Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość suwakkk

wyjazd do Niemiec

Polecane posty

Gość suwakkk

Hej. Za pół roku chcę jechać do Niemiec. Interesuje mnie raczej stały pobyt, nie praca tymczasowa. Myślicie, że dam radę i czy mam szanse, że uda mi się samej wszystko zorganizować?? Aktualnie mój niemiecki jest na poziomie podstawowym, ale w każdej wolnej chwili będę się uczyć. Nie stać mnie na szkoły językowe.

W jakim wieku jesteś? Może zdecydujesz się na poświęcenie pół roku i pracę tutaj jako AuPair? Wtedy masz szansę na kurs tutaj, a i poznasz życie - może kogoś ;-) - nauczysz się w takiej rodzinie mówić, wiedza kosztuje, a to chyba najszybszy sposób na zrealizowanie swoich pragnień. Masz za darmo jedzenie, nocleg, na pierwsze tygodnie samodzielnego życia masz szansę odłożyć. Bo jednego nie bierzesz pod uwagę. Nie stać cię na skoły językowe, a z czego wynajmiesz mieszkanie i utrzymasz się do momentu zarobienia pierwszych euraków? Na początek, gdybyś chciała w ciemno przyjechać, potrzebujesz co najmniej 1500-2000 Euro. I to jak masz szczęście, to tyle potrzebujesz. To może faktycznie lepiej zacząć powoli jako AuPair?

Gość suwakkk
Jasiek nie chce jechać w ciemno, w ogóle nie brałam tego pod uwagę :) Myślałam o jakichś biurach pracy za granicą, ale pomysł z au pair wydaje mi się bardzo fajny. Mam troszkę odłożonych pieniędzy, ale w przeliczeniu na euro - niewiele. Gdybym chciała iść do szkoły językowej w Polsce musiałabym sporo na nie wydać, a wolę te pieniądze wziąć do Niemiec. Mam 22 lata.

Gość suwakkk
Właśnie języka obawiam się najbardziej. Wiadomo kupię tutaj jakieś rozmówki/ słowniki/ czy pouczę się z Internetu, ale obawiam się, że nie będę umiała zrozumieć co do mnie mówią po niemiecku.

Gość suwakkk
Quis leget haec? dzięki za stronkę :) na pewno mi się przyda.

Naprawdę, jako AuPair nie zarobisz wiele, ale to się aż tak nie liczy. Najważniejsze, że masz szansę na kurs, a poza tym cały czas gadasz po niemiecku. Jak coś mówisz nie tak, to tamci cię poprawiają. Oczywiście staraj się o rodzinę, która po polsku nie mówi. Jest duża szansa, że jak ci się spodoba, a ty zrobisz na nich dobre wrażenie to oni ci pomogą. Niemcy to dziwny kraj. Tu się liczą bardzo referencje. Jak się dasz poznać dobrze, to pomogą ci może w znalezieniu pracy, może w wynajęciu mieszania. To bardzo istotne, nawet żeby zadzwonili (bez akcentu), że szukają mieszkania dla znajomej. Wynajmą o wiele szybciej, niż cudzoziemcowi. Wybacz, jeśli popełniam gafę, ale jeśli chcesz jechać, to mam powody sądzić, że możesz nie być z nikim związana. Może pomoże ci http://www.mypolonia.de/ - nie musisz się angażować w szukanie chłopaka, czasem wystarczy tylko poszukać znajomych w okolicy, gdzie planujesz się osiedlić. Tam jest wiele osób dwujęzycznych, też mogą czasem pomóc. Moim zdaniem zarejestrować się warto. Jeszcze raz powtarzam, to popularne wśród Polonii niemieckiej forum i nic zdrożnego nie myślałem dając ci namiary.

dziwia mnie takie osoby jak suwakkk, chca przyjechac do kraju o ktorym nic nie wiedza. mysla ze tu jest raj na ziemi.