Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaMałegoFABIANA

czy powinnam udać się z dzieckiem do lekarza (neurologa)

Polecane posty

Gość mamaMałegoFABIANA

Mały ma rok i miesiąc. Nie raczkował, teraz próbuje chodzić trzymany za rączki. Nie potrafi sam usiąść, nie mówiąc już o np. wstawaniu i samodzielnym staniu przy meblach.Widać,że nie ma dobrej formy, bo jeśli próbuję go podczas spacerku za rączki puścić, leci do tyłu jak kłoda (nie ma pupę,ale bez mojej asekuracji- poleci i uderzy się w łepetynę.Ma czasem problemy z utrzymaniem zabawek w ręku.Gdy dostaje ciasteczko czy inną przekąskę zanim ją włoży do buzi, ona wypada mu z ręki.

hmmm dziwne. mysle ze powinnas sie udac do lekarza z nim .a co na to twoj pediatra?moj 10 miesieczniak co prawda nie raczkuje ale wstaje przy meblach sam siada, jedzenie mu nie wypada z raczki.

nie pytałam pediatry, ostatnio nie miałam powodów aby iść do przychodni. Jak miał 7 miesięcy i nie podciagał się za rączki do siedzenia,lekarka powiedziała:ma jeszcze czas, bez paniki. Nawet się cieszyłam,że nie raczkuje i nie muszę jeszcze za nim po chacie ganiać. Ale ostatnio kolezanka mi powiedziała- ja bym poszła go pokazac naurologowi bo on za slaby jest na swój wiek.

mysle ze najpierw powinnas sie udac do pediatry , on oceni czy wskazana jest wizyta u neurologa i jak cos da skierowanie.

oczywiste że powinnaś iśc do lekarza najpierw pediatra jak ten powie że ma czas to idź prywatnie do neurologa !! takie dziecko powinno siedzieć i samodzielnie dźwigać swój ciężar przy meblach a tym bardziej że ma problem z trzymaniem czegokolwiek w raczkach

o matko:( to jednak coś musi być nie tak. A kiedy dziecko powinno samo przekręcać się z pleców na brzuch?U mnie jest tak,ze jak ja go posadze to siedzi sam, ale sam nie ma siły usiąć-nawet w łóżeczku podtrzymując się za szczeble.

Gość *aaagaciaaa*
nie chce Cie martwic,ale jest z Nim cos niedobrego...:( Idź prywatnie do neurologa. Skąd jestes?-może Ci pomogę. Kiedy było ostatnie szczepienie Maluszka?

no to masz problem , faktycznie z dzieckiem jest coś nie tak radzę szybko iść do pediatry, nie możesz tego zbagatelizować

no na pewno trochę ma znaczenie ale nie na tyle by nie trzymać sprawnie w rączkach czy podnosić się a na pewno siedziec w tym wieku

Gość *aaagaciaaa*
podaj maila do siebie. Wieczorem do Ciebie napiszę.

Gość mama rehabilitantka
idz do pediatry lub odrazu do neurologa prywatnie zeby nie tracic czasu. ale nie zakladaj z gory ze z dzieckiem dzieje sie cos powaznego. bardzo mozliwe ze cwiczenia rehabilitacyjne w szybkim tempie poprawia sprawnosc dziecka. nie martw sie na zapas

niic ? to chyba prowo bo nie wieże by tak zaniedbywać takie sygnały

Gość marta.pl
do neurologa i to natychmiast a potem rehabilitacja, w jakim mieszkasz miescie?

Gość Evvvvvka
ale troche nie rozumiem Nie czytasz zadnych tabel rozwoju niemowląt, ze pytasz sie kiedy dziecko przewraca sie na brzuszek? Moja siostra biegała po lekarzach ze strachu bo jej synek po 6 miesiącach nie mial sił sam sie przwrocic z pleckow bo bała sie ze cos jest nie tak A ciebie przez ponad rok nie zainteresował rozwoj wlasnego dziecka? Piwerwsze zaburzenia mozna było juz rozpoznac pol roku temu zacząc leczenie czy rehabiltacje pod okiem specjalstow...

maluch przewraca się na brzuch ok 4 m-ca siedzi koło 6go a sam przy meblach sam się powinien trzymać i stać już w wieku około roku , właściwie to już powinien sam powolutku chodzić z tym nie trzymaniem rzeczy w rączkach to ja tego nie rozumiem bo już kilkumiesięczny maluszek ładnie powinien trzymać zabawki

Gość mama rehabilitantka
chlopcy czesto zaczynaja mowic pozniej niz dziewczynki; a jesli chodzi o to ze chlopiec jest pulchny to rzeczywiscie nadwaga moze opozniac rozwoj ruchowy ale nie do tego stopnia. twojemu synkowi potrzebna jest rehabilitacja zeby wskazac mu droge do prawidlowego rozwoju

Gość Evvvvvka
zresztą tez wydaje mi się ze to prowokacja

o cholera, siedzę i ryczę- zaniedbałam,ale nie dlatego że jestm wyrodną matką tylko że moja lekarka jak zasypywałam ją pytaniami o jego rozwój mówiła- nie czytaj książek!każde dziecko ma swoje tempio i nie bedzie się rozwijać identycznie..