Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość assialbnn

badanie usg... pomozecie??!!

Polecane posty

Gość assialbnn

Witam, prosze wam drogie koleżanki o pomoc, dostałam skierowanie na USG ale nie wiem w jakim kierunku to badanie bedzie wykonane... na skierowaniu pisze USG - ocena narządu rodnego... czy moglbyscie mi pomoc??? prosze... Ps. Nie jestem w ciąży..

Gość no jak to w jakim?
usg macicy i jajników -to jest narząd rodny. a z jakiego powodu to usg to już ty powinnaś przecież wiedzieć.

Gość Aga18.
Może chodzi o badanie Twoich narządów rodnych.

Gość assialbnn
wiem co to jest narzad rodny... ale ona mi nie powiedziala w jakim to celu, a ja glupia ze stresu ze cos ze mna zle zapomnialam zapytac...

Gość nie rozumiem tego że
w jakim kierunku? No w kierunku chyba narządów rodnych. To są 2 opcje, albo usg przez brzuch( czyli brzuch się smaruje żelem, a ściślej podbrzusze i wykonuje usg) albo 2 opcja usg dopochwowe, tu chyba nie trzeba tłumaczyć

Badanie na jakie zostałaś skierowana jest stosowane jako profilaktyka raka szyjki macicy (m.in.).Dzięki niemu można znacznie dokładniej określicczy/jakie zmiany zaszły (często sa kierowane na nie kobiety z nadżerką).

takie badania u kobiet wykonuje się także rutynowo, wiec specjalnego powodu nie musisz mieć, podobnie jak na usg piersi czy cytologię

Gość nie rozumiem tego że
no jak nigdy nie miałaś , to choćby profilaktycznie raz na rok powinno się zrobić

no ale chyba poszlas do lekarza z jakims problemem,tak?i dostalas skierowanie na usg...skad my mamy wiedziec po co??

Gość no to jak nie zapytałaś
po co to usg to skąd my to mamy wiedzieć?

salianka no z wykrywaniem raka szyjki macicy to chyba w jakimś zaawansowanym stopniu, usg narządu rodnego wykonuje się w celu oceny budowy macicy, i jajników a nie w celu wykrycia raka szyjki macicy

Gość assialbnn
moze opowiem o co chodzi. dzieje sie to wszystko od grudnia, w jednym miesiacu mam @ pozniej dwa miesiace nie mam i tak caly czas dziwnie i wogole, w ciazy nie jestem bo robilam hcg ze 4 razy bo mi lekarz kazal.. no i teraz pobral mi cytologie i wlasnie skierowal na to usg, poprostu chcialam wiedziec w jakim celu, pomyslalam ze moze którać z was miala takie badanie..

skoro masz nieregularne miesiączki to konieczne jest badanie usg- możesz mieć torbiel, lub inne zmiany a twój gin nie ma usg w gabinecie? myślałam że teraz wszędzie już są

no to pewnie chce sprawdzic czy nie masz torbieli na jajnikach,moze miesniakow, jak wyglada endometrium itd:)

Gość assialbnn
do ginekolog ktorej chodze w przychodzi nie ma usg, ale jest oddzielny lekarz do ktorego sie napisuje na usg, oprocz tego lekarka która mam pracuje jako ginekolog poloznik w dobrym szpitalu w moim miescie, powiedziala ze jesli na hcg nie wyjdzie ze jestem w ciazy ii na usg tez nie bedzie widac problemu to skieruje mnie na badania do szpitala...