Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SASZAAA

studia 2011- GDZIE SIE WYBIERACIE ?

Polecane posty

Gość hejejejej
Carrie Bradshaw--- ale ja nawet przyzwoicie zdałam mature, oceń :) polski podst-72% niemiecki podst-96% matma podst- 68% wos rozszerzony-76%

Gość tyczka bez indyczka
a moge zapytać, ile zarabiasz jako korektor i czy ciężko jest dostać taką pracę? :)

Hejejeje - całkiem nieźle. Hailie, wiesz, powiem Ci, ze daje korepetycje z języka polskiego, co dla mnie jest głupotą, bo przecież wszystkiego można nauczyć się samemu. W tym roku dawałam korepetycje 3 osobom, jedna była w miare kumata, a pozostałe dwie nawet nie pisały wypracowań, które zadawałam, chciałam zrezygnować, ale rodzice mówili, że mogą nawet placic podwójną stawkę, więc co mi tam... Nie moje klocki. ;)

fizjoterapia to nie tylko cwiczenia ze starymi dziadami, też z dziećmi, osobami po wypadkach, poprostu ze wszystkimi. Moja siostra studiuje ten kierunek i bardzo sobie chwali. A jaki masaż robi!!

Tyczka, ja pracuje na umowe zlecenie. Zarabiam ok tysiąca złotych, pracuje po 2, max 3 godziny dziennie, 6 dni w tygodniu. :) Także pieniądze bardzo małe, ale pracuje w domu, w biurze bywam 3-4 razy w miesiący, żeby podpisać papiery.

A co dostania pracy, to raczej jest hermetyczne środowisko, ja dostałam cynk, że poszukują korektora, było z 10 osób na rozmowie, no i wybrali mnie. ;) Także ogłoszen raczej nie znajdziesz, musisz miec albo kogos znajomego, albo po prostu chodzić, pytać, pytać, pytać.

Ja polski lubiłam, chyba najbardziej ze wszystkich przedmiotów:) I na dobrą sprawę to nigdy jakoś specjalnie się nie uczyłam z polskiego. To było dla mnie naturalne napisać wypracowanie albo zinterpretować wiersz własnymi słowami. Czasem mam wrażenie, że powinnam być wdzięcza za to, że w czasach mojego dzieciństwa nie miałam jeszcze dostępu do Internetu :D A jak widzę, że ktoś napisał "nie zdałem/am matury z j. polskiego" to nie chce mi się wierzyć:o

Gość hejejejej
Kurcze powiem Wam,że ja też lubiłam polski:) Zawsze miałam dobre oceny z niego i nawet czuję się w duszy taką humanistką:) O pracy dziennikarki prasowej to nie mam co marzyć, bo pewnie i tak nie dostałabym się:(

Gość gbfdbfdfdb
ja zdawalam maturke kilka lat temu ale dopiero w tym roku chce isc na studia patrzuylam listy z 2009 roku i maturzysci mieli o wiele mniej ptk przy tym samym przeliczniku co ci w 2010 wiec cyba jednak matura jest coraz latwiejsza nie trudniejsza

hejejejej, jeśli uważasz, że na dzienne się nie dostaniesz, to może dziennikarstwo zaocznie lub wieczorowo? Poza tym z tegorocznymi wynikami z matury, ja bym na Twoim miejscu śmiało na dzienne składała :D Weź też jakiś kierunek awaryjny, może powiązany z dziennikarstwem? Ponoć sporo dziennikarzy ukończyło politologię :)

Gość gbfdbfdfdb
halie a o co ci chodzi ze z tegorocznymi wynikami z matury?

Gość tyczka bez indyczka
Carrie, ja obecnie pisząc artykuły, recenzje i inne teksty mam około 1800 :) piszę zdalnie w domu i mam nadzieję kontynuować tę pracę na studiach dziennych. Skłaniam się ku tej ekonomii. widzę, jakie wzięcie mają artykuły ekonomiczne i finansowe:)

Powiem Ci, że ja ogólnie zarabiam łącznie ze wszystkim 3, do 4 tysiecy miesiecznie. Oczywiście reszta na czarno, ale jak umiesz pisać to nie zginiesz nigdy. Teraz jest duże "zapotrzebowanie" na pisanie prac. ;)

Tylko w moim przypadku najgorsze są w sumie wakacje, bo w wakacje nie ma zleceń na prace, ale jak naucze się odkładac i oszczędzać, to moge sobie całe zycie bibmac w domu :P

Gość a co o omnie powiecie
Chce iść na UP do krakowa na administrację lub na UE do krakowa. polski 69% matma 56% ang 80% biol rozsz 48% gegra podst 52% Mam szanse? Kurcze. Są gdzieś w ogóle jakieś z poprzednich lat progi?

Gość tyczka bez indyczka
ja mam duzo umów o dzieło, ale wiesz jak to jest w tej branży:) jednemu zlecedniodawcy się spodoba, poleci Cię dalej:) Skąd masz te wszytskie zlecenia " na czarno"?:) 3- 4 tysiące to dla mnie nadal nieosiągalne marzenia;)

Gość hejejejej
Hailie- ja juz złozyłam na 2 kierunki- ekonomię, zarządanie...Bardzo się boje,że nie będe miec pracy po studiach:( chciałabym byc jakis doradcą podatkowym czy księgową, bo taka spokojna praca tez mi odpowiada.... A może kiedys by jakas gazeta potrzebowała dziennikarki ekonomicznej?:D

Z pisania prac na zlecenie. :) oczywiscie w tych 3-4 jest ten tysiąc z gazety, no i jeszcze korepetycje w to wliczyłam, na ktorych zarabiam ok 500 zł miesiecznie, ale z korepetycji już rezygnuje, ten rok był ostatni. ;)

Macie jakieś strony z progami punktowymi na studia w poprzednich latach? Boję się że nie dostane sie na nic.

gbfdbfdfdb, chodzi mi o to, że w tym roku matury nie zdało aż 25% maturzystów. A to sporo wg mnie. I na pewno więcej niż w poprzednich latach. Sama wiem, że np.: w LO, do którego uczęszczałam w kilku klasach nie zdało 10 na 30 osób (sic!). Podczas, gdy z mojego rocznika były to jednostki, max. 1 osoba na każdą klasę.

Gość gbfdbfdfdb
halo

Gość gbfdbfdfdb
aha a w jakim roku zdawalas mature?

Gość tyczka bez indyczka
hejejej- dużo jest właśnie zleceń na tego typu artykuły:) Carrie- czyżbys pisała prace licencjackie??:D ja bym chciała też się zalapać w jakiejś gazecie typu " życie na gorąco", gdzie wymyślasz jakieś histryjki, romanse wyssane z palca:)

Gość gbfdbfdfdb
tyczka bez indyczka konczyc dziennikarstwo by pracowac w zyciu na goraco????? to ublizenie roumiem wprost, cos ala kurier regionalny ale takie cos?

Gość hejejejej
tyczka bez indyczka-- serio?? Kurczę, a w trakcie studiów mozna coś pisać np. dla jakiejś prasy? Tylko, jak się tam wkręcić:(

Gość gbfdbfdfdb
w zeslzym roku proigi by;y duzo wyzsze niz w latach wczesniejszych

W zeszłym roku była matura bardzo prosta. Wszyscy maturzyści w tv mówili ze taki banały jak na teście gimnazjalnym. Dlatego też liczę ze w tym roku (skoro tyle osób nie pozdawało i ma poprawki) progi sie zdecydowanie obniżą. Jak myślicie? Można się dostac na studia z moimi % ?

Gość gbfdbfdfdb
zalezy na jaki na jaka uczelnie skladaj a co ci szkodzi

Gość tyczka bez indyczka
Nie chodzi mi o ubliżanie:) chodzi mi o sam charakter pracy:) ciężko jesto dostać się do "prestiżowych" gazet typu " Newsweek" , "Wprost' czy "Przekrój'. tak się składa, że dziennikarstwo od lat pordukuje największe tabuny bezrobotnych:) wielu z nich przyjęłoby z otwratymi ramionami posadę w " życiu na gorąco". uwierz mi:)