzeniam, może brac je do rączki i wkładać sobie do buzi (nie karmic łyżeczką!). A mój synek kiepsko jeszcze chwyta coś w rączki - czasem chwyci, ale szybo upuści i nei wkłada jeszcze do buzi nic oprócz swoicjh palców, czy trzymanej w rączkach pieluszki. Nie byłby więc w stanie chwycić marchewki i wsadzić jej sobie do buzi, a jak kiedyś z ciekawości próbowałam mu podać łyżeczkę z wodą, to nawet nie chciał otworzyć ust. Tak więc spokojnie czekam jeszcze min. miesiąc zanim zacznę mu podawać coś innego. Obecnie też karmię go mm i podaję herbatkę z kopru i rumianku ( z saszetej, bez glukozy) - ale wypija zalediwe kilka łyków i się krzywi, ale samej wody nie chciał pić w ogóle. Ale nie męczę go dopajaniem - uznałam, ze gdyby był spragniony, to by pił więcej.

AGAWA wyjasnij mi, jak w tej ksiazce opisali nauke jedzenia sztućcami gdy dziecko podrosnie. Skoro jest ZAKAZ karmienia lyzeczka, to naprawde jestem ogromnie ciekawa jak dziecko zareaguje gdy majac np 1,5 roku pierwszy raz zobaczy sztucce i jeszcze bedzie musial je wpychac do gardla. Moze napisali tam malym druczkiem, ze metoda ma ten minus, ze dziecko do 4 roku zycia zachowuje sie jak neandertalczyk i je garściami? Co do tego kiedy wprowadzic inne pokarmy- mozna zaczac je wprowadzac juz po skonczonym 4 mies jesli dziecko podwoi swoja wage urodzeniowa. jednak, jezeli widzimi, ze mimo ze nasze dziecko spelnia juz ten wymog wagowy, ale mimo to nie odczuwa zainteresowania jedzeniem, to nie wpychajmy na sile !! moja mala sama pokzala ze chce jesc. Krzyczala gdy my jedlismy, wyciagala raczki, chcila azagladac i krasc z taleza. Dziecko samo wie najlepiej czego mu potrzeba. U niej to bylo jakos po 5 mies. Byla na piersi