Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie jedno takie małe

urlop wychowawczy na starsze, a potem młodsze dziecko

Polecane posty

Czy ktoś może orientuje się jak to jest z urlopem wychowawczym w mojej sytuacji? Kończy mi się macierzyński, a mam też starsze dziecko, które 4 lata skończy w grudniu. Nie byłam wcześniej na wychowawczym, bo nie pracowałam przed urodzeniem pierwszego dziecka. Czy teraz mogę iść najpierw na wychowawczy na starsze dziecko, a od grudnia na młodsze? Czy tym sposobem wydłużyłabym sobie urlop o te 5 miesięcy? I jeszcze jedno pytanie: czy przy małym dochodzie należałoby mi się te 400 zł dodatku przez 5 miesięcy na starsze a potem 24 miesiące na młodsze dziecko, czy z tych 24 miesięcy ucieliby 5 i wyszłoby na to samo co od razu na młodsze dziecko? Dzięki za odpowiedzi

Gość abc12387
Urlop wychowawczy udzielany jest w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, w wymiarze do 3 lat, może być wykorzystany w 4 częściach, jednakże nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 4 roku życia. Czyli do grudnia jeszcze masz prawo skorzystac z urlopu wychowawczego na starsze dziecko. A potem możesz wziąść na młodszego w tym samym wymiarze. Dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego przysługuje, jeżeli dziecko pozostaje pod jego faktyczną opieką, uprawnionemu do urlopu wychowawczego, nie dłużej jednak niż przez okres: - 24 miesięcy kalendarzowych; Dodatek nie przysługuje, jeżeli osoba ubiegająca się o dodatek: - bezpośrednio przed uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego pozostawała w stosunku pracy przez okres krótszy niż 6 miesięcy; O zasiłki pytaj w MOPS-ie. Wiedza dokladnie co i jak. Z dokumentów wystarczy zeszloroczny PIT, zaswiadczenie z ZUSu, zaswiadczenie od pracodawcy o udzielonym urlopie wychowawczym i wniosek.

Gość TakaSobieMama
Jesli n pracowalas przed pierwsza ciaza to nie masz prawa do wychowawczego na pierwsze dziecko.

Gość TakaSobieMama
* Jesli nie pracowalas ...

dzięki za odpowiedzi, chyba jednak muszę przedzwonić do mopsu. A może ktoś jeszcze wie coś na ten temat?

Gość gość
A jak to jest, jeśli jestem na wychowawczym na młodsze i chce wrócić do wychowawczego na starsze? Wystarczy złożyć jedno pismo w tej sprawie? Czy potem będę mogła wrócić na wychowawczy na młodsze? Czy w ZUS udzielą mi telefonicznie informacji ile urlopu wychowawczego wykorzystałam i ile mi zostało, jeśli nie pamiętam, bo urlop był przerywany i przedłużany? Dziękuję.