Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jula3456976076

chciała bym zostać geodetą

Polecane posty

Gość jula3456976076

wiecie na jaki profil w liceum trzeba iść i jakie studia potem i jaki jest stopień trudności ? ;) będę wdzięczna za odpowiedzi :)

Gość bonappetitttte
no na jakiś z roszerzoną geografią to na pewno!!!

Gość jula3456976076
Uwielbiam konsumować pomidorową własnej przy pomocy szpadla:):)

Gość jula3456976076
ha ha ha ...

Gość Jonatane
wybierz w lo profil -"geodezja z kartografią":classic_cool:

Gość bonappetitttte
ale jesteś pewna, że geodeta? może spróbuj wybrać jakiś kierunek alternatywny (tzn. chodzi mi o to, żeby ten profil był ukierunkowany tak, żebyś miała jeszcze jakąś drugą opcję) ja jestem ( w zasadzie już byłam) w klasie o profilu biologia-geografia-angielski.

Gość jula3456976076
a na czym to polega konkretnie i czy jest to trudny profil ?:)

Czasami są technika geodezyjne... a co do profilu w LO to właśnie jakiś z geografią, ewentualnie z matematyką rozszerzoną..

Gość jula3456976076
mi nie chodzi o to żeby ten profil był już skierowany tylko w stronę geodezji,ale ale chciałam się tak mniej-więcej zorientować o co chodzi :)

Gość bonappetitttte
no to wybierz jakikolwiek kierunek z geografią rozszerzoną. i tam dowiesz się mniej bądź więcej o co chodzi. Potem zdasz sobie ewentualnie maturkę z tej goegrafii( najlepiej rozszerzoną) i jazda na studia.

Gość kassska
absolutnie NIE z geografią. geografia nie ma prawie nic do geodezji. Najlepiej mat-fiz, bo właśnie matematyka+ na niektórych uczelniach fizyka się liczą do rekrutacji.

Gość jula3456976076
matme bardzo lubie mam bardzo fajną nauczycielke ,ale fizyka... mam naciąganą tróje i nic nie kumam z fizyki także raczej nie bardzo.

Gość bonappetitttte
hahaha.. ale geodezja zalicza się do geografii. Geodezja to jedna z wielu dziedzin geografii. W życiu nie słyszałam większej głupoty noo ale pozdro :)

Gość bonappetitttte
Jula to może matma i geografia? :)

Gość kassska
bonappetitttte a na jakiej uczelni liczy się geografia do rekrutacji?? No właśnie, tylko na AGH, ale liczy się też np biologia, czy chemia. Na Uniw. Przyr w Lublinie, WAT, P. Warszawskiej, Wrocławskiej, Gdańskiej TYLKO matma i ewentualnie fizyka. Z geo musi mieć ogólne informacja, ale nie zdawać na maturze.

Gość jula3456976076
no może ... czemu nie,ale na jakie studia poza geodezją mogłabym iść po takim profilu ?;)

Gość jula3456976076
to pytanie o profil mat-geogr.

Pofatygowałam się i wyszukałam ci kilka uczelni z przedmiotami, które punktuja: Politechnika Koszalinska: jezyk polski, jezyk obcy, izyka, matematyka, geografia Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu: Język polski, język obcy oraz jeden przedmiot do wyboru spośród: geografii, matematyki

Gość jula3456976076
aha... i jeszcze:co to jest rekrutacja ?;D

Gość bonappetitttte
kassska - masz rację, mój błąd sorry, ale ja się właśnie kierowałam AGH, bo byłam na profilu biol.-gegr.-ang i byłam już ukierunkowana na tą uczelnię. Ale dziewczyna pisze, że z fizyki kiepsko, to po co ma się męczyć z tą fizyką, skoro może wziąć matmę czy biologię i mieć jakąś w miarę sensowną alternatywę na wypadek gdyby jej się odwidziała geodezja?

Gość andzelazwlatcówmuch
najpierw dziecinko naucz pisac sie chcialabym

na każde :) nie musisz iść na studia związane stricte z twoim profilem mklasy w LO :) ale jesli już o to pytasz, to np. : gospodarka przestrzenna, geodezja, geografia, matematyka, zarzadzanie..

Gość bonappetitttte
mat.-gegr. to moim zdaniem taki dość uniwersalny kierunek, zakładając, że tą gegrę będziesz zdawać na maturze.

Gość jula3456976076
Edyciak o co chodzi,bo ja nic nie kumam,jestem dopiero po 1 gim ;)

rekrutacja to jest proces przez jaki musi przejsc kazdy kandydat, aby zostac czlonkiem danej organizacji, w tym wypadku uczelni/szkoły :) skoro idziesz do LO teraz, to chyba tez musisz przejsc przez rekrutacje :)

Gość kassska
Skoro w gim nie ogarnia fizyki, to może lepiej pomyśleć o studiach, na których nie ma fizyki?? Bo z tego, co wiem, to na geodezji jest fizyki od cholery. Tak samo matmy.

widac ;) moim zdaniem, mat-geogr to też uniwersalny profil.. Chodzi o to, że w klasie o danym profilu bedziesz mieć większą liczbę lekcji z przedmiotów okreslonych profilem, czyli np. w tym wymienionym bedzie to matematyka i geografia... ale to nie oznacza, że koniecznie musisz zdawac te przedmioty na maturze i isc na studia zwiazane wyłącznie z twoim profilem.. Mozesz tez na inne. I nie musi to byc trudniejsze wcale..

a ja sie zastanawiam, skad dzieciaki z gim biora się na forach dla dorosłych??!

Gość kassska
Są plany, żeby ograniczyć godziny przedmiotów innych niż główne. Czyli na mat-geo nie byłoby fizyki.- info od nauczyciela. Także radziłabym jednak iść na mat-fiz. Nawet gdyby się miała męczyć z fizyką.

Gość bonappetitttte
Edyciak, ja byłam na biol.-gegr.-ang. Największy nacisk kładli na biologię, bo tak chciała klasa. I niby nie muszę zdawać tych rozszerzonych przedmiotów, tej biologii nie zdawałam, ale tak sobie myślę, że potem ciężko samemu się przygotować do maturki z przedmiotu, z którego mam tylko podstawy a nauczyciel olewa klasę, bo "to Wam się nie przyda", bo "matury tu nikt z zdawać nie będzie" itd. a odpowiadając na Twoje kolejne pytanie, to w gimnazjum wydaję się, że już jest się dorosłym ( wiem to po sobie! :) )