Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość problemowa_ja

dziwna sytuacja

Polecane posty

Gość problemowa_ja

Słuchajcie jestem z mężem w bardzo głupiej sytuacji. Mój mąż rozwiódł się ze swoją pierwszą żoną 2 lata temu i z tego małżeństwa ma 15-letnią córkę. Mieszkała ona z moim mężem dopóki jej matka nie wróciła z za granicy. Dziewczyna nadal jest zameldowana u nas w mieszkaniu mino że już od roku nie mieszka z nami tylko z matką ( w tym samym mieście). Planujemy zmienić mieszkanie i chcieliśmy wymeldować córkę oczywiście mówiliśmy matce dziewczyny żeby ją zameldowała u siebie to powiedziała do męża że zostawiła mu lodówkę pralkę itp to córka powinna być u niego zameldowana.. A i jeszcze straszy nas adwokatami.. ale na jakiej podstawie? Przecież ona ma obowiązek zameldować córkę skoro ta mieszka już u niej od roku. Powinniśmy pisać wniosek o wymeldowanie ? Podobno trwa to długo, b przychodzi komisja i sprawdza wszystko.. hmm.. Poradźcie coś.

Od roku z Wami nie mieszka to chyba można Ją spokojnie wymeldować. Nie wiem jak to dokładnie wygląda.

Gość MAX 22
Zapytaj się wujka Google , on wie wszystko .

Gość problemowa_ja
No właśnie też nie wiem jak to wygląda. W necie pisze że jakbyśmy chcieli ją sami wymeldować to komisja przychodzi sprawdza czy nie ma rzeczy dziewczyny, pyta świadków i trwa to ok miesiąca...

wystarczy iść do urzędu miasta i powiedzieć to co nam napisałaś dostanie pisemko że ma się przyjść wymeldować albo bedzię wszczęte postepowanie w tej sprawie i już

W wypadku wymeldowania wystarczy zgłosić fakt do spółdzielni i UM.Może to zrobić ona sama.Właściciel mieszkania jest konieczny w przypadku zameldowania. Generalnie miejsce zameldowania nie musi być miejscem zamieszkania (takie ułatwienie np.dla zmieniających często miasto pracy). Ale z tego co wiem nadal istnieje obowiązek meldunku (w miejscu pobytu stałego i czasowego). Możecie sprawę rozwiązać w ten sposób - skoro po rozwodzie matka ma prawa do opieki (bo pewnie tak jest),to dziewczyna powinna być zameldowana z nią.Przecież twój mąż pewnie płaci alimenty?

Gość problemowa_ja
Ona niedawno odzyskała prawa do córki bo jak zrobiła sobie dziecko i wyjechała za granicę to zrzekła się praw. Ma je od kilku miesięcy dopiero. Najpierw ona płaciła alimenty tzn. miała płacić.;/ teraz on jest obciążony alimentami. To jest skomplikowana sytuacja. :) W takim razie będę musiała udać się do urzędu i wszystkiego się dokładnie dowiedzieć.