Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pcopco

pytanie dotczące PCO.

Polecane posty

Gość pcopco

Witam. Oststnio bylan ma usg i gin stwierdził PCO. Mam wlascicwie wszystkie objawy, brak miesiaczek, lekki hirsutyzm i nadwaga, kiedys hiperinsulinemia. a na wsg widzilam sama po kilkanascie torbieli na kazdym jajniku ktore byly 2 razy wieksze niz powinny. zastanawia mnie tylko jedno. to nie bylo 1 usg. jedno bylo prawidłowe, na innym inny lekarz stwierdzil jedna wieksza cyste na prawym jajniku, na wszytkich usg jakie mialam robione do tej pory jajniki byly ok. a na tym ostatnim wyszlo PCO. Kiedyś leczac sie w klinikach we wrocławiu na hirsutyzm lekarze robili mi krzywe cukrowe, badali hormony ( testosteron mam ok, wtedy mialam to bylo kilka lat temu), robili usg i nie stwierdzili pco. jak to jest majac pco nie powinnam ciagle miec takich jajnikow zawalonych ? teraaz mam NuwaRing juz chyba 3 mies, rozumiem ze dzieki hormonom jajniki maja sie wyleczyc z torbieli ale wczeslniej jak nie brałam hormonow to powinny chyba byc.

ja mialam od zawsze nieregularne miesiączki i lekki kirsutyzm. jajniki zawsze mialam w porządku, dopiero od okolo roku widać w niech "gronka" z jajeczek, biorę hormony, odstawie je za 2-3 mniesiące i zobaczymy czy bedzie poprawa :) tak więc objawy moga sie zmieniac - jedne czasowo zniknąć, a pojawią sie drugie

Gość pcopco
i to mnie zastanawialo, czyli co ? tak z dnia na dzien mogłam dostać ? ale dlaczego? wiem glupie pytanie. nie lapie tego. dojrzewac zaczelam szybko ( czytałam ze to ma wpływ ) szybko zauwazylam nadmierne owlosienie, od chwili jak dostalam okres ( 12 - 13 lat ) mialam z nim problemy, potrafilam nie miec po 3-4 mies i potem wywolywanie luteina. Czyli wszytkkie objawy od dziecka a torbiele potem... moze i tak :/ Mam jeszcze takie pytanie. Kiedys jak juz nie mialam chyba 3 mies okresu ( wiedzilam juz ze bedzie potrzebna lteina ale glupia stwierdzilam ze poczekam az sama dostane ) no i jak tak czekałam zaczelo mnie bolec w prawym boku , nie wiem jak to opisac. ale czulam ze to jajnik, takie klocie... w kazdym razie stwierdzilam ze koniec czekania i poszlam do gin. powiedzialam ze boli mnie chyba ten jajnik. a on mnie wyslial ze jajniki nie bola! potem zrobil usg i mowi ze jeden mu sie nie podoba, na co ja ze prawy, a on dlaczego to mowie ze prawy bolal a on no tak bo jest duza cysta.... i tu moje pytanie czy jajniki moga w jakis sposob dawac o sobie znac ? teraz od kilku dni znow czuje w prawym takie dziwne "mdlące cos".

Gość pcopco
odnosnie tej przerwy.... ja biore hormony juz dosc dlugo. wczesniej gdy nie mialam stwierdzonego pco by unormowac miesiaczki. brałam ok roku, potem przerwa miala byc 2 mies ale juz pierwszego nie dostalam okresu. wtedy bralam cyprest. potem inny złapał sie za glowe widzac co biore ze najwieksze stezenie dla 20-latki. zaczelam brac novynette. ale to tez z przerwami. przedostatni gin kzał mije brac 2-3 mies i przerwa i tak w kolko az zaczne sama dostawac ale juz przy 1 przerwie nie dostalam i on ulotnil sie z mojego miasta. poszlam do 3 gin ( obecnego ) zeby skontrolowac ta jedna duza cyste, a tu niespodzianaka PCO. i on mowi ze ZADNYCH PRZERW. leczenie pco ma niby polegac na ciaglym przyjmowaniu hormaonow a odstawiasz dopiero jak chhcesz zajcsc.