Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ariela45

jak dbać o dziecko podczas upału?

Polecane posty

Gość każda rada w dobrej cenie
Dziecko powinno dużo pić, mieć przewiewne ubranko, koniecznie osłoniętą główkę no i wietrzyć pokój/dom, jeśli chodzi o mieszkanie

Gość franczeska niebieska
ja często kąpałam , właściwie opłukiwałam wodą raz-dwa dla odświeżenia, bo mały człowiek też się poci

Gość kalypso20
Na pewno nie należy z dzieckiem wychodzić w godzinach szczytu słonecznego a raczej grubo przed południem albo ok.16tej. Należy podawać sporo do picia ale nie soczków z zawartością cukru (nawet owocowego) ale wodę mineralną, wodę wymieszaną z sokiem i podawać soczyste owoce na przekąskę. Główka powinna być zawsze sołonięta, najlepiej jeżeli jest to przewiewna , jasna bawełniana czapeczka z daszkiem z przodu i ochroną na kark. Dobrze jest posamrować buźkę , ramionka i nóżki kremem z filtrem 50+ bezzapachowym dla najmłodszych a często zaleca się i słusznie żeby maluch miał osłonięte ramiona i rączki cieniusieńkim rękawnikiem (może być rozpianana bardzo cienka bawełniana bluzeczka z długim rękawkiem). Spacery powinny być jak najczęściej w zacienionym miejscu (jeżeli gdzieś siadamy czy to na mieście czy w parku to zawsze w cieniu albo półcieniu). Wózek powinien mieć parasolkę a buda powinna osłaniać całe dziecko (z reguły tylko nózki wystają:D) i dobrze gdyby buda też nie była z zbyt grubego materiału albo żeby miała odpinany tył gdzie zostaje siatka która przepuszcza powietrze. Mieszkam za granicą i często obserwuję matki które źle rozumią ochranianie dziecka przed słońcem zasłaniając szczelnie budę kocykiem dziecięcym :/ gdzie dziecko jest przykryte aż po nogi i chyba się przydusza w tej tekstylnej budzie pod tym polarkiem ...koszmar. Ja moją małą osłaniam pieluchą (nie mamy parasolki), pielucha nałożona na budę ,na główce leciutka czapeczka a tył budy odsłonięty (siatka).